Цени на станови во Скопје? Колку се реални?

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.437
Поени од реакции
5.485
Што ја заќутевте темава?

Кога некоја свиња ќе ждригне ЕУ/НАТО ви се пали сијаличката и почнува популизам дека недвижнините треба да растат бидејќи тоа значи стабилност и квалитет на живот

Кога Скопје е со блокирана сметка пред банкрот, од ЈСП најавуваат штрајк, имате изгорен мост кој го зголемува сообраќајниот хаос, излагаат инфомрации дека 75% од имотите не се пријавени и само од 25% се прибира данок на имот тогаш мукла!
Слика достојна за една "метропола" со 2000€/m2

Член од
17 август 2011
Мислења
10.315
Поени од реакции
18.396
Има некоја промена со цените?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.795
Поени од реакции
12.280
оно и така постојано по малку се качуваат та сега кога ќе се качи ддв од 5 на 18%, дури тогаш ќе се чешаме за нов стан. Па и старите ќе им парираат со цени.
А со овие цени постојано се качуваат и цени на кирии

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Ако може во Белград да се продаваат станови со поглед на кафеава река од 10,000 евра квадрат што па да не Скопје да се крева.

Имотите генерално се голем проблем насекаде во светот особено во поголемите градови. Дали вреди дали не вреди, правило на пазарот е се додека има кој да го купи цената сама по себе се оправдува.

Лондон,Њујорк, Сиднеј итн итн. Распаднати изгорени куќи се продаваат со милиони само заради локацијата. За тамошни плати имотите им се прескапи, затоа луѓе купуваат во помалите градови.

Кај нас пак се повеќе гледам примери од луѓе што работеле во странство и неможеле таму да си дозволат имоти па купуваат во Скопје. Такада пак поефтино им испаѓа.

Има ограничена земја, а неограничен капитал и население што се зголемува. Среќа нема сеуште странски капитал, кинези руси да купуваа во Скопје. Ако тие почнат 2,000 евра ке ви изгледаат ефтини 10 години од сега.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Ако може во Белград да се продаваат станови со поглед на кафеава река од 10,000 евра квадрат што па да не Скопје да се крева.

Имотите генерално се голем проблем насекаде во светот особено во поголемите градови. Дали вреди дали не вреди, правило на пазарот е се додека има кој да го купи цената сама по себе се оправдува.

Лондон,Њујорк, Сиднеј итн итн. Распаднати изгорени куќи се продаваат со милиони само заради локацијата. За тамошни плати имотите им се прескапи, затоа луѓе купуваат во помалите градови.

Кај нас пак се повеќе гледам примери од луѓе што работеле во странство и неможеле таму да си дозволат имоти па купуваат во Скопје. Такада пак поефтино им испаѓа.

Има ограничена земја, а неограничен капитал и население што се зголемува. Среќа нема сеуште странски капитал, кинези руси да купуваа во Скопје. Ако тие почнат 2,000 евра ке ви изгледаат ефтини 10 години од сега.
Можда затоа што у Београд просечна плата е над 1000 евра.

Население што се зголемува? Се зголемува само бројот на згради со празни станови, пошто на тие гастербајтерите не им се враќа у земјава освен за одмор.

И 10.000 евра за што? Кинезите и Русите кај ќе дојдат? Во најзагаден град у свет кај што секој ѓуптин кај сака може огин да си запали, за утринска молитва од џамија, за немање на паркинг места, за згради со криви ѕидови од гипс картон, за неверојатни 500 евра плата и за Артан Груби да го гледаат секој ден по телевизии.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Можда затоа што у Београд просечна плата е над 1000 евра.

Население што се зголемува? Се зголемува само бројот на згради со празни станови, пошто на тие гастербајтерите не им се враќа у земјава освен за одмор.

И 10.000 евра за што? Кинезите и Русите кај ќе дојдат? Во најзагаден град у свет кај што секој ѓуптин кај сака може огин да си запали, за утринска молитва од џамија, за немање на паркинг места, за згради со криви ѕидови од гипс картон, за неверојатни 500 евра плата и за Артан Груби да го гледаат секој ден по телевизии.
1000 евра е просечна плата во Србија

Не ти го сваќам постот, немаш џамии во Србија кај што е 10,000 евра квадрат.
Мк просечна бруто е 900 евра, србија малку повеќе ама имотите се 3 пати поскапи.

Очигледно не си шетал низ светот да видиш што е загаденост па го поврзуваш со цената на становите.

Хонгконг е секогаш во топ 3 најзагадени градови во светот. Си ги видел цените на имотите таму? Поскапи од Австралија а луѓето земаат 2 пати помалку плата.

