Храна за кучиња

L

Lu

Гостин
Луѓе, вистина е дека Педигри е неспоредливо со Ројал Канин? Јас не гледам разлика... :свиркам:
Прочитај го составот и ќе ја видиш разликата ;)
Мада ни Ројалот не е толку многу квалитетен како што некој луѓе сакаат да го прикажат, ама во секој случај е неспоредливо поквалитетен од Педигрето.

Педигре е катастрофа невидена, ниедно куче не заслужува да јаде таква ужасна храна како што е Педигре.

Член од
13 мај 2013
Мислења
201
Поени од реакции
32
Здраво до сите, имам Samoyed женка 2.5 години ,ја земав пред месец ипол и имам еден проблем не јаде ништо освен месо и коски, а ми кажаа дека јаделе дома се што останува од ручек такви работи ...? совет некој како да се справам со овој проблем ?поздрав и фала ви !

L

Lu

Гостин
Здраво до сите, имам Samoyed женка 2.5 години ,ја земав пред месец ипол и имам еден проблем не јаде ништо освен месо и коски, а ми кажаа дека јаделе дома се што останува од ручек такви работи ...? совет некој како да се справам со овој проблем ?поздрав и фала ви !
Кучето не е канта за отпадок за да јаде остатоци од ручекот ... тој што го третира своето куче како канта за отпадок - не ни заслужува да чува куче, и мило ми е што си го зел Самоједот, дефинитивно си го спасил.

Коски зошто му даваш ?
Коските немаат речиси никаква хранлива вредност, и нетреба да се даваат коските на кучињата како оброк, туку еве да речеме како посластица или како предмет за занимација и за зајакнување на вилицата.
Освен Телешка коска, јас друга коска никогаш не би давала ... а погорово не пилешка коска.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Ќе си купиш добар хехидрат од храна и ќе си го оставиш тањирчето полно а до него сад со вода. Ако и се јаде, нека јаде, ако не и се јаде, не мора. А кога тогаш ќе огладни и ќе дојде да јаде. Ако ти е жал да пројдеш низ овој процес (кој може да трае и по 2-3 дена), ондак спреми си го новчаникот за фрлање пари за месо. Воедно, премногу битно е да воспоставиш рутина при хранење. Цело време, пред хранење изнеси ја надвор, нека се растрча едно саат време, нека потроши максимално енергија- не знаеш колку слатка ќе и биде храната што ќе и ја дадеш.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
prvo super sto si se resil za nov clen i sto ete si prifatil povozrasno kuce. samoyed super izbor, doma imam 2 i odlicno znam kako e toa koga oni odbivaat da jadat. Moive doma se teski mazi i dehidrat e poslednoto nesto sto go jademe ama imame problemi i so domasno prigotvena hrana i taa ne ja sakát sekogas. Teski inati se na hrana ama nemaj gajle ostaj tanjirce koa ke oglade ke dojde ke si kasne. Za klasite na dehidrat nemoj odma so najskapiot procitaj nazad postranive vidi koj veke se napisani kako pristojni za milenicive ke najdes i so cena sto sekoj moze da si ja dozvoli e koa ke imas slika koj dehidrati se ok pocni da eksperimentiras koj najmnogu ke ti go jade, jas na primer mesam vkusovi od Brit ednas e jagnesko ednas pilesko za da ne bide postojano ista sega posledno sto zemav bese nekolku kg hills za promena. Isto da ne se iznenadis ako imas strasni varijacii primer mojava znae nekogas da strajkuva i da oslabne premnogu za potoa da si ja povrati kilazata povtorno. i ne se plasi od toa sto ti pisaa spremaj novcanikot za meso ne e tolku skapo ako gi ranis so meso. kg bataci se naogaat za 100 denari a tuka ti imas jadenje za nea za dva dena plus uste malku orizi nekoj zelencuk i ke ispadne okolu 150 na dva dena gore dolu kako so dehidrat da go ranis. se nadevam ti pomognaa postovite pred menw kako i ovoj.

