Цитати

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
-I'm not misogynistic; I hate whiny bitches of both sexes!

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ништо на светот не е толку добро распоредено како паметта: секој мисли дека ја има доволно.
- Декарт

Птицата се пробива од јајцето. Јајцето е свет. Кој сака да биде роден, мора да разори еден свет.
- „Демијан“, Херман Хесе

Кога секогаш гледаме исти лица, на крајот, тие стануваат дел од нашиот живот. А кога ќе станат дел од нашиот живот, тогаш сакаат и да ни го сменат. И не се задоволни ако не е се по нивното. Зашто, секој човек има точна претстава како би требало да го живееме својот живот. А никогаш немаат поим како треба да го проживеат својот сопствен живот.
- „Алхемичарот“, Пауло Коелјо

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
We can't solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them. - Albert Einstein

inquisitor

ИДИОТ
Член од
22 март 2007
Мислења
833
Поени од реакции
3
Experience teaches only the teachable.
- Aldous Huxley

The degree of civilization in a society can be judged by entering its prisons.
- F.M.Dostoyevski

Realists do not fear the results of their study.
- F.M.Dostoyevski

Everything that is beautiful and noble is the product of reason and calculation.
- Charles Baudelaire

Член од
20 август 2006
Мислења
25
Поени од реакции
0
Ако носиш нешто недоречено,
нешто што те притиска и пече,
закопај го во длабоката тишина
- тишината сама ќе го рече.

Ацо Шопов

Член од
6 август 2006
Мислења
201
Поени од реакции
29
"Ако смртта беше убава, и Господ ќе умреше." - Лазар Ночески, од "Пиреј"

"Сакајте ги оние кои се неугледни, оние кои се бедни и не срамете се поради тоа." Хесе

"Вистинското страдање настанува тогаш кога ќе се судрат две цивилизации, две времиња, два система!" - Хесе

N

Nephthys

Гостин
"The tree of liberty must be refreshed from time to time with the blood of patriots and tyrants."-[SIZE=-1]Thomas Jefferson.[/SIZE]

Член од
13 април 2007
Мислења
31
Поени од реакции
3
Цитат од книгата Крај реката Педра седев и плачев:

Љубовта не поставува многу прашања, бидејќи ако почнеме да размислуваме, ќе почнеме да се плашиме. Тоа е необјаснив страв и залудно е да се обидеме да го изразиме со зборови. Тоа може да биде страв дека ќе бидеме презрени, дека ќе бидеме отфрлени, дека ќе ја прекине,е убавината. Можеби изгледа смешно но така е. Затоа и не се поставуваат прашања туку се дејствува. како што самиот безброј пати рече, се прифаќа ризикот.

........

Љубовта е секогаш нова. И воопшто не е важно дали во животот сакаме еднаш, двапати, десетпати-секогаш се наоѓаме пред непозната ситуација. Љубовта може да не одведе во пеколот или во рајот, таа секогаш не води некаде. И таа треба да се прифати, бидејќи таа му дава смисла на нашиот живот. Ако се скриеме ќе умреме гладни додека пред очите ни се нишаат од плодови натежнатите гранки на дрвото на животот, не осмелувајќи се да ја подадеме раката за да ги набереме. Треба да ја бараме љубовта без оглед каде се наоѓа, дури и кога тоа може да ни донесе часови, денови, недели на разошарување и тага. Бидејќи од мигот кога ќе тргнеме во потрага по љубовта, и таа ќе ни дојде во пресрет.
И ќе не спаси...

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
ova e malku podolg citat sto mi ostana u pamet... i sto dolgo ke go pamtam..
od Mirisot na tvojot zdiv na Melisa P.

"Toj prodolzuvase da mi govori za sloboda, deka mu nedostasuva, deka so sila mu gi vrzuvam kriljata, a jas naivna mislev deka so mene e sloboden, deka jas sum negovite krilja so koi moze da leta nasekade, da se porpira na mene, zaedno da minuvame niz lunjite, oblacite, od visocinite da gi gledame kukite i onie glupavi i nemokni lugje koi izmoreni se vlecat kako da se vreki od kompiri. Toj veli deka ima pravo da se srekava so kogo saka, deka negovata ljubov e ista i deka "treba samo da mu veruvam""

me rasplaka delot...
imase i eden citat od "Badem" od Nedzma... ali sega ne mi e pri raka da go zapisam

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Catch-22, Joseph Heller

"And don't tell me God works in mysterious ways," Yossarian continued [...] "There's nothing mysterious about it, He's not working at all. He's playing. Or else He's forgotten all about us. That's the kind of God you people talk about, a country bumpkin, a clumsy, bungling, brainless, conceited, uncouth hayseed. Good God, how much reverence can you have for a Supreme Being who finds it necessary to include such phenomena as phlegm and tooth decay in His divine system of Creation? What in the world was running through that warped, evil, scatological mind of His when He robbed old people of the power to control their bowel movements? Why in the world did He ever create pain?"