Ако се разбираш во економија ке знаеш зошто Скопје толку се крева. Се вика spill-on effect кога се одоколу расте и цената се префрла на поефтините места.

Ти дали сакаш или не цените се такви какви што се и уште ке растат. На нашите гастербајтери скапо им е да купуваат станови во центар на големите градови па купуваат во Мк.

истото е за сите држави. Просечен британец неможе да си дозволи стан од 50 квадрата во центарот на Лондон за 5милиони фунти. Таму земаат руси кинези и остали милионери.

Кучињата лаат караванот си врви, ама одредени работи се буквално исти во секоја држава.

Z

zmej gorjanin

Гостин

Мк просечна бруто е 900 евра, србија малку повеќе ама имотите се 3 пати поскапи.

Очигледно не си шетал низ светот да видиш што е загаденост па го поврзуваш со цената на становите.

Хонгконг е секогаш во топ 3 најзагадени градови во светот. Си ги видел цените на имотите таму? Поскапи од Австралија а луѓето земаат 2 пати помалку плата.

Ако се разбираш во економија ке знаеш зошто Скопје толку се крева. Се вика spill-on effect кога се одоколу расте и цената се префрла на поефтините места.

Ти дали сакаш или не цените се такви какви што се и уште ке растат. На нашите гастербајтери скапо им е да купуваат станови во центар на големите градови па купуваат во Мк.

истото е за сите држави. Просечен британец неможе да си дозволи стан од 50 квадрата во центарот на Лондон за 5милиони фунти. Таму земаат руси кинези и остали милионери.

Кучињата лаат караванот си врви, ама одредени работи се буквално исти во секоја држава.
За нето зборам.

Па не знам, врати се у Скопје зимно време кога температура навечер ќе падне до -15 степена, среќа потопли се зимите во последниве години, и спореди со секоја нормална цивилизација по светов. Ај за паркови и такви работи не ни правам муабет. Тоа еден партиски куртон ми кажа дека Скопје не било село па да имало паркови многу.

Знам јас што им е на нашите гастербајтери, само некако не им се враќа тука да живеат со македонска плата, па становите празни им стојат.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
За нето зборам.

Па не знам, врати се у Скопје зимно време кога температура навечер ќе падне до -15 степена, среќа потопли се зимите во последниве години, и спореди со секоја нормална цивилизација по светов. Ај за паркови и такви работи не ни правам муабет. Тоа еден партиски куртон ми кажа дека Скопје не било село па да имало паркови многу.

Знам јас што им е на нашите гастербајтери, само некако не им се враќа тука да живеат со македонска плата, па становите празни им стојат.
Ама ти ми збориш за уживање дали е топло или ладно нема никаква врска со цената и побарувачката.

и што има врска дали биле празни или не ги купуваат ради инвестиција. Во Австралија кинезите купуваат станови так и не ги даваат под кирија. Едноставно не му е до парите и неке некој да му го прља.

и на крај краева не купуваат само странци во Скопје има луѓе што многу заработуваат и во Мк. Едноставно капиталот го вложуваат за да не им седат парите под перница.

никој градежник не работи со загуба, чим се градат згради има побарувачка и маркетот ја диктире цената.

ако ти е скапо купи во Велес, Куманово што да ти кажам.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Ама ти ми збориш за уживање дали е топло или ладно нема никаква врска со цената и побарувачката.

и што има врска дали биле празни или не ги купуваат ради инвестиција. Во Австралија кинезите купуваат станови так и не ги даваат под кирија. Едноставно не му е до парите и неке некој да му го прља.

и на крај краева не купуваат само странци во Скопје има луѓе што многу заработуваат и во Мк. Едноставно капиталот го вложуваат за да не им седат парите под перница.

никој градежник не работи со загуба, чим се градат згради има побарувачка и маркетот ја диктире цената.

ако ти е скапо купи во Велес, Куманово што да ти кажам.
Има, само сигурно не ги заработуваат тука.

Си купив јас куќа во Скопје, еве чекам имотен лист наредна недела да ми излезе, не сум ко гастербајтерите да солам памет од туѓина.

Во ред е тоа само над 35% од становите да се празни би било проблем во било која нормална земја во свет, пошто доста други поголеми проблеми излегуваат од тоа.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Има, само сигурно не ги заработуваат тука.

Си купив јас куќа во Скопје, еве чекам имотен лист наредна недела да ми излезе, не сум ко гастербајтерите да солам памет од туѓина.