PS ako sega si ja zemal da znaes deka moze i da ne jade zasto tazi za staroto semejstvo ama ke i pomine i toa samo da i se posvetuva vnimanie i ljubov

Sent from my Nokia 3310

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
prvo super sto si se resil za nov clen i sto ete si prifatil povozrasno kuce. samoyed super izbor, doma imam 2 i odlicno znam kako e toa koga oni odbivaat da jadat. Moive doma se teski mazi i dehidrat e poslednoto nesto sto go jademe ama imame problemi i so domasno prigotvena hrana i taa ne ja sakát sekogas. Teski inati se na hrana ama nemaj gajle ostaj tanjirce koa ke oglade ke dojde ke si kasne. Za klasite na dehidrat nemoj odma so najskapiot procitaj nazad postranive vidi koj veke se napisani kako pristojni za milenicive ke najdes i so cena sto sekoj moze da si ja dozvoli e koa ke imas slika koj dehidrati se ok pocni da eksperimentiras koj najmnogu ke ti go jade, jas na primer mesam vkusovi od Brit ednas e jagnesko ednas pilesko za da ne bide postojano ista sega posledno sto zemav bese nekolku kg hills za promena. Isto da ne se iznenadis ako imas strasni varijacii primer mojava znae nekogas da strajkuva i da oslabne premnogu za potoa da si ja povrati kilazata povtorno. i ne se plasi od toa sto ti pisaa spremaj novcanikot za meso ne e tolku skapo ako gi ranis so meso. kg bataci se naogaat za 100 denari a tuka ti imas jadenje za nea za dva dena plus uste malku orizi nekoj zelencuk i ke ispadne okolu 150 na dva dena gore dolu kako so dehidrat da go ranis. se nadevam ti pomognaa postovite pred menw kako i ovoj.

PS ako sega si ja zemal da znaes deka moze i da ne jade zasto tazi za staroto semejstvo ama ke i pomine i toa samo da i se posvetuva vnimanie i ljubov

Sent from my Nokia 3310
Грешка!

Не се остава чинивчето со храна, едно од воспитна страна, друго бидејќи храната се расипува. Ептен ти се размазени кучињата. Ќе понудиш храна, ќе чекаш 15 мин, ако не сака да јаде ќе го тргнеш и до следниот оброк нема. Кога ќе огладнат да видиш како и сув леб ќе јадат. Втора работа, дехидратот е осетлив на влага, мноогу лесно ја впива и се расипува. Исто е и со приготвеното, тоа не стои многу.

Член од
13 мај 2013
Мислења
201
Поени од реакции
32
Истото ми го кажа и другарот можно е да тагува за дома ,но мене ме знае кучето уште од малко да не кажам кога се породи ,се гледа многу дека ме сака кога ме гледе многу се радува скока се милува, има поверение во мене премногу е послушна,не сака никој друг кога сум присутен јас. Ја тестирав премногу пати да видам што ќе направи дали ќе залута по друг и тн.го прави тоа што јас го сакам нема промашај. Но никако да прејаде и варев компир,леб со ќисело млеко ,и купив една храна во зрна, ориз, супа ,грав, и што ли уште не ,умри боже не сака и не сака а вода пие се гледа жедна е . Ја шетам често си велам ајде можеби не е изморена но еднаш ме фати инает го земав велосипедот едно 40тина минути добро трчење се гледаше дека е премногу изморена пак и ставам јадење пак не јаде си велам самиот со себе да не е нешто до мене и искрено не сум имал мое сопствено куче за да се соочувам со таков проблем и затоа побарав некој што чува таква раса да ми помогне. Значи не и давам јас нешто невозможно нешто што го јадеме и ние во секојдневие. Вчера ја шетам во планина и тоа што јас го јадев и давам пак не сака го давам истото на друго ќуче од др раса тоа јаде како да не видело. Истото ќе го направам и оставам тајнирче со храна додека не ја изеде нема менење на храната или да ја сожалам да и дадам месо .

Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
Грешка!

