Hiperaktiv
Султан :P
- Член од
- 16 февруари 2012
- Мислења
- 1.590
- Поени од реакции
- 923
Сибирски е,плус уште ќе расте ако е млад. А за изметот незнам,давај му овошје и зеленчук повеќе.
Од која раса незнам, али знам дека е многу стар.
znae nekoj od koja rasa e ovaj bel vlaknest hrcak ?![]()
![]()
До сите што чуваат/ќе чуваат хрчаци ,
МОРА ДА ИМААТ ПОИЛКА ЗА ВОДА. ТОА ДЕКА НЕ ПИЕЛЕ ИЛИ НЕ ИМ ТРЕБАЛО СЕ _ЧИСТИ_ГЛУПОСТИ_.Незнам како може да има толку не компетентни продавачи кои дури и би му сугерирале на потенцијалниот нов сопственик дека водата не им биле неопходна ако давале зелени ствари.Па добро бе луѓе размислете која им е основна храна? каква е таа храна? Фино лепо земете една од најмалите поилки за глодари ( оние како превртени шишенца со цевче метално и куглица на крајот и гледајте демек како вашето милениче не пиело вода....)
Ти благодарам за одговорот,Здраво, бидејќи има родено мртви и тоа сите , најверојатно станува збор за некоја компликација при бременоста/породувањето. Не верувам дека имаш некој голем избор што да направиш ти самиот. Или пак било кој.
Во принцип не би требало да чуваш машко и женско хрчаче заедно бидејќи тие ќе се парат при секоја дадена прилика а бременост по бременост не е баш и во прилог за женската како што гледаш. Најчесто е изнемоштувачки по организмот и знае да води до компликации како што еве имаш приметено. Затоа се остава подолг период помеѓу парењето. Најдобро е да ги чуваш одвоено или пак да речеме две женски.
Можеш да пробаш да ја излажеш со нејзината омилена храна или пак некоја зелена работа која што знаеш дека ја сака. Стави и блиску до нејзе и посматрај дали би реагирала/јадела итн .... но во главно тоа е тоа.
Назад на темава, најдобриот и корисен совет би бил да отидеш до ветеринар и да прашаш таму ( незнам од каде си но во глобала кај нас ветеринариве освен за добиток и крупна живина не ги бива за ништо , секоја чест за оние малкуте што се исклучоци). Не верувам дека би сменило многу и не сакам да звучам песимистички но ситуацијата звучи како за крај на твојата Буцка. Белки да сум грешка и да не е така. Почекај до утре и извести не што биднало
Поздрав
Не сакам да те разочарам но хрчаците умираат на тој начин, макар и да се во позиција на спијање. Се здрвуваат кога ќе умрат. Башка џабе ти е топлење сеа доколку не си го стоплил предтходно и си го чувал на ладно место.пред неколку часа го допрев хрчакот не реаѓираше.....па мислам дека се замрзнил...го стоплив но сеуште нема никакви знаци...што да правам сега ?
Внеси го во топла соба да биде на топло, ако претходната ноќ/ден бил на ладно, можно е да е во хибернација, ќе поровериш дали дише,ептен малку се познава треба внимателно да гледаш, ако после некое време сеуште не се разбуди или покажува знаци на живот најверојатно е мртов, мада можно е само да е во фаза на хибернација, т.е да изгледа како мртво а всушност е живо.Јас кога чував хрчки едното беше вкочането откако температурата во собата беше паднала и сабајлето моите ми викаа мрвтво е ова она, јас едно саат -два го држев во раце и го топлев со рацете и после тоа се оправи и го ставив во топла соба и таму си го чував потоа, живееше година ипол, две.пред неколку часа го допрев хрчакот не реаѓираше.....па мислам дека се замрзнил...го стоплив но сеуште нема никакви знаци...што да правам сега ?
Да си симниш апликација на телефон. Ни ќе плаќаш пари, ни ќе ти мириса ни ништо.Дали мирисаат ? Сакам да земам едно ама незнам во што да го чувам тоа кафезот многу скап ми изгледа...? Имате некое импровизирано решение ?![]()