Хип хоп културата во Македонија

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
ahah .. se sekavam koga dj slave prv par go vidov na TV na edno show na toni mihajlovski .. nesto so muzika bese .. skrecuvase i rapuvase ovoj deckovo r sto ne kazuva ubavo .. Ako ne se lazam togas toa bese mozebi i prviot nastap kako reklama za MOZAIQ... togas bev vlezen vo rapov ... toa e nekade 2002 godina ako ne se lazam .. a moze i porano ..

Еве што си гледал.
 
Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050

Еве што си гледал.
Haaaaaaaaaaa hahahah da da brat :) tocno toa bese leeeeeeeeeeeeeeeele kolku me vrati nazad ... ccc koja ubava nostalgija :cry:.Nemam zborovi ...Tie koi se bile na po 10tina godinki i poveke i se navleguvale vo kulturata i umetnosta na rapot znaat za sto zboram...Tie koi ne go osetile toj Rap/Hip Hop metabolizam na opstestvoto od toa vreme, nema da razberat zosto jas bez problem bi dal 10 godini od zivotot samo da se vratam eden mesec vo 2001 godina ... Se raduvam sto sepak uspeav da go osetam toa nesto.Iako bese kratko ... sepak bese mnogu slatko ...
 

Andrejnalin

Резонатор на хармоници
Член од
4 јануари 2009
Мислења
75
Поени од реакции
7
Јас сакав да го споменам Скелеку како емси и човек кој почнал да експериментира со рапот и добил супер продукт со неговиот експеримент.
Како не ти е срам тебе, Перфекто, да кажуваш дека некој ЕКСПЕРИМЕНТИРАЛ СО РАП и, згора на тоа, дека тоа ИЗЛЕГЛО ДОБРО!!??!? КАКО НЕ ТИ Е СРАМ?! Засрами се!!!

Рапот НИКОГАШ нема да се смени. Секогаш ќе биде рап. Истите 2-3 инструменталки и истите ебани 2-3 текста за улица и за тоа колку е тешко да си жив. И ај веќе не замарај со експерименти, мислам, ни го рушиш концептот за ВИСТИНСКИ, ПРАВ РАП на нас, ПРАВИТЕ РАПЕРИ. Те молам.

(Ee-roh-nee-ah)
 
Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Inace ... interesno e kako Rapot se razviva niz svetot.Poglednete go ova klipce.Jas ke stojam na strana od komentarite koi po obicaj gi davame za spotot, za produkcijata, za lirikata za ova ona.Nekako go vidov ova klipce na tube i go zagledav.Nisto ne razbiram od jazikot ama nekako mislam deka se oseka nekoja nogu cudna energija kaj samite deca koi rapuvaat.OK znam deka nema da se dopadnat na site, nitu na mene mi se dopadnaa, no .. ima nesto koe Rapot im go dava na lugeto.Nekako mislam deka rapot vlijae na lugeto i koga eden covek ke se pronajde "ama vistinski" koga ke se pronajde, mislam deka pocnuvaat/pocnuvame da go prisvojuvame rapot kako nas licen produkt ili kako nas brat ili sestra i potoa se karame za nego... cuden e Rapot navistina.Niz celiot svet ima luge koi go sakaat rapot i mislat deka imaat nesto da kazat.Sum slusal sekakov rap, od afganistanski, japonski do afrikanski pa i vakov polski ili ne znam kakov e.I sekade lugeto sakaat nesto da kazat....Cuden e rapot ...

Poglednete kako decava rapuvaat so samodoverba.Toa me voodusevuva.Em so samodoverba em so nekakva doza na cista detska nevinost.Ovoj klip nekako mi e mnogu ne jasen, so mnogu prasanja za site nas tuka... ovaa melodija, ovie kadri i ovie deca se dokaz deka Rapot seuste ima sila.Nekako go osekam rapot kako nekoj duh koj vleguva vo lugeto i saka nesto da kaze, a mnogu od niv ne razbirajki go toa nesto pravat i greski.No toa ne e vazno....vazno e deka rapot e tuka i saka nesto da kaze....cuden e ovoj rap... kolku i da se raspravame Rapot sekogas sekoj od nas na sobstven nacin ke si go ljubi i ke go bara.Toa e isto kako momce i devojka.Sekoj zaljuben vo partnerot ke napravi se za partnerot.Toa ti e isto kako nie koga se karame edni megu drugi kako nie rapot naj ubavo go svakame.Ili pak koga se karame za vkusovi i stilovi vo rapot.Toa ti e isto kako jas da zemam da ve teram da vi kazuvam deka plavusite se po ubavi od brineti... me svakate li ?? Rapot e nesto nogu ubavo ... kolku i da se karame, sekogas se navrakame na nasite stavovi sozdadeni od strastite na rapot.

