Храна за кучиња

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Пред 5 дена земав пит бул стар 40 дена,купив храна Apollo од Кам маркет,но не забележав дека е за возрасни кучиња.
Дали е можно да му наштети нешто на кученцето и ако знае некој нека ми препорача каква храна да земам.
Не се зема толку младо кутре. А второ, пролистај ја темата, имаш добри дехидрати за евтини пари. Храната од Кам е ѓубре и ништо друго. Бидејќи е мало, ќе треба храната да ја растопуваш со јогурт. Ова е период кога кутрињата започнуваат да се прихрануваат, не е време кога се двојат од мајката.

Член од
2 мај 2014
Мислења
1
Поени од реакции
1
Dali znaete kade se prodava Earthborn Holistic® ili pak Farmina..za prvata sum chula ushte pred mnogu godini, ama ja nemashe kaj naj nas mislam togash...a taa Farmina ja doznav od forumive... kakvi se vashite iskustva so hranive i dali vredat za parite konechno! (ne e problem da se poskapi, problem e koga si go ranam gluposti kucheto ali kesata na hranata e sharena i brendirana :cautious:) fala ljudi :pipi:

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu
Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
Dali znaete kade se prodava Earthborn Holistic® ili pak Farmina..za prvata sum chula ushte pred mnogu godini, ama ja nemashe kaj naj nas mislam togash...a taa Farmina ja doznav od forumive... kakvi se vashite iskustva so hranive i dali vredat za parite konechno! (ne e problem da se poskapi, problem e koga si go ranam gluposti kucheto ali kesata na hranata e sharena i brendirana :cautious:) fala ljudi :pipi:
Earthborn мислам дека ја нема кај нас, не сум успеал да ја најдам никаде. Фармина да провериш во фауна ако не се лажам држеа од неа.

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Prvata mislam deka voopsto ja nema vo Makedonija a Farmina treba da ima vo skoro sekoj pet shop. Jas ja imam koristeno za golemi rasi i imam samo pofalni zborovi za nea.

L

Lu

Гостин
За која линија конкретно те интересира од палетата на Фармина ?
Фармина има вкупно 9 линии (односно вкупно 10 линии на дехидрати, но на сајтот се наведени 9 линии, таа што фали во сајтот е дехидратот CaneBello), економска линија, премиум линија, суперпремиум линија, Grain Free линија и сл. ... за кој дехидрат конкретно те интересира од палетата на Фармина ?
Еве го официјалниот сајт на Фармина:
http://www.farmina.com/?q=en/product-dog/view-line

Prvata mislam deka voopsto ja nema vo Makedonija a Farmina treba da ima vo skoro sekoj pet shop. Jas ja imam koristeno za golemi rasi i imam samo pofalni zborovi za nea.
Конкретно кој дехидрат од Фармина го имаш користено ? :)

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Lu, imam koristeno nekolku,konkretno ecopet junior formula -za mene od ecopet linijata e najdobra po sostav i hranliva vrednost i toa ja koristev za malinoata zaradi energetska vrednost,kaj mene solidno se pokaza,otprilika na isto nivo so brit junior i brit activity. Imam koristeno cibau -puppy i adult maxi, odicna hranliva vrednost super efekt na kucinjata,potoa team breeder-najveke ja imam koristeno i toa isto puppy i adult maxi, i power. Isto taka nemozam da najdam nikakva zamerka,odlicno se pokaza. Najmalku imam koristeno N&D odlicna ama malku solena za dzebot. Puppy maxi

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
Ги испробав речиси сите посалам дехидрати (Rojal Canin, Pro Plan, Brit) и дојдов до заклучок дека нема подобра храна од домашната :) (ориз, качамак, овошје (најчесто јаболко) и варено пилешко (батак, карабатак) и морков одвреме на време, кога беше помало кучето давав почесто.
Последните неколку месеци сум исклучиво на домашно приготвена храна, и мислам дека повеќе и одговара на кучката, повеќе ја искористува.
Плус далеку поекономично е вака, плус знам шо давам.
Единствено е заебано шо треба секој ден да готвиш :icon_mrgr:

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Ги испробав речиси сите посалам дехидрати (Rojal Canin, Pro Plan, Brit) и дојдов до заклучок дека нема подобра храна од домашната :) (ориз, качамак, овошје (најчесто јаболко) и варено пилешко (батак, карабатак) и морков одвреме на време, кога беше помало кучето давав почесто.
Последните неколку месеци сум исклучиво на домашно приготвена храна, и мислам дека повеќе и одговара на кучката, повеќе ја искористува.
Плус далеку поекономично е вака, плус знам шо давам.
Единствено е заебано шо треба секој ден да готвиш :icon_mrgr:
Халелуја брадер!!! Ништо подобро од домашно, Лу може да ми го фали Брит колку што сака, ама природно си е природно. Ќе те замолам ако можеш да постираш овде како изгледа оброкот на твојата кучка, ќе биде корисно за другите.

