Храна за кучиња

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Затоа и пишав за џигерите,не е значи за џабе кажано дека не можат да ги сварат,еднаш пробав кога беше мала и дадов една порција,и од кога ми кажаа така не ни помислив на нив...
Во двор ја чувам иначе...
Комплициран организам имаат,еве пред некој ден,една пријателка на тетка ми беше на гости, без мое знаење и фрлила мало парче леб,абе цел леб го поврати и цел ден нареден ден имаше мака...:sick:
Затоа избегавам друга храна од страна на месо,освен проверена,пред се мислам на копаните....
Исто, буквално исто. Ни леб не можам да и дадам без да ме отруе... а го сака, леле не знаеш колку се радува на леб! На месо не се радува толку колку на леб (и краставици:confused:)...

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
Исто, буквално исто. Ни леб не можам да и дадам без да ме отруе... а го сака, леле не знаеш колку се радува на леб! На месо не се радува толку колку на леб (и краставици:confused:)...
И оваа скокаше од радост кога го виде лебот,море го носеше со неа,па го оставаше да го гледа и да му се восхитува на лебот,па пак ќе го земеше во уста,дури и во куќарката си го однесе за никој да не и додева:X3:...чудесии....
Интересна сорта се....:)

Член од
21 октомври 2007
Мислења
99
Поени од реакции
58
Ај ве молам кажете ми како ви излегува рачуницата дека со готвена домашна храна е поефтино? Јас мојот златен ретривер го хранам со Брит, вреќа од 15 кг е 2400, по 300 гр на ден тоа се 53 ден дневно. Најефтин е пилешки џигер во Кам, 60 ден, копани се околу 120, друго месо поскапо. Според тоа што сум читала, месо треба да му се дава 3% од тежината на кучето, значи за моево околу 900 гр на ден, плуз ориз/макарони/палента, плус зеленчук и мене ми излегува доста поскапо отколку дехидрат. Ако набавувате од некаде поефтино месо, споделете информација.

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Ај ве молам кажете ми како ви излегува рачуницата дека со готвена домашна храна е поефтино? Јас мојот златен ретривер го хранам со Брит, вреќа од 15 кг е 2400, по 300 гр на ден тоа се 53 ден дневно. Најефтин е пилешки џигер во Кам, 60 ден, копани се околу 120, друго месо поскапо. Според тоа што сум читала, месо треба да му се дава 3% од тежината на кучето, значи за моево околу 900 гр на ден, плуз ориз/макарони/палента, плус зеленчук и мене ми излегува доста поскапо отколку дехидрат. Ако набавувате од некаде поефтино месо, споделете информација.
Затоа што е поефтино и поздраво. Не се купува месо на мало, се купува месо на големо. Јас купувам срце од мин 50кг, 50кг врат свински(чиста `рскавица со месо) и плус уште нешто ако има и тоа ме фаќа околу 50 евра за мин за околу 2 месеца, со тоа што од тоа јадат две кучиња. Оризот секако не го плаќам и се докупува само палента, зеленчук и риба. Во било која кланица ако идеш ќе најдеш на ефтино месо.

Член од
21 октомври 2007
Мислења
99
Поени од реакции
58
Затоа што е поефтино и поздраво. Не се купува месо на мало, се купува месо на големо. Јас купувам срце од мин 50кг, 50кг врат свински(чиста `рскавица со месо) и плус уште нешто ако има и тоа ме фаќа околу 50 евра за мин за околу 2 месеца, со тоа што од тоа јадат две кучиња. Оризот секако не го плаќам и се докупува само палента, зеленчук и риба. Во било која кланица ако идеш ќе најдеш на ефтино месо.
Фала на одговорот, само за мене ова што го кажуваш со купување на големо е малку комплицирано (во смисла на транспорт и складирање на толкава количина месо). Фала во секој случај и ако не е проблем да наведеш конкретно некоја кланица во близина на Скопје, врска немам кај има

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Фала на одговорот, само за мене ова што го кажуваш со купување на големо е малку комплицирано (во смисла на транспорт и складирање на толкава количина месо). Фала во секој случај и ако не е проблем да наведеш конкретно некоја кланица во близина на Скопје, врска немам кај има
Не знам за Скопје, не сум од Скопје, од Кочани сум и најблиско кланица ни е во Штип. Инаку и ние немаме место,ова што ти кажав е некој мин што го купуваме.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.848
Каква храна да му давам на мало кученце? (30 дена)
Ми препорачаа варен ориз само.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
Каква храна да му давам на мало кученце? (30 дена)
Ми препорачаа варен ориз само.
Тоа ти е како да се храниш ти само со леб.
Убаво е да му готвиш, т.е. најубаво е ама ти треба повеќе време да му посветуваш така за него. Имаш 2 опции некој дехидрат(поквалитетен додека е во раст) или дома да му готвиш. За домашно готвено имаш друга тема со некој рецепти побарај по постовите на салтнпепа страна 2 наназад. Ако се одлучиш на дехидрат зависно од буџетот и расата на кучето ама можеш да одиш од еве траинер како ефтина со солиден квалитет, брит како средна цена и квалитетна, пурина ројал еукануба се покажале добри ама се скапи подобар избор е брит во однос цена квалитет, и карнилове или натурал делишес кој се високо квалитетни ама и доста скупички.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Тоа ти е како да се храниш ти само со леб.
Убаво е да му готвиш, т.е. најубаво е ама ти треба повеќе време да му посветуваш така за него. Имаш 2 опции некој дехидрат(поквалитетен додека е во раст) или дома да му готвиш. За домашно готвено имаш друга тема со некој рецепти побарај по постовите на салтнпепа страна 2 наназад. Ако се одлучиш на дехидрат зависно од буџетот и расата на кучето ама можеш да одиш од еве траинер како ефтина со солиден квалитет, брит како средна цена и квалитетна, пурина ројал еукануба се покажале добри ама се скапи подобар избор е брит во однос цена квалитет, и карнилове или натурал делишес кој се високо квалитетни ама и доста скупички.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk
Другар кутре од 30 дена сеуште цица и тек се воведува во прихранување. Така да готвена храна ако му пасира само и се што ќе даде е мелено месо. Дехидратот мора мора да го потопува во јогурт, јбт уште има бебе.

Не знам чија е неодговорноста во овој случај, дали човекот кој гледал само да ти го шитне кутрето или сопственикот кој не се потрудил малку да се поинформира или брзал да го земе. Најголема грешка е што никој не прашува пред да земе кутре, туку сите прашуваат после. Имаме прекрасни теми со многу информации, ама некој треба да препрочита, бидејќи се, апсолутно се е напишано.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.848
Другар кутре од 30 дена сеуште цица и тек се воведува во прихранување. Така да готвена храна ако му пасира само и се што ќе даде е мелено месо. Дехидратот мора мора да го потопува во јогурт, јбт уште има бебе.

Не знам чија е неодговорноста во овој случај, дали човекот кој гледал само да ти го шитне кутрето или сопственикот кој не се потрудил малку да се поинформира или брзал да го земе. Најголема грешка е што никој не прашува пред да земе кутре, туку сите прашуваат после. Имаме прекрасни теми со многу информации, ама некој треба да препрочита, бидејќи се, апсолутно се е напишано.
Е добро де го земав веќе. Како кажа ко да умрел некој. Ако можеш да ми помогнеш ОК, ако неможеш-неможеш. Што е тоа дехидрат? Кај се купува?

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Е добро де го земав веќе. Како кажа ко да умрел некој. Ако можеш да ми помогнеш ОК, ако неможеш-неможеш. Што е тоа дехидрат? Кај се купува?
Дехидрат ти е сува храна, специјализирана и избалансирана. Имаш повеќе типови на суви храни (дехидрати) во однос на буџетот кој што можеш да го одделиш. Реални да бидеме, ако те интересира што е поквалитетен дехидрат, прашај кој е поскап. За мало кутре, обавезно барај папи формули.

L

Lu

Гостин
Што е тоа дехидрат? Кај се купува?
Дехидрат е кратенка за Сува дехидрирана храна за кучиња.
Се продава во секој Пет Шоп.
Во Македонија за жал нема голем избор на квалитетни дехидрати.
Ако гледаме според составот на дехидратите, а најголем репер за квалитетот на дехидратот е составот, а не цената, тогаш во Македонија имаме само неколку квалитетни дехидрати, а тоа се:
- Brit CarniLove
- Farmina - Natural & Delicious
- Brit Care

Ми се чини дека во Македонија и од Belcando и од Husse има Grain-Free линии, односно дехидрати без житарици.

Е сега ќе ти објаснам зошто само овие дехидрати што ти ги линкнав се квалитетни.
Тоа е затоа што се Grain-Free или во превод не содржат житарици.
Нивниот состав е на база на месо, и на голем процент животински протеини, и во нивниот состав во најголема количина и на прво место е месото, а потоа зеленчукот и овошјето.
Житариците, а особено пченката, е штетна и доведува до проблеми со бубрезите.

А толку многу исфорсираните и изрекламирани Royal Canin и Eukanuba, зависи од формулата али најчесто замисли на прво место во составот имаат житарици, значи не само тоа што во составот имаат житарици, туку дури и на прво место во составот се наведени житариците.
А тоа што се на прво место наведени житариците, е показател дека се најзастапени и во најголем процент ги има во составот, бидејќи составот на дехидратот се пишува според количината на намирниците што се користат во составот.

Член од
10 јуни 2013
Мислења
176
Поени од реакции
232
Сакам да прашам каде можам да ја купам следнава храна за кучиња и колку е од прилика цената:
Brit CarniLove
Earthborn Holistic - Primitive Natural
(бидејќи на форумов прочитав дека ги има во МК и според состојките се квалитетни)
?????

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu
Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
Brit CarniLove - треба да ја има веке по петшоп продавниците која е цената кај нив незнам. Кај увозникот сигурно ја има и таму е 3500денари вреќа(без разлика на вкусот).
Другата мислам дека во мкд не ја носат.

Член од
10 јуни 2013
Мислења
176
Поени од реакции
232
Brit CarniLove - треба да ја има веке по петшоп продавниците која е цената кај нив незнам. Кај увозникот сигурно ја има и таму е 3500денари вреќа(без разлика на вкусот).
Другата мислам дека во мкд не ја носат.
фала многу , само ако межеш да ми кажеш кој е увозникот на Brit :)

Kajgana Shop

На врв Bottom