Чудни македонски зборови

Член од
2 декември 2010
Мислења
170
Поени од реакции
78
не знам од каде кај нас зборот ЧЕЛАД , ЧЕЛАДЕ ,ЧЕЛАДТА
овој збор го имам чуено од постари луѓе со над 70 год и сум ги прашал што значи тој збор и коклку е стар а пак тие викаат дека го чуле од нивните стари
ДЕТЕ ,ДЕТЕНЦЕ, ДЕЦАТА

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
овој збор го имам чуено од постари луѓе со над 70 год и сум ги прашал што значи тој збор и коклку е стар а пак тие викаат дека го чуле од нивните стари
ДЕТЕ ,ДЕТЕНЦЕ, ДЕЦАТА
А како се вели на англиски “дете“? ;)

Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
ДЕТЕ ,ДЕТЕНЦЕ, ДЕЦАТА
не е челад а е челед -та, зборот не можеж да користиш за едно дете секогаш станува збор за неколку деца од едно семејство.Има и друг збор кој се користи за истото, Домочадие'' Во бугарија веќе ретко ги користат овие зборови но сите ги знаат бидејќи ги има во сите преродбенски романи кои секој учи во училиште.

Член од
21 ноември 2012
Мислења
1.174
Поени од реакции
744
дете, чедо, образ (лице), чело, цело
далеч,ина, о деч е ина, ,олеч.е ние..,,
потомство, деца, фамилија....

`за челад да си исчекаш, стара клетва. кај нас се користи како `благослов

Член од
2 декември 2010
Мислења
170
Поени од реакции
78
не е челад а е челед -та, зборот не можеж да користиш за едно дете секогаш станува збор за неколку деца од едно семејство.Има и друг збор кој се користи за истото, Домочадие'' Во бугарија веќе ретко ги користат овие зборови но сите ги знаат бидејќи ги има во сите преродбенски романи кои секој учи во училиште.
КАЈ НАС ВО ГОРНИ ПОЛОГ ТАКА Е чеЛад (со тврдо Л) мислам дека кај секој јазик има отстапки затоа и настанале дијалектите
[

Член од
2 декември 2010
Мислења
170
Поени од реакции
78
мислам дека имаме многу слицности со англискиот
--- надополнето: 16 мај 2013 во 00:13 ---
или да те најде БЕТЕР па и ДАМБЕТЕР
ОД ЛОШОТ0 ПОЛОШО

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Челад најверојатно доаѓа од “целење“, “челење“, “чалење“ (отчалување) - размножување со цепење... Можеби има врска и со клетка “ќелија“...

Член од
4 септември 2012
Мислења
180
Поени од реакции
105
Англијското child произлиза от немското kind. Чедо и чељад(челад) имат различен корен:
чељад (челад) - https://bg.wiktionary.org/wiki/челјад
Затоа се користи за неколко деца - за по_колението.

чедо/чадо - http://bg.wiktionary.org/wiki/чедо
http://bg.wiktionary.org/wiki/почвам

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
мислам дека имаме многу слицности со англискиот
или да те најде БЕТЕР па и ДАМБЕТЕР
ОД ЛОШОТ0 ПОЛОШО

Better на англиски не значи полошо, туку подобро.
Нема веза, сигурно Англичаните го украле од нас, па намерно го смениле, за да не приметиме дека ни крадат зборови. :mad:

Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.678
Нема веза, сигурно Англичаните го украле од нас, па намерно го смениле, за да не приметиме дека ни крадат зборови. :mad:
odsekogas sum ti se voshituval na pametta :pipi: se znae od koleno na koleno deka anglicanite toa go ukrale od nas od damnesni vreminja i sega si go koristat ko da e nivno :mad:

Член од
27 февруари 2012
Мислења
64
Поени од реакции
48
Џишнат - изгорен.
Џиш боја - отворено црвена (огнена) боја.
Чалдисан - малку подгорен.
џиџе - играчка.
џивџан - врабец
чепорошка - чатал
илдисана - лесно зафатена облека со конец за време на проба кај кројачот
скурдепсан - стокмен, погоден, наместен.
’рчпал - старо нешто (дрво?)
креденец - “стар модел“ на витрина
сурме - резе
'рчпал, (а сум го чул и како р'чпал) јас го знам како кратко парче неправилно дрво или корен уште почесто, со остри куси издатоци. Да нагазиш на 'рчпал на пример ...

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
kind - cind - СИНд - син... Ама child е во врска со челад, а не со кинде... Тие лингвисти си го земаат во предвид само она јазично подрачје кое е во нивното окружување. Славјанските јазици некако, случајно или намерно, се изземаат од разгледување...
И денес кај нас е задржана архаичната форма на обраќање на некој малечок : “кај си бе КИНДЕ?“

Член од
25 март 2012
Мислења
8.578
Поени од реакции
5.180
Пештера што збор е?

Член од
2 декември 2010
Мислења
170
Поени од реакции
78
Пештера што збор е?
ајде кажи ни
--- надополнето: 21 мај 2013 во 09:02 ---
'рчпал, (а сум го чул и како р'чпал) јас го знам како кратко парче неправилно дрво или корен уште почесто, со остри куси издатоци. Да нагазиш на 'рчпал на пример ...
'РЧПАРИ=нокти што цилно гребаат , корки од некое тесто сто силно не изгребале ,трње што сме се запнале , односно се што силно гребе
ШИБЕЛ=ветка со повеќе кратко скратени гранчиња кои како издатоци не се поголеми од хеколку сантиметри со која мозеш да тепаш некого , да го шибаш
ВЕТКА= подебела гранка
--- надополнето: 21 мај 2013 во 09:06 ---
ТОЧНО НО КОГА НЕКОГО ГО СНАШЛА НЕКОЈА НЕВОЛЈА , НЕСРЕЌА НЕКОЈ БАКСУЗ НЕЛИ ВИКАМЕ МОРЕ БЕТЕР ДА ГО НАЈДЕ значи(подобра) поголема несреќа да го снајде
СЕГА СВАЌАШ???????????????????????????????????????

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
715
Зборот "домочадие" во македонскиот јазик не сум го сретнал, но е разлиен од "челад". Домочадие се сите "чеда на домот" т.е. тоа е семејството. Челад се однесува само за децата. Интересно за зборот челад, е дека не е од друг jазик, а е само застарено име.

Kajgana Shop

На врв Bottom