Не се остава чинивчето со храна, едно од воспитна страна, друго бидејќи храната се расипува. Ептен ти се размазени кучињата. Ќе понудиш храна, ќе чекаш 15 мин, ако не сака да јаде ќе го тргнеш и до следниот оброк нема. Кога ќе огладнат да видиш како и сув леб ќе јадат. Втора работа, дехидратот е осетлив на влага, мноогу лесно ја впива и се расипува. Исто е и со приготвеното, тоа не стои многу.
Razbiram Pepa znam deka ne e dobro ova sto go pravam ama se porazlicno od ova imalo sprotiven efwekt kaj niv. Razmazeni e mal zbor za niv veruvaj, a i kako trgnale ke pocnam po gosti da gi nosam koga im e period za jadenje zasto kade na drugo mesto i da gi ponudat jadat kako da ne videle hrana vo zivot.

Sent from my Nokia 3310

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Истото ми го кажа и другарот можно е да тагува за дома ,но мене ме знае кучето уште од малко да не кажам кога се породи ,се гледа многу дека ме сака кога ме гледе многу се радува скока се милува, има поверение во мене премногу е послушна,не сака никој друг кога сум присутен јас. Ја тестирав премногу пати да видам што ќе направи дали ќе залута по друг и тн.го прави тоа што јас го сакам нема промашај. Но никако да прејаде и варев компир,леб со ќисело млеко ,и купив една храна во зрна, ориз, супа ,грав, и што ли уште не ,умри боже не сака и не сака а вода пие се гледа жедна е . Ја шетам често си велам ајде можеби не е изморена но еднаш ме фати инает го земав велосипедот едно 40тина минути добро трчење се гледаше дека е премногу изморена пак и ставам јадење пак не јаде си велам самиот со себе да не е нешто до мене и искрено не сум имал мое сопствено куче за да се соочувам со таков проблем и затоа побарав некој што чува таква раса да ми помогне. Значи не и давам јас нешто невозможно нешто што го јадеме и ние во секојдневие. Вчера ја шетам во планина и тоа што јас го јадев и давам пак не сака го давам истото на друго ќуче од др раса тоа јаде како да не видело. Истото ќе го направам и оставам тајнирче со храна додека не ја изеде нема менење на храната или да ја сожалам да и дадам месо .
Грав и компир на куче? R U serious? Толку многу ли си го мразиш кучето? Па прогуглајк малце, види кои храни се штетни за кучиња пред да им дадеш било што на своја рака...

Член од
13 мај 2013
Мислења
201
Поени од реакции
32
Грав и компир на куче? R U serious? Толку многу ли си го мразиш кучето? Па прогуглајк малце, види кои храни се штетни за кучиња пред да им дадеш било што на своја рака...
Абе друже и ние јадеме се и сешто и некој си брзи храни што е штетно за нас па се мраземе ли...? Туку тоа не е бебе да го галиш со скапи храни и пола плата да ја даваш за него ,дај молим те татко ми има загар (барак) па да видиш дали тој не јаде грав, компир ко да не видело па што му фали се поправи ко прасе од дупли дози што го јаде и јадењето на самоједот.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Абе друже и ние јадеме се и сешто и некој си брзи храни што е штетно за нас па се мраземе ли...? Туку тоа не е бебе да го галиш со скапи храни и пола плата да ја даваш за него ,дај молим те татко ми има загар (барак) па да видиш дали тој не јаде грав, компир ко да не видело па што му фали се поправи ко прасе од дупли дози што го јаде и јадењето на самоједот.
Види вака, ти тоа што го јадеш на своја рака го јадеш и покрај тоа што знаеш колку е или не е штетно за тебе. Кучето, едноставно нема избор освен да ти верува. Е колку ти ја заслужуваш неговата доверба, од тебе зависи. А ако сакаш да си го оштетиш кучето, слободно продолжи. Мое е да ти кажам дека е штетно. Исто колку и чоколада, исто колку и грозје, праски... и да не редам... имаат состојки кои се отровни за кучињата. Разликата од твојата храна и ххраната за кучиња е различна со причина што твојот организам не е ист со организмот на кучето.
На форум за кучиња си, посебно на тема исхрана. Бараш совет, ти се дава совет. Дал ќе го прифатиш или не... кучето твое ќе знае најдобро...
Не станува збор за скапа храна, станува збор за храна која е штетна за кучиња, има разлика нели?
Имаш и ефтини добри дехидрати а воедно имаш и домашна храна која не е отровна за кучиња.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
poleka drugar cekaj malku, ubavo sto kucenceto ti jade nekoj raboti eve na primer moevo obozava limoni da cudno e kiselo zasto neli ama on so zadovolstvo si gi jade i pokraj smesnite faci sto gi pravi. ama pred da mu dades nesto a ne si siguren dali on smee ili ne procitaj na google sigurno ke najdes samo treba da pobaras.
im davas od hranata sto ja jadete vie super i jas davam na moite ne vikam ne ama odkako iam kucinja doma zaboraviv sto e sol vo jadenje, neznam sto e zaprska vo corba.
plus primerot so zdrva hrana i ne ti bese bas na mesto zasto edno e zdrava hrana drugo e toksicna. primer cokolado za niv ima ist efekt kako jas da jadam primer recna riba(alergicen sum na nea), imas efini dehidrati koj ti se zamena na hamburger, i imas skapi dehidrati koj ti se hrana za srednata klasa koja nema golem izbor. e za mene hrana od visoka klasa sto mislam deka e najkvalitetna e domasno gotvena ama prilagodena za niv ne leka boranija i slicno. meso be drugar stavis meso, stavis oriz ili kompir, stavis i zelencuk a mozes i nekoe ovosje i toa ke mu go dades e toa e veke luksuzna hrana.

