Цитати

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Умирањето, дури трае, е сепак се уште живот

Ни, љубовта не е умрена дур ти сеуште сакаш,
макар некого друг

Поради сојот на трепките - дури и туѓиот плод
во твојата утроба
ќе биде повеќе мое дете

~Блаже Конески~

J

Johnny Stulic

Гостин
Rudyard Kipling

If you can keep your head when all about you

Are losing theirs and blaming it on you,

If you can trust yourself when all men doubt you,

But make allowance for their doubting too;

If you can wait and not be tired by waiting,

Or being lied about, don't deal in lies,

Or being hated, don't give way to hating,

And yet don't look too good, nor talk too wise:

If you can dream - and not make dreams your master;

If you can think - and not make thoughts your aim;

If you can meet with Triumph and Disaster

And treat those two impostors just the same;

If you can bear to hear the truth you've spoken

Twisted by knaves to make a trap for fools,

Or watch the things you gave your life to broken,

And stoop and build 'em up with wornout tools:

If you can make one heap of all your winnings

And risk it on one turn of pitch-and-toss,

And lose, and start again at your beginnings

And never breathe a word about your loss;

If you can force your heart and nerve and sinew

To serve your turn long after they are gone,

And so hold on when there is nothing in you

Except the Will which says to them: 'Hold on!'

If you can talk with crowds and keep your virtue,

Or walk with kings - nor lose the common touch,

If neither foes nor loving friends can hurt you,

If all men count with you, but none too much;

If you can fill the unforgiving minute

With sixty seconds' worth of distance run -

Yours is the Earth and everything that's in it,

And - which is more - you'll be a Man my son​

Z

zmej gorjanin

Гостин
"Само ако младоста знаеше, а староста можеше" - Фројд

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Венко Андоновски напиша:
Ја крена главата и конечно, како мудар човек, оти мудар е оној што на силата на горчливото му ја спротиставува мекоста на медот, му го даде она што инквизиторот го бараше: покајание.
Можеше да бара покајание, затоа што имаше што да и даде на суетата: својата големина, оти суетен е оној што е мал а се храни од туѓа великост, смалувајќи ја.
Ете и ја станав Ин цитирајќи го Венко, ама реченицава ја дискутираме активно на друга тема, па да ја имам како грб бидејќи ја сметам за исправна. :)

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Jer meni treba moćna riječ,
jer meni treba odgovor,
i ljubav, ili sveta smrt.

Gorak je vijenac pelina,
mračan je kalež otrova,
ja vapim žarki ilinštak.

Jer mi je mučno biti slab,
jer mi je mučno biti sam
(kada bih mogao biti jak,
kada bih mogao biti drag),

no mučno je, najmučnije
biti već star, a tako mlad!

~
Tin Ujevic ~
И нешто од "Desperado"
El Mariachi: It's strange how pulling a trigger is easier than playing the guitar.

Член од
15 декември 2007
Мислења
865
Поени од реакции
28
"Kad ispustite čašu ili tanjur na tlo, začuje se glasan zvuk. Kad se razbije prozor, pukne noga stola ili kad slika padne sa zida, začuje se buka. Ali kad pukne srce, nastane tišina. Pomislili biste da će nešto tako važno napraviti najveću buku na cijelom svijetu''

CECILIA AHERN - Da me barem možeš vidjeti

Z

zmej gorjanin

Гостин
"I am dead, It will not hurt anymore, will it Mama?...When I am dead, build me a little monument of stones in the woods." Alexei Romanov

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Достоевски - ,,Идиот,,
,,Глупачката со срце но без ум е исто таква несреќна глупачка каква што е онаа со ум а без срце,,

,,Вистината ја говорат само оние кои немаат остроумност,,

,,Која, на пример, мајка, која нежно го сака своето чедо, не ќе се исплаши и не ќе се разболи страв,ако нејзиниот син или ќерка малку излезат од линијата. ,,Не,подобро е да биде среќно и задоволно,нека си го проживее животот без оргиналност,, си мисли секоја мајка лулајки го своето чедо.,,