Член од
28 март 2007
Мислења
81
Поени од реакции
6
[FONT=&quot]Ова се неколку цитати од - Дар на ѕвездата Акабар од Мандино
[/FONT]

[FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot]........Jas sum tvojata posebna yvezda i vnimavam na tebe otkako si roden.Stradav so tebe..i se raduvav so tebe .A potoa ja do`iveja inaa nesreka i se otka`a od `ivotot isto kako {to mnogu luge od zemjata go pravat toa koga `ivotot e surov nad niv.Mojot podarok {to e namenet za tebe ......i na site drugi koi se uvereni deka `ivotot im e neuspe{en zatoa {to nemo`at da se iska~at na najvisokata planina ili da gi ispolnat nivnite sobi polni so zlato.[/FONT]

[FONT=&quot]- Sinko moj so taa edinstvena poraka nastojuvam veke iljadnici godini da dopreme do Zemjata.No nasproti toa se poveke luge se ragaat,rastat i umiraat veruvajki deka nivniot `ivot nema cel,smisla ni namera.Za niv e veli~enstvenata vselena,prepolna so red i pravilnosti ,samo slu~ajnost.Ne e ni ~udo {to imaat tolku malku hrabrost da se soo~at so `ivotnite nepriliki.[/FONT]

[FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]Не е потребно да бидеш богат или славен или гениј за да ја исполниш сопствената судбина.Се што е потребно е да ја искористиш сета своја надареност како што умееш најдобро .Ако си вешт со чекан гради!Ако си роден за одгледување билки одгледувај!Ако сакаш да престојуваш на вода - рибари.Ако ти оди пишувањето од рака пишувај.

[/FONT] [FONT=&quot]@ivotnite nesreki ne se prokletstvo tuku se blagoslov.Najsjajni yvezdi na neboto se onie koi pominale na ispitot vo ognenite te{kotii.Poka`i mi ~ove~ko su{testvo koe nikoga{ ne pretrpelo stradawe a jas }e ti ja ka`am najnesreknata li~nost na svetot.[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Svetot e prepoln so luge koi pronaogaat izvori za svojot neuspeh ,bidejki sekoga{ e polesno da se predade{,otkolku da prodol`i{ i da ne ja gubi{ nadde{ta[/FONT][FONT=&quot].Ne mo`am da ti dozvolam da odi{ po patot na o~ajot[/FONT]

[FONT=&quot]Najgolema laga {to nekoga{ kru`ela na ova planeta deka parite te usre}uvaat.Vtorata najgolema laga e deka uspehot i slavata se vredni za sekoja `rtva[/FONT]

[FONT=&quot]Bidi mudar. Svati deka ne se site luge sozdadeni da bidat ednakvi bidejki vo prirodata ednakvosta ne postoi,no u{te se nema rodeno onoj ,~ija rabota ne e rabotena zaedno so nego.[/FONT]
[FONT=&quot]Sakaj go sekogo duri i onie koi ne te prifakaat,bidejki omrazata e rasko{ koja ne mo`e{ da si ja dozvoli{.[/FONT]
[FONT=&quot]Bidi sklon kon onie {to se siroma{ni .Znaj deka onoj koj dava so edna raka zema so dvete race.Neka te krasi vedroto raspolo`enie.Nad se zapomni deka za sreken `ivot e potrebno mnogu malku[/FONT]

Член од
28 март 2007
Мислења
81
Поени од реакции
6
[FONT=&quot]Цитат од - Принцезата Султана -Џин Сасон
[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot]Единствено ме вознемири тешката сиромаштија што ја видов иако и тоа искуство не беше обесхрабрувачко бидејки во него препознав некоја длабока животна сила.Сиромаштијата може да го претвоти човек во разгорен факел кој гори за промени и револуција без кои човештвото би дошло до застој.Повторно размислив за Саудиска Арабија и знаев дека сиромаштијата или бедата во извесна мера треба да потечат во нашите животи и на тој начин да не тера да го обновиме духовниот живот.
[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]

}I{BuTtErFlY

You want ME
Член од
21 февруари 2006
Мислења
765
Поени од реакции
14
Жалам што не е на македонски јазик

Градинар

Kakva si da si,dodji; ne oklevaj pri oblacenju.
Neka ti je i kosa raspletena,i razdeljak zamrsen,
i jelek otpucen,sta to mari.

Dodji hitrim koracima po travi.
Ako rumenilo sa tvojih nogu nestane,jer je rosa
pala,ako se prstenovi oko tvojih nogu,rasire,ako biser poispada iz tvoje grivne,sta to mari.
Dodji hitrim koracima po travi.

Gle,oblaci se na nebu gomilaju.
Jata zdralova dolecu sa dalekih obala,i vetar duse na mahove preko pustinje.
Prestrasena marva bezi pojatama u delu.
Gle,oblaci se na nebu gomilaju.

