Хрватска од утре 28 членка на Европската Унија

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.523
Ма говото е бе,се е готово, ќе се распадне и ЕУ и НАТО, па после тоа и државите ќе се распаднат, само Мкд ќе постои.. :icon_lol:
Е ајде де бог да чува ќе се распаднела ЕУ приказни за мали деца. Иднината на Македонија е во ЕУ или во гроб толку е.
 
Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Која е придобивката од членството во ЕУ и НАТО?Уште кога почна да се пропагира во ‘90-тите,прво и основно е генералната стабилност на државата членка како од надворешни така и од внатрешни нереди,која нас како рамковна држава и те како ни е битно,заштита од федерализација која ќе биде оневозможена со нашето зачленување,бидејќи какви ќе влеземе во ЕУ,такви и ќе останеме.Друг битен фактор е слободниот европски пазар кој нашата економија битно би ја дигнал на повисоко ниво.Како факт само би го зел тоа,дека со осамостојувањето од Југославија,ние пазарот што го имавме во таа федерација,откако го изгубивме многу се осети.Најголем напор нашата власт треба да вложи за членството во НАТО бидејќи тоа е главен приоритет пред членството во ЕУ.
 
Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Е ајде де бог да чува ќе се распаднела ЕУ приказни за мали деца. Иднината на Македонија е во ЕУ или во гроб толку е.

Тоа е целта на ЕУ, а не од вас да прават господари со висок стандарт, плати, куќи, патишта и ред други работи.......

На ваша земја ќе го купат се она што е квалитетно под терминот “странска инвестија“. На твој извор за вода тие ќе произведуваат вода и ќе ти ја продаваат само затоа што претходно те убедиле дека неможеш истата ти да ја произведуваш, а да не правиме муабет дека нивното тржиште е комплетно заштитено со нивни производи.

Strane investicije – pogreška ili spas?

U oporavku hrvatske industrije, da se ona unaprijedi, oporavi i ojača, da postane konkurentna, da se rekonstruira i modernizira trebale su pomoći strane investicije. Bar se tako zamišljalo u početku. Planovi nakon osamostaljenja bili su da se u Hrvatsku investira oko 50 milijardi dolara takvih investicija, a investirano je svakojakih investicija manje od 5% od očekivanog. Zbog toga su, smatraju stručnjaci, izostali pozitivni učinci na restrukturiranju i modernizaciji proizvodnje, kao i na ubrzanju gospodarskog rasta i izvoza.

Mišljenje je da se zapravo radilo o otporu prema stranim ulaganjima unatoč deklarativno proklamiranim potrebama za takvim inozemnim investicijama. Smatra se da su zapravo elite odlučivale o tome kad bi se trebala pokrenuti izvanjska ulaganja u Hrvatsku. Da ulaganja nisu bila aktualna, jer se hrvatska oligarhija u to vrijeme nije osjećala dovoljno snažnom i moćnom da uđe u "prisniji odnos" sa vanjskim tržištem, odnosno nisu bili spremni dok ne ostvare potpuni monopol u ekonomiji tj. dok Hrvatsku ne učine svojom trajnom imovinom. Dotok stranog investiranja do 1999 godine npr. U Poljskoj je, prema navodima, dosegnuo 22, a u Češkoj 14 milijardi dolara. U RH je do 2000 godine investirano nešto više od 2 milijarde dolara. Taj trend, dolaskom na vlast, promijenio je i preokrenuo I. Račan sa "stručnjacima" za strana ulaganja i strane investicije R. Čačićem i S. Linićem.