,,Во секоја сериозна човечка мисла,која никнува во нечија глава,секогаш остенува нешто такво,кое никако не може да се пренесе на другите луѓе,макар и да испишете цели томови и да ја објаснувате вашата мисла триесет и пет години.Секогаш ќе остане нешто,кое за ништо на светов не ќе сака да излезе од под вашиот череп и засекогаш ќе остане кај вас,со тоа ќе умрете,можеби без да го предадете најглавното од вашата идеја.,,

,,Всушност ништо не може да јадоса толку колку на пример,да бидеш богат,од честито семејство,со пристоен надворешен изглед,доста добро образован,доста умен,дури и добар а во исто време да немаш никаков талент,никаква специјална особеност,дури и никакво чудаштво,никаква сопствена идеја,докрај да бидеш како сите.Богатство има, но не е како Ротшилдовото,презимето е чесно но никогаш не се прославило,надворешноста е пристојна но многу малку изразува,образованието е достатно,не знаеш за што да го употребиш,ум си имаш но е без свои идеи,срце имаш но е без великодушност и тн. и тн......,,

,,За еден ограничен ,,обичен човек,, на пример нема ништо полесно од тоа да си вообрази дека е необичен и оргинален човек и да се задоволи со тоа без никакви двоумења.,,

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Николас Спаркс - ,,Порака во шише,,
,,....Ако откриеш нешто што е во состојба да ти го парализира цело тело,најдобро е да се обидеш за тоа да дознаеш што повеќе.Ако едноставно го занемариш тоа чуство,никогаш нема да дознаеш што можело да се случи,а тоа е, во секој случај полошо отколку да откриеш дека си згрешил на самиот почеток.Зашто ако си згрешил можеш да одиш понатаму во животот не обѕирајќи се назад и не прашувајќи се себеси што можело да се случи....,,

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Quotes од Сидарта, конечно :

- Прекрасно е и пријатно да се оди по светот разбуден и отворен за се` што е блиско, без никакво сомневање.
- Мојата намера беше кај најубавата жена да учам за љубовта. Во мигот во кој ја донесов оваа одлука знаев дека тоа и ќе го остварам.
- Кога во водата ќе фрлиш камен, тој по најбрзиот пат ќе се стреми за да стигне до дното. Неговата цел го привлекува, тој не дозволува во душата да му проникне било што кое би било спротивно на целта.
- Тркалото многу брзо се врти.
- Добро е човек сам да искуси се што е потребно да знае. Уживањата на светот и богатството не служат за добро, тоа го научив уште во детството. Го знаев тоа одамна, но дури сега го доживеав.
- Оној што вистински бара, кој вистински сака да го најде патот, не може да прими никакво учење.
- Секој живот е неуништлив, секој миг е вечност.

Ај еден и од "Шмизла":
- Прво бев слеп, сега можам да видам. Мислев парата го врти светот, а сега гледам дека тоа бил стравот. Бевме воспитувани да се плашиме за да бидеме послушни деца, па добри ученици и студенти и на крајот кротки граѓани кои ниту можат ниту сакаат да ги забележат неправдите и пиздариите околу нив затоа што главата ја чуваат длабоко во песок.

И уште еден, од "Разговор со Спиноза':

- Мислата дека се ќе заврши ме тераше да му ставам крај и на она што не почнало.

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
,,Засекогаш љубов,,
Тихомир Стојановски

,,...,,Дали имаш преспиено во поле со жито љубенице...?,,- му се точеше од мислата како манастирско вино.Му навираше слика од љубеницата во некакво пткровје во самиот град.Лице згрчено од потиснати чувства.И последниот бакнеж.Целувка откината од душата.Им трепереа телата.Им скипна солзата и се претвори во трн кој ја боцка душата.Зошто заминуваше,не умееше да си одговори.Дојде затворена како душа која носи бреме на грев и разделба и другарува со болката.Му зборуваше кратко.Потоа дојдоа горе и ја бакна за последен пат.Тоа го помнеше и се сеќаваше со благост на доживеаник на чиста љубовина.Тој бакнеж. Таа целувка која му ја крепеше душата во натамошните искушенија....мирис на диво нане и виолетови цвеќиња...и булки...булки,црвени душички кои го потсетуваа на љубеницата...во умот легна меѓу цвеќињата и ја бакнуваше неа.Без допир во самата душа, каде што се раѓа желбата.Желбата, потребата да се биде љубен,да не се остане сам под сводот небесен.... Желбата за чиста изворска љубов...единствената сила која го движи светот да врви понатаму-љубовта....,,