Zalud uzizes zizak na stolu radi svoga gizdanja-drsce i gasi se na vetru.
Ko vidi da na kapcima tvojim nema crnila?Oci su tvoje tamnije od tmurnih oblaka.
Zalud uzizes zizak na stolu radi svoga gizdanja-drsce i gasi se na vetru.

Kakva si da si,dodji; na oklevaj pri oblacenju.
Ako venac za kosu tvoju nije jos ispleten,sta mari;ako lancic oko tvoga lakta nije zapucen,neka ga.
Nebo je pokriveno oblacima-pozno je.

Рабиндранат Тагоре
..многу го сакам Тагоре..причина за тоа беше баш оваа песна..прва што ја прочитав од него...
за да не забегувам од темата еве еден цитат од него:
"нејзината смрт ми ја даде потребната одстапка од животот,за да можам да го согледам во длабочината на неговата слика,и кога ја погледнав сликата на животот на големото платно на смртта ,ми се стори навистина прекрасна."

Мармеладова

Tale of the inexpressible
Член од
21 април 2006
Мислења
1.743
Поени од реакции
184
сите сме ние несреќни, сиот овај проколнат свет тука и надвор е криво насаден, невозможен. Да и јас сум невозможен. Таков сум...Можеби и не сум го познавал сето тоа што сега ми се покажува. Не, сигурно светот изгледа поинаков надвор од овие проклети ѕидови, надвор од мене.
Пустина - Ѓорѓи Абаџиев

Сите ние лазиме во животот како црвје во изварка. И никој од нас не гледа над збиднувањето.
Доколку живееме, живееме само така што и се покоруваме на некоја тивка, невидлива законитост, во нас и околу нас се е исто така темно како во термитски мравјалник
Господа Глембаеви - Мирослав Крлежа

MorrisonKA

You need a fucking hobby, bitch!
Член од
23 март 2007
Мислења
815
Поени од реакции
27
Курва сум. Чесен збор. Само, многу паметна. Тоа ме јаде. Види. Како грба го влечам мојот тежок мозок. Јас сум една комплексна курва. Види ме убаво. Страшно скапа курва. Ме боли вагина. Ме бркаат од едни универзитети, јас основам други. Од едни држави, јас основам други. Знаење и магија. Искуство и фантазија. Ги знам системите. Шифрите. Знаците. Тајните на ѕвездите. Тајните на државите. Алхемијата на природата. Одгонетките на загонетките. Рецептот на Кока Кола. Виртуелна реалност. Биолошки чипови. Работите што уште не се измислени. Лавиринтите на човековата душа. Сите актери и гробари на Европа. Сите ангели на Европа. Црви. Идеи. Хаос. Гета. Паранои. Пороци. Курви. Проширена свест. Политички конспирации. Херметични кругови. Езотерични кругови. Мистични кругови. Геометрија. Геомантија. Хиромантија. Некромантија. Метапомантија. Шизомантија. Куромантија и така натаму.
Досадно ми е. Ништо не се случува. Киснам во Црно Прасе. Најдобра биртија во Витемберг и пошироко. Овде реалноста е илузија во недостаток на алкохол. Многу големи умови треснале од подов. Некои повратиле, па се удавиле. Јас ќе се напијам пиво. Ќе паднам. Ќе го скршам вратот. Црно прасе го уби Доктор Фалус. Вода и оган. Зборот ми беше, купи една кригла пивo...

...Паѓа ѕвезда. Замисли желба. Не измислувај глупости. Нема ни ѕвезди ни желби. Чиста параноја. Гледај. Еден кобен ден, левото око ме вреѓа, го вадам. Сега, многу слабо гледам со десното. Гледај. Имаш две очи. Лошо гледаш. Фата моргана. Ништо не можеш да видиш. Гледаш други работи. Работи што ги нема. Гледај. Ако сакаш да видиш, извади го едното. Или оштети ги двете. Или извади ги двете. Направи нешто...

...Се вратив. По пат видов ангел. Со шест крилја. Две, да си го скрие лицето. Од страв. Две, да си ги скрие нозете. Од срам. Две да лета. Да носи добри вести. Да рече, доста е. Да рече, ќе биде подобро... Се вратив. Ништо не видов по пат. Излези да видиш. Нема ништо. Светот е коцкаст. Сите бои се бели. Има еден пол. Дупка. Има еден мирис. Измет. Има еден вкус. Крв. Нема сеќавање. Секое добро треба да се поебе. Секоја идеја треба да се уништи. Спомените да се силуваат. Различните да се осакатат. Тој што не мисли како тебе. Убиј го. Тој што мисли. Убиј го...
ПАЃААТ СЕНКИ...
Да рече, не требаше вака да биде. Да рече, врати се. Ме боли колку те нема...

Извадоци од ММЕ кој прв почна - Дејан Дуковски

Kajgana Shop

На врв Bottom