Privatizacija

U svom izvrsnom radu "Europska unija – Ne hvala" autor Marjan Bošnjak piše kako je Hrvatska od 2000. doživjela pravu invaziju stranih poduzeća i stranog kapitala. Strani kapital osvaja hrvatsko gospodarstvo i već koncem 2009. od 50 najvećih poduzeća u RH čak 22 su u stranom vlasništvu. Međutim strane kompanije koje su došle u RH nisu ušle u hrvatsko gospodarstvo da bi pokrenule novu proizvodnju, nego da bi preuzele već postojeća poduzeća i djelatnosti koje su prije bile u hrvatskom vlasništvu. Bošnjak smatra da je EU tražila od RH da svoje gospodarstvo, kao jedan od brojnih preduvjeta ulaska u EU, mora privatizirati. Privatizira se tako sve, INA, HT, Pliva, gotovo sve hrvatske pivovare, željezara Split, željezara Sisak, sve banke prodane su u strano vlasništvo, kao i većina medija. Strana poduzeća nisu gradila nova postrojenja i nove kapacitete, nego su preuzimala postojeća hr. Poduzeća i njihove nekretnine. Jedino trgovački lanci i centri, koji su imali važnu ulogu u ekonomskoj kolonizaciji RH izgrađuju nove objekte, jer starih nije bilo, ali pritom uništavaju na desetka tisuća postojećih malih hrvatskih trgovina.

Osim velikih stranih poduzeća, koja su u kratkom roku zauzela hrv. gospodarski prostor, ima i mnogo manjih i to u svim sektorima hrv. gospodarstva. Svima njima, govori Bošnjak, nije primarni cilj proizvodnja nego prodaja. U tim poduzećima na vodećim ili nadzornim položajima su uglavnom stranci. Godine 2005. hrvatskim gospodarstvom upravljalo je više od 7 tisuća stranaca. Time hrvatsko gospodarstvo nije samo prešlo u vlasništvo stranog kapitala nago i pod izravnu kontrolu stranih upravljačkih kadrova. Strani kapital danas ima ne samo vrlo dobar uvid u mogućnosti hrv. gospodarstva nego i kontrolu nad brojnim polugama gospodarske moći, što mu omogućuje da snažno utječe na cjelokupnu gospodarsku aktivnost u RH. Takvo stanje ozbiljno narušava gospodarski suverenitet hrvatskog naroda u vlastitoj državi. Bošnjak dalje navodi kako se u javnosti često javljaju političari koji govore o potrebi Hrvatske da privuče što je moguća više stranih investicija, jer da će one pridonijeti bržem gospodarskom razvoju. On pojašnjava da kapital koji je dolazio u RH nije bio u funkciji razvoja niti je razvijao nove industrije, niti je stvarao nova radna mjesta. Tumači da je RH početkom 2010 imala vanjski dug što premašuje 44 milijarde eura, nezaposlenost od 310 tisuća i sve lošiji životni standard i postavlja pitanje, kakvu je zapravo korist hrvatski narod imao od tih silnih ulaganja. Tko je zapravo imao korist od otvaranja hrvatskog tržišta?

Korist stranim korporacijama

Na to Bošnjakovo pitanje može se odgovoriti da je, između ostalog, odluka o uvođenju slobodnog tržišta i ubrzane privatizacije značilo prihvaćanje provođenja instrumenata globalizacije po "preporukama" organizacija, kao što je MMF – jedne od aparatura globalnog i tržišnog fundamentalizama. Ta rabota donijela je korist stranim korporacijama – sredstvu u službi neokolonijalizma, ali i hrvatskim elitama koje su u svemu tome uvidjele priliku osobnog bogaćenja i ostvarivanje privatne koristi. ( Privatnu korist, koja se ostvarivala tijekom svih ovih godina samostalnosti ,najbolje je oslikao V. Šeks davno izjavivši, kako su neki otvarali račune i u Južnoj Africi. Međutim nekad " alfa i omega" hrvatske politike nije svoju "moć" usmjerio u pravcu povratka opljačkanih ogromnih sredstava čime bi Hrvatska imala dovoljno sredstava za samo-investiranje u svoja javna dobra).

