Цитати

Член од
29 јули 2006
Мислења
61
Поени од реакции
0
-Tamu kade sto denovite se oblacni i kratki ke se rodi pleme na koe nema dam u e macno da umira [Petrarka]
-Zbogum, pa ako e zasekogas, togas zasekogas zbogum [Bajron]
-Licemere, izvadi ja prvo gredata od tvoeto oko, pa togas ke vidis kako da ja izvadis raskata od okoto na drug [Svetoto Pismo]
-Ne sudete, za da ne vi se sudi [Svetoto Pismo]
-Site ideali na svetot ne vredat kolku solzite na edno dete [F. M. Dostoevski]
- Bi trebalo da se gordeem so bolkata – sekoja bolka ne potseka na nasata visoka polozba [H. Hese]
-Stravot od smrtta e vsusnost strav od zivotot [Jung]

TWEETY***

Мy life..my rules..any questions?
Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
nekogas, vo staro vreme site sme bile isto gomno, ista lepeska. Ama pominala nekoja kola, i so kolcata ja presekla lepeskata na dve, pa pominala druga i pak ja presekla lepeskata. I taka, nie od edna lepeska sme nastanale mnogu lepeski, mnogu gomna.....
Petre M. Andreevski, Pirej

Verata e kako sinapovoto seme. go posaduvas vo svoeto srce isto kako sto se sadi semeto vo gradinata. Ako go neguvas semeto, toa ke izrasne vo prekrasno drvo. ako ja neguvas sopstvenata vera, ke go zasluzis nebesnoto carstvo...
Papata Jovana

Член од
11 ноември 2005
Мислења
316
Поени од реакции
6
Ми смо море крви пролили за Братство и Јединство наших народа. Е нечемо никоме дозволити да нам дира или да нам рује изнутра, да се руши то Братство и Јединство- Јосип Броз Тито

убаво вика човекот али ебаната Америка се растури

TWEETY***

Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
ova go najdov na internet na srpski e ne mozev da go prevedam,no mi se dopadna i go spodeluvam so vas

Fjodor M. Dostojevski - Zločin i kazna
...Što se, pak, tiče moje diobe ljudi na obične i neobične, priznajem da je ona unekoliko proizvoljna, ali ja i ne inzistiram na točnim brojčanim podacima.. Ja samo vjerujem u svoju glavnu misao. A ona se sastoji u tome da se ljudi već po prirodnom zakonu uopće dijele na dvije kategorije: na nižu (na obične), to jest, tako reći na materijal koji služi samo za rađanje sebi sličnih, i na ljude u pravom smislu, to jest ljude koji imaju dara ili talenta da u svojoj sredini kažu novu riječ.
Tu, razumije se, postoji beskonačno mnogo podjela, ali osobne crte obaju kategorija su dovoljno izrazite: prvu kategoriju, to jest materijal, općenito govoreći, čine ljudi koji su po svojoj prirodi konzervativni, uljudni, ljudi koji žive u poslušnosti i vole slušati.
Po mom mišljenju, oni su i obvezatni biti poslušni, jer to je njihova namjena i u tome nema apsolutno ništa što bi ih ponižavalo. Čitava druga kategorija gazi zakon, to su rušitelji, ili su, sudeći po njihovim sposobnostima, naklonjeni rušenju. Zločini tih ljudi su, razumije se, relativni i vrlo različiti; u većini slučajeva, u veoma raznolikim izjavama, oni traže obaranje postojećeg u ime nečeg boljeg. Ali ako je jednom od tih ljudi potrebno zbog svoje ideje pregaziti i preko mrtvog tijela i krvi, po mom mišljenju, on sam sebi to može dopustiti - uostalom, sve u zavisnosti od njegove ideje i njenih razmjera - to imajte u vidu...

... Prva kategorija je uvijek - gospodar svog vremena, a druga - gospodar budućnosti. Prvi održavaju svijet i brojčano ga umnožavaju; drugi pokreću svijet i vode ga cilju. I jedni i drugi imaju potpuno ista prava na postojanje...

*Jednoga se bojim: ne biti dostojan svojih patnji.