Во ред е тоа само над 35% од становите да се празни би било проблем во било која нормална земја во свет, пошто доста други поголеми проблеми излегуваат од тоа.
Мк локација ама работат за странска фирма да, не мк плата. Со тоа неможеш.

За тоа што се празни во право си го нарушува самиот пазар и прави проблем во однос со понуда побарувачка и може Property Bubble да направи.

На пример има 100,000 празни станови што не се даваат под кирија и прави недостиг на имототи, дава дозвола градот уште 100,000 да се градат. Ама на првите што ги чувале ги фаќа паника и почнуваат да продаваат или за смешни кирии да ги даваат и тогаш има дисбаланс на пазарот.

Австралија проба да воведе Ghost Tax, односно да плаќаш 5-6,000 долари данок ако не го даваш под кирија за да се ослободи залихата пошто мислам околу 300,000 празни имоти имаат.

ама немаше некој голем ефект пошто конезиве што ги купуваат ако платил 3 милиони за стан он веќе има пари. Екстра 5,000 годишно не ги ни осеќа.

мој колега има родители шо имаат стан и такс им стои. Го прашав зашо не го дава под кирија? Вика да не се прља и само мебелот и сликите што ги имаат коштсат многу. Им стои како инвестиција за 20,30 години.

Член од
3 јуни 2023
Мислења
650
Поени од реакции
2.201
Хонгконг е секогаш во топ 3 најзагадени градови во светот
И пак имаат најголем животен век во цел свет. Некако не иде дека се топ 3 најзагадени, а и неверувам ни дека се топ 500.

За ghost/vaccancy tax така правеле кинзеите затоа што е фиксна сума. Скоро прочитав дека по Канада дали беше Ванкувер не ми текнува ќе е 3% или 5% од вредноста на имотот. Со таа математика кинезот ако платил 3 милиона кога ќе му пристегне годишно од 90 000 - 150 000 ќе се подразмисли дали така да му стои.

btw кога спомнувате да се купи во Куманово да знаете во Куманово веќе цените стигнаа и до 1 400 евра за м2.

D

Deleted member 53418

Гостин

Јас би рекол дека и на просечен македонец во Германија му е скапо да лупне 160-180к за стан у Скопје.

Гранд комплекс 2500 евра м2
80м2 2500м2 = 200,000 eвра + 15,000 евра гаража плус 20,000 да го среди
тотал = 235,000 евра

Треба да си луд за мене да дадеш во Скопје 235к за стан кој ќе е просечен во ниедна мерка нема да е луксузно сем што е спроти ХолидајИн
Фасада стиропор никако камена волна тоа не смее да се деси, греење на радиатори од градско парно ниту подно ниту нешто слично, клими ќе висат кај стигнат по зградана.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.896
Поени од реакции
42.593
секоја роба си има своја будала, така да не знам што се чудите. Едино што ме нервира е што толку убав паркинг го уништија, у сред центар нема место каде да оставиш кола, да се ебаваш по катни гаражи и слично.

Член од
3 јуни 2023
Мислења
650
Поени од реакции
2.201
Јас би рекол дека и на просечен македонец во Германија му е скапо да лупне 160-180к за стан у Скопје.

тотал = 235,000 евра

Треба да си луд за мене да дадеш во Скопје 235к за стан кој ќе е просечен во ниедна мерка нема да е луксузно сем што е спроти ХолидајИн
Фасада стиропор никако камена волна тоа не смее да се деси, греење на радиатори од градско парно ниту подно ниту нешто слично, клими ќе висат кај стигнат по зградана.
Интересно беше за овие, другар се договори за 1 800 евра и прифаќа четвртокот и требаше од дома да му однесам некој документи петок вечер за понедленик да е спремен. Понеделник утрото му ѕвонат нова цена 2 150 евра. :icon_lol:

Уште не ми е јасно како прифати ама ете се наоѓаат што ќе купат и по таа цена.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513

Ќе купуваат уште троа овие генерации, втора генерација иселените со стап да ги тераш нема да одат во мкд.

Дали би купувал ти во Македонија, и дали би си го арчел одморот таму?
Автоматски споено мислење:

тотал = 235,000 евра

Не е толку битно како е граден колку што е битно какво е местото, и која е иднината.
Во Австралија се градени 5пати полошо од тие во мкд, па до долар би ги ставил во недвижности, ама знам дека државата во наредни 10 години ќе се зголеми за 3-4 милиони. Од друга страна мкд се празни од ден на ден, шипурките владеат повеќе од било кога, а системски е во најлоша можна состојба откако постои.

Kajgana Shop

На врв Bottom