Račanovim ukidanjem carina za robu iz EU, prema Bošnjaku, pokazalo se katastrofalnom odlukom, jer su proizvodi iz EU preplavili hrvatsko tržište. Uvoz je rastao, a izvoz stagnirao. Umjesto zaštite i potpore industriji da ojača, restrukturira se i modernizira tom odlukom ona je uništena. Interes EU-a nije bio da se hrvatska industrija oporavi nego da oni proizvode i svoje gotove proizvode izvoze Hrvatskoj. Hrvatska je, prema Bošnjaku, u razdoblju od 2002. – 2008. u vanjskoj trgovini izgubila čak 73,4 milijarde dolara. Toliko smo robe više uvezli nego što smo izvezli.

Dakle je vidljivo i jasno da dosadašnje "investicije" nisu dale efekta, a prikazano je i zašto. Jasno je i da Kukuriku koalicija nema rješenja. Ne može ih niti imati. Pogodovanjem EU-u i neoliberalizmu izgubilo se i vlasništvo i kontrola nad mnogim značajnim segmentima nacionalnog bogatstva i nacionalnog gospodarstva. Hrvatska danas, kao zemlja kolonija, odluke o hrvatskoj nacionalnoj ekonomskoj politici više uopće ne donosi samostalno, već se one donose izvan zemlje i za korist drugih. Pravac naše nacionalne ekonomije diktiraju vanjske potrebe, a ne njena autohtona logika. Naš industrijski razvoj je zaustavljen u interesu strane inicijative, koja dominira nacionalnom privredom. Tu, i u takvoj situaciji više nije moguće graditi pravilan razvoj. Može se samo lagati i obmanjivati cjelokupnu javnost, a to i SDP, jednako kao i što je činio HDZ, čini u istom ili čak većem omjeru. Po tom pitanju "Grčićev preokret" prolongiran je po Josipu Leki za sljedeću godinu, jer ćemo prema njegovom laganju tek tada živjeti bolje. Preokret prolongira i "samouvjereni" premijer i laže naciju kako će slijedeća godina biti bolja i kako je u njoj za očekivati pravi rast. Uz sve obrazloženo potrebno je reći kako je industrija glavna komponenta BDP-a. Pravog rasta nema bez industrije, a ona je uništena politikom HDZ-a, ali i SDP-a i njihovih
 

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.124
Поени од реакции
18.110
Си бил во Хрватска ? Вуковар разорен од војната изгледа подобро од секој град во Македонија. Од патиштата,па куќите и цела друга инфраструктура.Се вратив од таму минатата недела,не ми се враќаше назад во дупкава.Ебан Вуковар во кој што куќа читава не остана за повеќето делови од Скопје е спејс шатл.
Малку оф топик или не...Хрватска и пред војната, а и претходно беше посредена во секој поглед од Македонија.Посебно инфраструктурно.Не знам каква е поврзаноста на ЕУ со ова :confused:

Абе Хрватска е Германија за нас. Тие не влегоа порано ради војните. Ние што подолго одолговлегуваме се повеќе до федерализација доаѓаме. Во рамки на ЕУ од првиот ден со интеграцијата ќе ни биде загарантирано постоењето и територијата додека таа постои а тоа долго ќе биде.
Oд кого сме загрозени територијално?Од самите нивни членки или од нивните внатрешни сателити?

Друго, нели едно време беше прашање економскиот развој со ЕУ? Или па и не е битен сега развојот. Зошто тогаш не го презедоа Кипар целосно, а не само дел? Во време на милион нивни внатрешни проблеми и поделби, тие со нас ќе се замарале. Ако немаш добра понуда кај нив, зошто сами би те побарале? Земја со мал пазар и огромна невработеност = слаба куповна моќ, без излез на море, без енергенси, без нуклеарни централи, воени бази и со мизерна инфраструктура?

Нашиот проблем потребно е сами да си го средиме, ама со вакви (сите досегашни) власти и посебно народ долго време ќе сме во проблеми до гуша.