5PY_14

чатал
Член од
22 мај 2006
Мислења
118
Поени од реакции
0
A Beautiful Mind напиша:
Ne postojat glupavi prasanja, tuku samo glupavi odgovori. - nepoznat avtor
There are no stupid questions,only stupid people - Mr.Garisson (South Park) :):)

I mojot omilen:

I love the human kind.It's the people I can not stand.-ne znam koj ja ima kazhano...Gilo Grisom ja kazhuva vo edna epizoda na C.S.I. :P

TWEETY***

Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
Ако човечкото срце застанува да си почине при качувањето на височините на љубовта, тоа ретко запира на стрмната удолнина на чувствата на омраза..
Добрината што ги соединува две суштества во едно е толку ретка, колку што е ретка и вистинската љубов. И едното и другото е раскош што си го дозволуваат само убавите души..
Во природата на жените е да го докажуваат невозможното со можното и да ги побиваат фактите со претчувства..
"Чичко Горио" - Балзак

Член од
7 февруари 2007
Мислења
227
Поени од реакции
0
Lugeto se cesto nerazumni, nelogicni, egocentricni… kako i da e prostete im [Majka Tereza]

Ako ste dobar lugeto mozat da ve obvinuvaatza sebicnost… kako i da e BIDETE DOBRI [Majka Tereza]

Ako ste uspesni vie ke steknete nekolku nevistinski prijateli i duzina neprijateli no kako i da e USPEVAJTE [Majka Tereza]

Ako ste cesni i iskreni lugeto mozat da ve izmamat no sepak BIDETE CESNI I ISKRENI [Majka Tereza]

Ona za sto ste vlozile godini za da go izgradite nekoj moze da vi go unisti preku nok no sepak PRODOLZETE i ponatamu DA GRADITE [Majka Tereza]

Ako si ja pronajdete srekata, lugeto mozat da vi pozavidat no kako i da e BIDETE SREKNI [Majka Tereza]

Dobrinata koja ke ja napravite denes lugeto cestopati ke ja zaboravat utre… PRAVETE DOBRINA kako i da e [Majka Tereza]

Podarete mu go na svetot najdobroto od sebe no i toa moze da ne e dovolno… kako i da e PODARETE MU GO NA SVETOT NAJDOBROTO OD SEBE [Majka Tereza]

Член од
24 мај 2005
Мислења
957
Поени од реакции
16
I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not.

Never met a wiseman if so it's a woman!

If you die you're completely happy and your soul somewhere lives on. I'm not afraid of dying. Total peace after death, becoming someone else is the best hope I've got.

Kurt Cobain

TWEETY***

Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
Koga sekogas gledame isti lica na krajot tie stanuvaat del od nashiot zivot.A koga ke stanat del od nashiot zivot, togash se obiduvat i da ni go smenat.I ne se zadovolni ako ne e po nivnoto.Zasto sekoj covek ima tocna pretstava za toa kako bi trebalo da go ziveeme sopstveniot zivot, a nikogash nemaat poim kako da go proziveat svojot sopstven zivot.

sredicka

Аddams
Член од
7 февруари 2007
Мислења
36
Поени од реакции
0
Во овој живот
не е ново да се умре,
но и да се живее
не е ново...исто така С.Есенин

Не ја освојуваме земјата,туку само грутка за своето стопало
ни планината,туку само сликата во своето око
ни морето,туку неговата подвижна цврстина
и одсјајот на неговата површина....... М.Селимовиќ

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Absurdity is what I like most in life, and there's humor in struggling in ignorance. If you saw a man repeatedly running into a wall until he was a bloody pulp, after a while it would make you laugh because it becomes absurd.

- David Lynch

Every revolution evaporates and leaves behind only the slime of a new bureaucracy.

- Franz Kafka

Death is the only thing we haven't succeeded in completely vulgarizing.

- Aldous Huxley

Oh, if only I did nothing simply as a result of laziness .

- Dostoyevski

Had I been present at the creation, I would have given some useful hints for the better ordering of the universe .

- Alfonso The Wise

sagaqua

Successful and Creative
Член од
23 декември 2005
Мислења
2.218
Поени од реакции
31
„ To realize The value of ten years:
Ask a newly Divorced couple.
To realize The value of four years:
Ask a graduate.
To realize The value of one year:
Ask a student who Has failed a final exam.
To realize The value of nine months:
Ask a mother who gave birth to a still born.
To realize The value of one month:
Ask a mother who has Given birth to a premature baby.
To realize The value of one week:
Ask an editor of a weekly newspaper.
To realize The value of one hour:
Ask the lovers who are waiting to Meet.
To realize The value of one minute:
Ask a person Who has missed the train, bus or plane.
To realize The value of one-second:
Ask a person Who has survived an accident.
To realize The value of one millisecond:
Аsk the person who has Won a silver medal in the Olympics.
To realize the value of a friend:
Lose one. "

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Reality is a dirty word for me, I know it isn't for most people, but I am not interested. There's too much of it about.

- Кен Расел

The General

A Slight Case of Overbombing
Член од
6 мај 2007
Мислења
478
Поени од реакции
13
"We're all hiding behind our masks Seiko, even from ourselves." - Eric Van Lustbader, Floating City.

Kajgana Shop

На врв Bottom