Хуманоста и донирањето

^Cutie^

*Charming Princess*
Член од
22 март 2007
Мислења
869
Поени од реакции
1
Сум донирала за некои болни деца, за некои операции кога е било потребно..А многу често облаката која веќе не ја носам, мајка ми ќе ја даде или во црвен крст или на некои ѓупчиња...Исто така сум донирала и крв...Сакам да помагам на другите луѓе, не секој кој му е потребна помош, бидејќи можеби некој ден на мене ќе ми биде потребно и можеби ќе нема да сака никој да донира за мене..Затоа треба да се помага на секој!!Кој колку може, важно е што сакаш да помогнеш....

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Донирам кога можам. Имам донирано преку монбилен неколкупати колку што можев тогаш, многу ми е течко кога ќе чујам млад човек кој т реба да иде на оперција а неговите родители продале се што имаат и пак не е доволно уфф срце ми се кине така.
Облека на неколку пати имам донирано.

a n g e l c e

^ Poison Girl ^
Член од
25 јануари 2007
Мислења
1.202
Поени од реакции
5
да сум донирала и донирам :)

најчесто пари, а посебно облека на неколку месеци може да се каже донирам цели шкафови

К

Кнез Мишкин

Гостин
Јас донирам преку оние СМС пораки сто идат по телевизија...

Член од
23 мај 2009
Мислења
248
Поени од реакции
13
Донирам, кога можам. Вртам на телефони за помош на луѓе со здравствени проблеми, давам на изнемоштени луѓе, во цркви оставам по некој денар, итн

V

Viktoranius

Гостин
Не прочитав еден коментар на темата да каже некој не донирам.

Епа јас не донирам. Секој да си гледал за себе, да пробал да успее во животот, а не да чека да му се даде од друг. Единствено на еден циган што живее блиску до нас му оставам секој ден по 10 денари кога одам на школо, и толку. Ниту донирам, ниту имам план да донирам во иднина.

vmx

Член од
25 април 2005
Мислења
5.633
Поени од реакции
201
Да донирам, многу пати облека по црвени крстови, сиромашни фамилии и слично. Донирам и од мобилен за потребни средства за операции.

Баш донирав за Ива која боледува од редок рак, ти ебам болеста глупа.

http://www.saveiva.org/

Член од
17 мај 2009
Мислења
12
Поени од реакции
4
Да донирам секогаш кога сум во можност и имам неколку пати досега донирано

Член од
12 јануари 2009
Мислења
721
Поени од реакции
40
Да донирам и имам донирано неколку пати до сега некогаш облека и кога има да донираш од мобилен за некого по 100денари тоа секогаш го правам

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
На улица кога ќе ми побара некој 10 ден давам, а овие донирања по телефон, ретко. Исто така облека многу сум давал

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Донирам колку што можам. За крв, уште сум мала да донирам,а за овие телефонскиве линии што се за донации за некое болно дете кога ќе сум во можности донирам. Исто и алишта имам донирано во Црвен Крст...
за други луѓе што просат на улица или доаѓаат по врати да бараат пари не донирам баш поради причина што неколку пати ме имаат излажано, така да и некој што вистински би му биле потребни пари нема да му дадам баш заради таквите..

Член од
18 декември 2005
Мислења
1.356
Поени од реакции
165
Што значи да се биде хуман?
-Како човекот е хуман?
-Кои се начините за да се биде хуман?

Колку донирате? Колку им помагате на луѓето?
Каде се може да се донира и да се помогне?

И ред дргуи прашања поврзани за хуманоста, кое верувам дека ќе се надополнуваме во темава.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Хуманизмот и донирањето немаат никаква врска.
Ако немам пари и поради тоа не дадам на некој просјак тоа не значи дека не сум хуманист. И ако дадам на просјакот, зарем ќе станам хуманист?
Хуманистот се одликува со следниве особини;
- Смета дека секој Човек е неверојатна и неповторлива творба на природата и како таков сазлужува секаква почит.
- Смета дека Човештвото е еден голем организам и дека секој човек е дел од тој организам
- Смета дека секој друг Човек, е еднаков на него, дека му е пријател и брат и дека меѓу припадниците на Човечкиот род треба да владее братска врска
има и други особини, моментално не ми текнуваат... нека другите ме надоплнат...
Homo sum, humani nihil a me alienum puto

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
Пари донирам речиси секогаш кога сум во можност, т.е кога има хуманитарни акции ( дури еднаш ние " јазично уметничко подрачје " што бевме, си организиравме акција и собравме околу 3.800 ден. ) кои подоцна ги дадовме пола на едно семејство ( купивме зејтин, брашно, и сл ) а со другата половина купивме пакетчиња за нова година на децата со специјални потреби :) ..

на крводарителските акции сум редовна на секои 4 месеци, нели така е правилото за девојчињата :) 5 пати до сега имам дадено, и секако ќе продолжам ..

хуманоста немора да значи дека си хуман ако даваш пари бидејќи мораш, туку од срце го правиш тоа .. најголем хуманист кај нас го сметав Тоше ..

Kajgana Shop

На врв Bottom