p.s. Ако купуваш месо од проверено место, наместо да готвиш во зовриена вода, пропушти го месото само на 10 мин и слободно сервирај. Нема да се буни. Јас би ти рекла дека и живо можеш да даваш. Инаку можеш да земеш и срце, бел дроб, џигер, риба, изнутрици(има тема и за тоа, можеш и таму да разлисташ).

L

Lu

Гостин
Халелуја брадер!!! Ништо подобро од домашно, Лу може да ми го фали Брит колку што сака, ама природно си е природно. Ќе те замолам ако можеш да постираш овде како изгледа оброкот на твојата кучка, ќе биде корисно за другите.

p.s. Ако купуваш месо од проверено место, наместо да готвиш во зовриена вода, пропушти го месото само на 10 мин и слободно сервирај. Нема да се буни. Јас би ти рекла дека и живо можеш да даваш. Инаку можеш да земеш и срце, бел дроб, џигер, риба, изнутрици(има тема и за тоа, можеш и таму да разлисташ).
Така е, и јас речиси целосно се префрлив на домашно готвени оброци, воглавно оброците и се состојат од двете најглавни состојки што треба да ги внесе кучето во оброкот, а тоа се протеини и јаглехидрати ... односно пилешко месо (батаци) и ориз + зеленчук (најчесто морков и пиперка) ... и пропратно си добива и други продукти, како што е варено јајце, јогурт, од овошје најчесто јаболко.
Ова е најздравата исхрана за секое куче, дехидратите се само замена за луѓе кои што немаат време да им зготват на кучињата.

Јас дехидратот го сведов на минимум, и покрај тоа што користам Брит, кој што е еден од најдобрите дехидрати (според составот) што може да се купи во Македонија, сепак со домашно приготвените оброци имам најдобри резултати :)

А Брит го фалам за оние кои што веќе се решиле да ги хранат кучињата со дехидрат ... не дека Брит е подобар од домашно приготвените оброци, нитуеден дехидрат дури ни оние најврвните од типот на Оријен, ништо неможе да се спореди со природните и свежи состојки што ги има во домашната исхрана, а притоа самиот си знаеш што точно ти јаде кучето и во колкава количина.

Tomasino

Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549

Околу џигери и други работи,мислам ротвајлерите дека имаат мака со варењето на тие производи,имале проблем со некоја жлезда...(така ми кажаа поискусни одгледувачи)...
И ретко давам нешто друго освен батаци,едно време и давав пилешки грбови и крилца(исчистени)ама нема толку месо во нив......
Риба понекогаш...

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Околу џигери и други работи,мислам ротвајлерите дека имаат мака со варењето на тие производи,имале проблем со некоја жлезда...(така ми кажаа поискусни одгледувачи)...
И ретко давам нешто друго освен батаци,едно време и давав пилешки грбови и крилца(исчистени)ама нема толку месо во нив......
Риба понекогаш...
Проблем за варење на срце? Па срцето е чист протеин како и месото што го даваш. Земи едно кило и пробај, ќе видиш како ќе ти се покаже.[DOUBLEPOST=1399701546][/DOUBLEPOST]А Лу кога сме кај дехидратите, Брит пример кај лабрадорот се нема нешто посебно покажано, плус тоа е индивидуално. Потоа, за мене лично најдобар е Про планот, како и Н&Д, што е на база на месо и овошје и зеленчук, мислам велат ако не знаеш што е добро види што е поскапо. Инаку кога имаш возрасно куче, нема потреба од некоја толку јака храна, туку храна што само ќе биде приспобена со енергетската вредност според активноста на песот. Затоа и економи храна како ОК мене ми врши работа.

Последно уредено:

Tomasino

Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
Проблем за варење на срце? Па срцето е чист протеин како и месото што го даваш. Земи едно кило и пробај, ќе видиш како ќе ти се покаже.[DOUBLEPOST=1399701546][/DOUBLEPOST]А Лу кога сме кај дехидратите, Брит пример кај лабрадорот се нема нешто посебно покажано, плус тоа е индивидуално. Потоа, за мене лично најдобар е Про планот, како и Н&Д, што е на база на месо и овошје и зеленчук, мислам велат ако не знаеш што е добро види што е поскапо. Инаку кога имаш возрасно куче, нема потреба од некоја толку јака храна, туку храна што само ќе биде приспобена со енергетската вредност според активноста на песот. Затоа и економи храна како ОК мене ми врши работа.
За џигерите конкретно мислев...
Баш ќе зеам срце да пробам...