Нешто си помешал,бидејќи федерализацијата доаѓа одвнатре,а не однадвор.Рамковните тоа го спремаат веќе долго време и теренот си го подготвуваат преку децентрализацијата,тоа може да се увиде само од последните локални избори ,особено во Струга,Кичево.
Доаѓа одвнатре, со огромна поддршка однадвор и од внатрешните давајгазовци. И сега ние ќе бараме помош од истите кои помагале за такви процеси? Се сеќаваш на признавањето од САД пред референдумот во 2004? Или македонски стандард е кратка меморија...

А плачот по ЕУ е за ден после да се наполнат авионите и да се мафнат сите останати на Запад. Па ќе останат само административци, пензионери и луѓе слаби на носталгија.
 
Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.523
Абе Хрватска е Германија за нас. Тие не влегоа порано ради војните. Ние што подолго одолговлегуваме се повеќе до федерализација доаѓаме. Во рамки на ЕУ од првиот ден со интеграцијата ќе ни биде загарантирано постоењето и територијата додека таа постои а тоа долго ќе биде.
 
Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Која е придобивката од членството во ЕУ и НАТО?Уште кога почна да се пропагира во ‘90-тите,прво и основно е генералната стабилност на државата членка како од надворешни така и од внатрешни нереди,која нас како рамковна држава и те како ни е битно,заштита од федерализација која ќе биде оневозможена со нашето зачленување,бидејќи какви ќе влеземе во ЕУ,такви и ќе останеме.Друг битен фактор е слободниот европски пазар кој нашата економија битно би ја дигнал на повисоко ниво.Како факт само би го зел тоа,дека со осамостојувањето од Југославија,ние пазарот што го имавме во таа федерација,откако го изгубивме многу се осети.Најголем напор нашата власт треба да вложи за членството во НАТО бидејќи тоа е главен приоритет пред членството во ЕУ.
Од која земја Македонија би се федерализирала? Од Албанија, Бугарија или Грција? Сите овие земји се членки на НАТО, а ако една од овие земји изврши агресија врз Македонија која е призната под своите граници како уставна тогаш тоа е агресија на НАТО врз Македонија.

Која е поентата тогаш Македонија да влегува во “мирољубив“ сојуз кој ти ја гарантира твојата безбедност која е нарушена од истите тие земји членки на НАТО?

Значи ти викаат во превод“ влези во Нато за да те штитиме, а од друга страна кога гледаш твојата безбедност е баш загрозена од земји членки на НАТО (Албанија, Грција и Бугарија). Која е поентата на сето ова? Да влегувам во НАТО сојуз за да бидам заштитен баш од земји членки на НАТО да не ја федерализираат мојата држава. Има ли нешто помалоумно од ова? Ние се плашиме од земји членки на НАТО, а не од Индија или Пакистан.
 

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.718
вака ќе дочекаме и за Србија и Албанија ,а ние ќе останеме засекогаш сами и изолирани. :(
Дај Боже.

Амин.

На Хрватите им посакувам напредок, не би сакал да ги снајде грчката, бугарската или романската приказна.
 
Член од
11 ноември 2009
Мислења
2.809
Поени од реакции
2.630
Супер за нив, кај нас Советот на Европа ќе ни отвори канцеларија, тоа е таа космичка правда
 
Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Погрешна ти е споредбата,ЕУ само ќе ни помогне сами да си го подобриме животот,а тоа сепак зависи од способноста на нашите политичари,од тоа дали се корумпирани и колку мислат за иднината и стандардот на граѓаните а не за своите џебови.А странските инвестиции немаат врска со тоа,бидејќи Груевски ги бараше по сите пет континенти а не само од ЕУ.
Тебе некој ќе ти помогне сам да си го подобриш животот?

Ти малоумен си или што е проблемот?

Од слуга и роб ќе те прави ти да командуваш со него?

Дај не живејте во илузија на свет со правда.
 
Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Од која земја Македонија би се федерализирала? Од Албанија, Бугарија или Грција? Сите овие земји се членки на Нато, а ако една од овие земји изврши агресија врз Македонија која е призната под своите граници како уставна тогаш тоа е агресија на НАТО врз Македонија.

Која е поентата тогаш Македонија да влегува во “мирољубив“ сојуз кој ти ја гарантира твојата безбедност која е нарушена од истите тие земји членки на Нато?

Значи ти викаат во превод“ влези во Нато за да те штитиме, а од друга страна кога гледаш твојата безбедност е баш загрозена од земји членки на Нато(Албанија, Грција и Бугарија). Која е поентата на сето ова? Да влегувам во Нато сојуз за да бидам заштитен баш од земји членки на Нато да не ја федерализираат мојата држава. Има ли нешто помалоумно од ова? Ние се плашиме од земји членки на Нато, а не од Индија или Пакистан.
Нешто си помешал,бидејќи федерализацијата доаѓа одвнатре,а не однадвор.

Рамковните тоа го спремаат веќе долго време и теренот си го подготвуваат преку децентрализацијата,тоа може да се увиде само од последните локални избори ,особено во Струга, Кичево.
 
Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Абе Хрватска е Германија за нас. Тие не влегоа порано ради војните. Ние што подолго одолговлегуваме се повеќе до федерализација доаѓаме. Во рамки на ЕУ од првиот ден со интеграцијата ќе ни биде загарантирано постоењето и територијата додека таа постои а тоа долго ќе биде.
А, од кога ти е загрозена таа територијална целовитост ако не од членки на НАТо пред се од Албанија и претенденти членки за влез во ЕУ.

Тоа е и најсмешно и парадоксално. Ти викаат “влези кај нас ние ќе те штитиме, а од друга страна нивни членки ти ја загрозуваат безбедноста“.

Кој кого прави тука будала?!
 
Член од
16 јули 2008
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.031
Ма говото е бе,се е готово, ќе се распадне и ЕУ и НАТО, па после тоа и државите ќе се распаднат, само Мкд ќе постои.. :icon_lol:
Не реков дека ќе се распадне нешто. Ниту пак Македонија ќе се распадне ако не влезе воо ЕУ. Дури и утре да ни дадат датум за почеток на преговорите ќе ни требаат најмалце 10 години за да станеме полнправна членка (со оглед на тоа дека на Хрватска и требаа 8 год.).

Така да прекинете со глупи прогнози кои се верглаат 20 години веќе,дека ако не влеземе набрзо во ЕУ ќе не снема. :facepalm:

Народот веќе отрпна од тие измислени мрачни сценарија.

Денес ова не поминува ни кај 10 год. деца. Уште повеќе што технички е невозможно да се влезе во посраната унија пред 202Х(и некоја).
 
Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
А што треба да направиме,да останеме сами и да водиме инат,па тоа низ нос ќе ни го извадат.Србија се увери во тоа откако војуваше со цел НАТО сојуз, оти како рекле старите "ако не можеш да го победиш,придружи му се".
 
Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Нешто си помешал,бидејќи федерализацијата доаѓа одвнатре,а не однадвор.Рамковните тоа го спремаат веќе долго време и теренот си го подготвуваат преку децентрализацијата,тоа може да се увиде само од последните локални избори ,особено во Струга,Кичево.
Таа федерализација во Македонија се одобрува и помага баш од НАТО и ЕУ.

Не биди слеп и наивен.

Тие те притискаат на свој терен да си ја скршиш кичмата како што им направија на Србите и им удрија шут карта.
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
8.035
Поени од реакции
6.633
Иронијата на страна, а инаку многу подобро е да се постигне компромис со Грција и да се влезе во ЕУ и НАТО,отколку да бидеш роб на албанците,а во едно и да те уценуваат со поделба или со федерализација..
грција прекрши договор со кој немаше право да блокира во евроинтеграциските процеси - секаков дијалог со држава со ваква тврда и тупоглава политика во 21 век е излишен
 

Kajgana Shop

На врв Bottom