Чудни македонски зборови

Член од
11 ноември 2015
Мислења
275
Поени од реакции
93
џитнам - фрлам
шибни - фрли
се перна - се удри
мавна, ѕвизна - удри, се напие (второво се однесува на првиот збор)
се репна - се лизна и падна
го шлапна - му удри шлаканица
 

kalimero456

трн во око
Член од
7 ноември 2019
Мислења
2.179
Поени од реакции
1.729
исто само СА како придавка
јабанџија-тугинец
плеткиш-мешаш
комшија-сосед
душљак - доселеник
шарка-црта
 
Член од
11 ноември 2015
Мислења
275
Поени од реакции
93
го нас'ска - го предизвика, го налути
кеоеш бе - каде одиш бе
момиче, цуцарче - девојче
цуца - возрасна девојка
дете, детуле - машко (во разговорна форма се мисли на машко дете во семејството, пр. на Трпејца и се роди дете/детуле? и сл. Исто така, зборот дете се користи и за возрасно момче)
котар - нешто слично на минијатурна верзија на штала во која се чуваат помал број на крави, кози, овци
плевна - место во кое се чува искосено сено за добитокот
але - полско веце:LOL:
новина - весник
 

kalimero456

трн во око
Член од
7 ноември 2019
Мислења
2.179
Поени од реакции
1.729
момичка-девојче
гу насска-го предизвика
кочина -штала
детенце=дете
мома-девојка
новина -најверојатно спрема името останало
ујде-отиде
туш-мастило
кадар -вреден
пинкало-пенкало
 

kalimero456

трн во око
Член од
7 ноември 2019
Мислења
2.179
Поени од реакции
1.729
филии-сецени парцинја леб
sинsар -ситно
управи -управија -напредна напредок
сикирација - нервоза
нафлитан-намирисан
тинкија-ламарина
шибе-поминауванје на брзина
 
Член од
11 ноември 2015
Мислења
275
Поени од реакции
93
табиетлија - пребирлив
намузлија - многу чесен
свиџа, бендиса - допадна
луџе - луѓе
нафирцан, стокмен, дотеран - убаво ублечен
токмак - глупав
шпион - оговарач
 

kalimero456

трн во око
Член од
7 ноември 2019
Мислења
2.179
Поени од реакции
1.729
затуткано-натапкано
завиен- совиен
дар-поклон
дарувајне -даванје поклон
гба-печурка
гланц папир-шмиргла
лотри-штици сто се ставаат на приколка за да се товара угоре
 

Gag

Член од
14 ноември 2013
Мислења
1.565
Поени од реакции
2.429
Стига - доволно, доста

Вчера другар ми рече "стига беше во Струмица" по што 5 минути зјапав и не знаев што мисли и како да му одговорам.
 

kalimero456

трн во око
Член од
7 ноември 2019
Мислења
2.179
Поени од реакции
1.729
да да многу зборови браво ГАГ ме потсети на еден југоистоцен сум го испустил СТИГА ВЕКЕ ,СТИГНА ПАК Е ДОЈДЕ
КИНИСА -ТРГНА
ОЈМЕ -ОДИМЕ
ЧЕШМУРКА-ЗИМИ ЧАША НЕ ПИЈ ОД ЧЕШМУРКАТА
ФЛИТАЛО -Е ЕПТЕН СТАР ЗБОР ПУМПИЦКА СО МИРИС И ПРСКА
НАПРЧИА-ОБРНИ ЈА
ПРЧАНА Е ТУКА КЕ ПОДОБЈАСНИ КАРИЕС ДВОЗНАЧАЈНО ИЛИ ЗА -ПРЧАНА ОБРНАНА КОГА ИГРАЕШ ЗНГ СО КАРТИ А И КОГА КОЗАТА Е СКОЗЕНА -ПРЧЕНА
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.067
Поени од реакции
1.029
Напрчен значи и некој што е “напупен“ :) ама и некој што е исправен (напрчен к.р) “дигнат“ (како карактеристика - “надуен“, горд, возгордеан), но значи и некој што е “наместен“ (во некоја игра или ситуација), изигран... Во картите се мисли веројатно напрчена = превртена, затоа што некој напрчен/напупен е исто како и превртен, лежи помешечки. Некој картарошки сленг е.
Прчена коза е онаа која имала секс со прч (јарец).
Како поговорка се користи : “Ш'о не се прчило то' не се козило“ (демек, ако некој не се мешал во некои проблеми или ситуации немало ни да ги сноси последиците од тоа... Со други зборови “да си седел настрана од незгоди немало ни да страда).
 
На врв Bottom