- Член од
- 5 јули 2006
- Мислења
- 97
- Поени од реакции
- 1
:pos2:concrete напиша:Inaku neznam dali znaete deka helikopterite vsusnost ne letaat...tie se tolku grdi sto zemjata gi otfrla od sebe !!
btw Eve eden "renesansen" helikopter.
:pos2:concrete напиша:Inaku neznam dali znaete deka helikopterite vsusnost ne letaat...tie se tolku grdi sto zemjata gi otfrla od sebe !!
Според податоците што досега ги знам околу хеликоптери и според она што сум го видел посигурни се хеликоптерите кои користат една елиса за подигање и помалиот ротор кој служи за балансирање или како што кажа одржување на обратно импулсна рамнотежа. Зашто? е тука лежи зајакот. Кај овој тип на хеликоптери дури и да дојде до некој механички дефект и да откаже моторот на хеликоптерот тој се претвора во жироскоп односно со помош на системопт за авторотација може сигурно да се спушти на земја без некој поголем проблем.Bacillus gagous напиша:Очигледно е дека концептот на една голема елиса и една мала на опашот елиса која служи за управување и одржување во обртно-импулсна рамнотеша многу го надминал концептот на две спротивно ротирачки елиси кој јас колку што сум запознеат го корист исклучиво Фирмата Камов, другите сите се базираат на првоспоменатиот систем.
Има ли тука некој Машинец да објасни подетално кој од овие два система се подоверливи, бидејќи иако изгледа помасивени покомплициран системот на две спротивноротирачки елиси, мислам дека побезбеден во случај на мали дефекти или?
Исто така имам приметено дека Хеликоптерите со 2 односно 4 перки се далеку побучни од тие со 5 или повеќе, може некој ова да го објасни.
ZAKONconcrete напиша:
кај го ископа ова жити се :pos2: али у секој случај алал да му е што се потрудил сам да склопиш нешто секако не е лесно да направиш хеликоптер од нулаconcrete напиша:
Pa ako ne go klocne zemjata nagore.....tesko !!!pepo напиша:ZAKON
Samo leta li ova ili za ukras e:pos2:
Za helikopter nemam , za gyrocopter:VORTEX напиша:Ајде да видам дали некој може да најде комплетни планови за изработка на хеликоптер
пс. знам дека е скороневозможно поради големиот број накомпоненти кои неможе да се изработат во домашни услови ама ме интересира да видам како би изгледало