- Член од
- 18 декември 2005
- Мислења
- 1.356
- Поени од реакции
- 165
Како може едно со друго да нема врска, кога само хуман човек донира?Хуманизмот и донирањето немаат никаква врска.
Ако немам пари и поради тоа не дадам на некој просјак тоа не значи дека не сум хуманист. И ако дадам на просјакот, зарем ќе станам хуманист?
Хуманистот се одликува со следниве особини;
- Смета дека секој Човек е неверојатна и неповторлива творба на природата и како таков сазлужува секаква почит.
- Смета дека Човештвото е еден голем организам и дека секој човек е дел од тој организам
- Смета дека секој друг Човек, е еднаков на него, дека му е пријател и брат и дека меѓу припадниците на Човечкиот род треба да владее братска врска
има и други особини, моментално не ми текнуваат... нека другите ме надоплнат...
Homo sum, humani nihil a me alienum puto
Зарем не беше хуман човек оној што прави добри дела и што помага на оние што им треба помош?
--- надополнето: 18 јули 2012 во 20:39 ---
Баш убаво... Убаво е кога има вакви луѓе.Пари донирам речиси секогаш кога сум во можност, т.е кога има хуманитарни акции ( дури еднаш ние " јазично уметничко подрачје " што бевме, си организиравме акција и собравме околу 3.800 ден. ) кои подоцна ги дадовме пола на едно семејство ( купивме зејтин, брашно, и сл ) а со другата половина купивме пакетчиња за нова година на децата со специјални потреби ..
на крводарителските акции сум редовна на секои 4 месеци, нели така е правилото за девојчињата 5 пати до сега имам дадено, и секако ќе продолжам ..
хуманоста немора да значи дека си хуман ако даваш пари бидејќи мораш, туку од срце го правиш тоа .. најголем хуманист кај нас го сметав Тоше ..
Како го најдовте тоа семејство? Имаше не тв дека им е потребна помош или на некој друг начин дознавте?
Така е, Тоше беше холем хуманист за кој се повеќе и повеќе дознаваме после неговата смрт. Секоја чест на таков човек, секоја чест на луѓето што помагаат и не себично се даваат во таквите работи и сето тоа го прават од срце и со љубов.