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
„Апсолутен слух“ од Даниеле Дел Џудиче

"А дека ми зборувала, не е вистина, музиката никогаш не ми зборуваше, таа се закачуваше за мене со тенки нишки што не ги осознавав, длабоки како алги, музиката ги доведуваше до површината и ненадејно ќе провреше врвче, јас требаше само да го фатам и да го потегнам. Музиката не беше откритие од општ вид, ами таа откриваше работи „за мене“, таа беше криумчар кој ноќе ја минуваше границата, а од другава страна оставаше нешта што не ги насетував. Згора на тоа, музиката и мене ме криумчареше, таа ми помагаше да ги преминам меѓите како скриен емигрант, таа ме водеше надвор а тоа надвор секојпат се разрешуваше низ некаква постапка."

"Одлично се сеќавам на сите видови музика во мојот живот, но не можев веќе да ја слушам, таа му припаѓаше на моето минато, не беше реална. Музиката беше откривање, оној дел од мене што го носеше на површина беше матна и гнила материја, друг пат чиста и исповедлива, со годините учиме како да си допуштаме многу на себе, а за некоја година ќе научиме и да реагираме без никакви скрупули за тоа кои сме. Музиката за мене беше акција."

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Светот би имал неограничени можности кога би можел да ја ограничи моќта на ограничените (Хајнрих Лаубе)

Ill fares the land, to hastening ills a prey,
Where wealth accumulates, and men decay. (Оливер Голдсмит)

Politicians are not born, they are excreted. (Политичарите не се раѓаат туку се исер....т) - Цицерон

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
,,Џејн Ејр,, - Шарлот Бронте

,,Кога луѓето секогаш би биле добри и послушни спрема оние што се лоши и неправедни со нив се би било како што сакаат лошите луѓе;никогаш не ќе почуствуваат страв и така,никогаш нема да се променат,напротив ќе бидат се полоши и полоши.Кога ќе не удрат без причина, ние треба да им вратиме пожестоко;сигурна сум дека тоа треба да го сториме силно, па оној што не удрил никогаш да не го повтори тоа,,

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Мене не занима које планете закриљују твој месец.
Желим да знам да ли можеш седети са болом, са болом мојим или својим, не мешолечи се да га прикријеш или умањиш или затреш.

Желим да знам можеш ли друговати са радошчу, са радошчу мојом или својом; можеш ли се препустити дивљем плесу и допустити да те занос преплави до самих врхова прстију и не упозоравати нас да будемо пажљиви, да будемо реалистични....

Мене не занима да ли је прича коју ми казујеш искрена.
Ја желим да знам можеш ли разочарати друге да би био искрен према самом себи;
Можеш ли поднети оптужбу издаје и не издати сопствену душу.

Ја желим да знам можеш ли бити веран те стога достојан повењрења.

Желим да знам можеш ли видети лепоту чак и ако није лепа сваки дан, и можеш ли црпсти свој живот из Божјег присуства.

Желим да знам можеш ли живети са промашајем, са промашајем својим или мојим, и још увек стајати на рубу језера и сребренастој месечини узвикавати "Да"!

Мене не занима ко си ти ни како си се обрео овде.
Ја желим да знам хочеш ли стати у средиште огња заједно са мном и не устукнути.

Мене не занима где или шта или код кога си учио.
Ја желим да знам шта је то што те држи изнутра, кад све друго отпадне.

Ја желим да знам можеш ли бити сам са собом; и да ли заиста волиш друштво у коме се наџеш у празним тренутцима.

~Позив, надахнут Сневачем из планина Ораја, Часни старац америчких Индијанаца~

Kajgana Shop

На врв Bottom