Zena kolku si sigurna za ona so kompirot, nekoj od veterinarive da potvrdi odrece, zasto sum go sretnal vo sostav na dehidrat i nikade na net neam procitano deka e toksicen.

Sent from my Nokia 3310

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Zena kolku si sigurna za ona so kompirot, nekoj od veterinarive da potvrdi odrece, zasto sum go sretnal vo sostav na dehidrat i nikade na net neam procitano deka e toksicen.
http://dogcare.dailypuppy.com/sweet-potato-vs-white-potato-dogs-2388.html
Да не навлагам, имаш одредени состојки кои што се корисни и одредени кои што се премногу штетни. Се зависи од начинот како се приготвува, али се додека постои одреден ризик од некоја храна, ја секогаш ја избегнувам. Нели, нема потреба од ризик. Иначе, да, и ја сум сретнала компир во дехидрат и сум се чудела... сепак и тоа зависи од количината. Реални да бидеме, една коцка чоколадо не може да убие 40 кг куче, исто како што и едно компирче сигурно нема да му наштети. Но тоа не значи дека треба да им се дава, нели.

Последно уредено:
Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
http://dogcare.dailypuppy.com/sweet-potato-vs-white-potato-dogs-2388.html
Да не навлагам, имаш одредени состојки кои што се корисни и одредени кои што се премногу штетни. Се зависи од начинот како се приготвува, али се додека постои одреден ризик од некоја храна, ја секогаш ја избегнувам. Нели, нема потреба од ризик. Иначе, да, и ја сум сретнала компир во дехидрат и сум се чудела... сепак и тоа зависи од количината. Реални да бидеме, една коцка чоколадо не може да убие 40 кг куче, исто како што и едно компирче сигурно нема да му наштети. Но тоа не значи дека треба да им се дава, нели.
taka taka, samo cesto go imav srekavano i mi dojde cudno ova sto go pisa zatoa si preprasav, neznam kolku nekoj procital ama da napomenam za grasak da ne im se dava mn mn, ne e toksicen ama im bil mn tezok za varenje vo stomak ova za onie sto gotvat da znaat da ne stavaat mn grasak vo ishranata

Sent from my Nokia 3310

Член од
14 март 2014
Мислења
1
Поени од реакции
0
Пред 5 дена земав пит бул стар 40 дена,купив храна Apollo од Кам маркет,но не забележав дека е за возрасни кучиња.
Дали е можно да му наштети нешто на кученцето и ако знае некој нека ми препорача каква храна да земам.

Kajgana Shop

На врв Bottom