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
За џигерите конкретно мислев...
Баш ќе зеам срце да пробам...
Леле како прдат од џигери... нешто очигледно не можат најдобро да ги сварат... не би ризикувала уште еднаш со џигер дефинитивно, а ако ја чуваш дома, брат не ризикувај ни ти... не знам што им е проблемот со џигерот. Пинчов топ си ги јаде, ама ротвајлеркава- строго не!

Tomasino

Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
Леле како прдат од џигери... нешто очигледно не можат најдобро да ги сварат... не би ризикувала уште еднаш со џигер дефинитивно, а ако ја чуваш дома, брат не ризикувај ни ти... не знам што им е проблемот со џигерот. Пинчов топ си ги јаде, ама ротвајлеркава- строго не!
Затоа и пишав за џигерите,не е значи за џабе кажано дека не можат да ги сварат,еднаш пробав кога беше мала и дадов една порција,и од кога ми кажаа така не ни помислив на нив...
Во двор ја чувам иначе...
Комплициран организам имаат,еве пред некој ден,една пријателка на тетка ми беше на гости, без мое знаење и фрлила мало парче леб,абе цел леб го поврати и цел ден нареден ден имаше мака...:sick:
Затоа избегавам друга храна од страна на месо,освен проверена,пред се мислам на копаните....

L

Lu

Гостин
А Лу кога сме кај дехидратите, Брит пример кај лабрадорот се нема нешто посебно покажано, плус тоа е индивидуално. Потоа, за мене лично најдобар е Про планот, како и Н&Д, што е на база на месо и овошје и зеленчук, мислам велат ако не знаеш што е добро види што е поскапо. Инаку кога имаш возрасно куче, нема потреба од некоја толку јака храна, туку храна што само ќе биде приспобена со енергетската вредност според активноста на песот. Затоа и економи храна како ОК мене ми врши работа.
Да, серазбира дека е индивидуално како ќе влијае одреден дехидрат на некое куче, бидејќи колку и да влијае одлично одреден дехидрат на некое куче, тоа незначи дека и на другото куче дека ќе влијае исто така одлично тој дехидрат ... се е индивидуално.
Иначе кога зборам за Brit, зборам исклучиво за трите најквалитетни линии, односно подредени според квалитет Brit CarniLove, Brit Care и Brit Premium.
Brit CarniLove е Grain Free линија (без житарици, на база на месо, овошје и зеленчик) со ист состав како што е Natural & Delicious - Grain Free линијата од Farmina.

Значи според квалитетот на составот и состојките употребувани во составот, тврдам дека Grain Free линијата CarniLove од Brit и Grain Free линијата Natural & Delicious од Farmina се двата најквалитетни дехидрати што можат моментално да се купат во Македонија, овие 2 дехидрати се нешто најблиску до квалитетот на Orijen, Taste Of The Wild, и слични врвни дехидрати, кои што за жал ги нема во Македонија.

Иначе знам дека обично на возрасните кучиња не им даваат толку јаки дехидрати, но сепак јас никогаш не би можела да и давам слаб дехидрат на Астра, едноставно совеста не ми дозволува да и давам некој дехидрат со просечен квалитет од Економи класата ... еве ја пред 2 - 3 недели наполни 2 години, и досега апсолутно никогаш не сум и дала ниту едно зрнце од просечните и подпросечние дехидрати.

Со оглед на тоа дека и најврвните Суперпремиум дехидрати неможат да се споредат со балансираноста и квалитетот на свежите состојки од домашните оброци, па тек што да кажеме за Економи класата на дехидрати ... затоа од тој аспект, никогаш не би и давала такви послаби дехидрати на Астричка.

А Brit Care беше единствениот дехидрат од сите можни испробани најквалитетни дехидрати што можат да се најдат во Македонија, што ми даде одлични резултати, цврст измет, сјајна длака, одлична кондиција и сл. :) па можда затоа и толку многу го фаворизирам по форуми и јавно, и го препорачувам по луѓето, а за воља на вистината, досега сите луѓе што по моја препорака почнале да користат Brit Care, сите се презадоволни и сите добија одлични резултати, буквално никој досега ми се нема пожалено ... тоа е ваљда поради составот на Brit Care бидејќи во неговиот состав нема житарици, главната база е месо, ориз, и состојки од животинско потекло.

Kajgana Shop

На врв Bottom