Pozdrav... cuden e rapot.


I nemojte da stavate komentari zatoa sto nema da bidete kompetentni.Bidejki nikoj od nas ne znae sto vsusnost zboruvaat decava.Kolku i da vi e smesen ovoj klip sepak dadete respekt.Oti od deka znaete deka mozebi decava ne rapuvaat za mozebi nivni pocinati prijateli, roditeli ili mozebi rastureno prijatelstvo...taka da, nemoj da davate komentar za klipot.Prosto gledajte go i probajte da osetete nesto... ako nema nisto, togas pravite nesto drugo :) ili slusajte nesto drugo...


Mista 93.
 
B

Braum

Гостин

Јас овде гледам/слушам содржина во овој хип-хоп текст (поезија), и неговата интеракција со флоуто (ритам и рима).

Иако ги има и елементите на промена, константно менување на висината, бојата и тонот при рецитирањето не значи дека е чисто пеење или било кој друг стил кој го има за карактеристика овој вид на вокал.

Значи неможе да биде ништо друго освен РАП.
Па овие истите елементи ( рецитирање,флоу ) де ги има и во кросоверот и во кранк и уште некои правци во музиката па пак не е рап!
Песната што ја пастираше повеќе звучи како кросововер од колку рап или било што друго

Слушам рап уште 96,97ма кога не го разбирав како што сега го разбирам но нешто ме влечеше да го слушам ме исполнуваше...нашколо не си купував ужина за да можам касети да купувам и едвај чекав да си отидам за да ги слушав касетите иако англиски 2% знаев сепак некако уживав во ритамот,рецитирањето, флоуто, диккцијата односно во уметноста...

Инаку и кранкот е експеримент на рапот па пак не е рап, а има елементи на рап тоа го знаеме сите и така натаму...:wink:
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Па овие истите елементи ( рецитирање,флоу ) де ги има и во кросоверот и во кранк и уште некои правци во музиката па пак не е рап!
Песната што ја пастираше повеќе звучи како кросововер од колку рап или било што друго
Кранкот е ваљда црнечки валцер за тебе?
Да, ги има истите елементи и во уште некои правци (неможе да ги наречеме правци туку жаргон) кои припаѓаат на музичкиот правец РАП.

Значи рапот има свои жаргони, од олд скул се до поп-рап и кранк.

Ако според тебе е Мозаик кросовер и не спаѓаат под рап музика тогаш автоматски RUN-DMC и The Beastie Boys не треба да се во рап.
Ниту пак The Sugarhill Gang, нели они се по фанки.
За Africa Bambata да не збоувам.

Предпоставувам за тебе е рап музика hardcore rap или hip-hop, можеби и horrorcore изрецитирано врз матрица користејки некој бит и синтетичи звуци или семплови (од џез, соул, фанк па понекогаш и класична музика) кои се повторуваат најизменично низ целиот инструментал со по некој скреч таму ваму.

Компонирањето/правењето на инструменталниот дел во рапот еволуира уште од самиот почеток при започнувањето на хип-хопот како музички правец кој за многу краток период варира (поради новата технологија при аранжерските/продуцентските дејности и самиот пристап кон инструменталниот дел во тој стил, кој дали ќе се развива/еволуира/експериментира најмногу зависел од технологијата знаеме дека рапот е синтетика/компјутерска музика на почетокот нели?) и не треба да те буни тој аспект, треба да препознаваш што е рап по вокалите т.е. рецитирањето.
 
B

Braum

Гостин
Викаш
знаеме дека рапот е синтетика/компјутерска музика на почетокот нели?)
Хахаха се згазив од смеење искрено да си здрав и жив! :)
Како можеш да речеш дека рапот е синтетика ???:nesvest: самото име се ти кажува РаП=ритам и поезиа, тоа е основата на рап музиката се друго малку важи дали ти ќе ставиш синтетика, ефекти итн...
Но ако ставиш гитари кој ќе вриштат и ритам од тапани сигурно тоа нема да личи на рап!!! па како сакаш рецитирај

Викаш и
и не треба да те буни тој аспект, треба да препознаваш што е рап по вокалите т.е. рецитирањето.

Треба да препознаваш по вокалитеее ??? :tapp: хахаха вокал си е вокал вокал е гллас, боја на гласот, вокалот може и да пее и да рецтира и да рика
А ако затебе е рап само рецитирањето тогаш нема потреба да ти реплицирам повеќе на ништо.......................
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Како можеш да речеш дека рапот е синтетика ???
Еве зошто


Компонирано? Свирено во живо?
I don't think so.

Но ако ставиш гитари кој ќе вриштат и ритам од тапани сигурно тоа нема да личи на рап!!! па како сакаш рецитирај
Но..

Ова е во живо, компонирано од МУЗИЧАРИ, КОМПОЗИТОРИ не е на КОМПЈУТЕР!

Така да ова не е рап, за тебе.

Треба да препознаваш по вокалитеее ??? :tapp: хахаха вокал си е вокал вокал е гллас, боја на гласот, вокалот може и да пее и да рецтира и да рика
А по што треба да препознаваш дали е рап или не?
Рап музиката е препознатлива т.е. ја има вокалната форма на ритмичко рецитирање на одреден текст со рима (рапување,рецитирање,римување) како основна вокална форма, која е изведена од MC.

Може да пее, да рецитира, да рика, да стенка но се знае кој вокал си е карактеристичен за секој стил.

А ако затебе е рап само рецитирањето тогаш нема потреба да ти реплицирам повеќе на ништо.......................
Да, од вокален аспект (значи во музиката имаме вокален и инструментален аспект) за мене е само рецитирањето рап.
Ако има препев или слично тоа е само некој друг (на пример поп, факн, соул препев) елемент во рапот или некоја рап композиција.

За почеток ова научи го како оче наш :
http://en.wikipedia.org/wiki/Rap

Потоа студирај музика едно 8 години па ќе почнеме да разработуваме некои факти.
 

SV-Strange

Sorcerer Supreme
Член од
27 август 2007
Мислења
3.604
Поени од реакции
367
Било кој што следното постирање ќе му биде видео без објаснување што и како, темава ќе може да ја погледне само нелогиран. :baeh:
 
Член од
6 март 2010
Мислења
92
Поени од реакции
11
слушајте :бииип: :бииип: :бииип: и :бииип: од :бииип: :бииип: и мислете дека тоа е хип хоп ...Толку ви е интелектот...:baeh:

Пред 200 години за пишување научна теорија ќе те запалеле на клада...Денеска за пеење курац, пичка, гомно цицка ќе те прогласат за фаца на Торбеш и Ѕинго тв...

Еве како треба да изгледа вистински хип хоп...

Цензурирано од Тончи.
 

Stre3T Danc@

The definition of #BFABB
Член од
10 април 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
146

Дечкиве почнаа со снимање на нивниот прв албум.. Имаат 2 недели, 3/20 траки done.
Баш би сакала да видам како ќе звучи :)
 
Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Mista 93 - Glasna Pesna (demo)

Za onie so sakat po razlicen Rap ...


Mista 93 - Outdoor Vitamini (demo)


Flow ???
 

El 'Borracho

Riot Maker
Член од
18 јули 2009
Мислења
822
Поени од реакции
238
Za onie so sakat po razlicen Rap ...

Flow ???
искрено.... флоу немаш ништо поразлично од другите ако алудираш на то... текст ми се бендисува, и претходно ти иам кажано дека супер возиш, али сепак флоуто ти е како и на сите други, односно римување на вториот со четвртиот ситх и ти завршува секогаш на добош ( како и на сите други рапери ). Не велам дека е лошо, напротив супер е. :smir:
 
Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
искрено.... флоу немаш ништо поразлично од другите ако алудираш на то... текст ми се бендисува, и претходно ти иам кажано дека супер возиш, али сепак флоуто ти е како и на сите други, односно римување на вториот со четвртиот ситх и ти завршува секогаш на добош ( како и на сите други рапери ). Не велам дека е лошо, напротив супер е. :smir:
jas pod flow podrazbirav prosto harmonija na vokal i ritam .. precizno recitiranje smisloven text bez dupki niz ritamot .. a ne nacin na recitiranje ;) toa ti koe go velis e nacin na rimuvanje: paralelna, vkrstena, pregrnata rima ...

"(7.4) Kakov tip rima upotrebil poetot vo dadenite stihovi:
(zaokru`i ja bukvata pred to~niot odgovor)
A. paralelna
B. vkrstena
V. pregrnata"

e za ova na matura go davat po makedonski jazik :p ... 1 poen nosi ;) :p

Inace odgovorot sto mi go dade vsusnost bese toj sto i mislev deka ke go dobijam ;) .. pozdrav :) pissss ....
 
Член од
27 март 2009
Мислења
1.051
Поени од реакции
112
што велите за дечкиве ..?
можам само да кажам дека спремаат нов албум ..се на се лудило ќе е ..имам слушнато нешто, секако ..приватно :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom