Хари Потер

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
И јас не знам зошто... во исто време почнавме да ги читаме , заедно се смеевме, разговаравме... Не знам можеби од дома му го промениле мислењето оти јас знам дека брат му мрази Хари Потер, исто и татко му...

И некако последниве 2-3 год. многу стана религиозен, оди во црква со мајка му... и бла бла да не кажвам повеќе.

Проблемот му било што на обичните луѓе им биле придадени моќи како Богови, односни се изедначувале со Господ.
А и главните карактери се волешбници и вештерки, фрлаат магии и триста чуда. Црквата порано на клада ги палела таквите луѓе, а сега станаа херои.:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:
Што нема да чујам.
Абе нека ја чита книгата и нека ужива оти нема да најде денес некоја стварно христијанска книга освен библијата.

ArhangelOFDeath

Immortality
Член од
3 септември 2008
Мислења
1.906
Поени од реакции
126
А и главните карактери се волешбници и вештерки, фрлаат магии и триста чуда. Црквата порано на клада ги палела таквите луѓе, а сега станаа херои.:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:
Што нема да чујам.
Абе нека ја чита книгата и нека ужива оти нема да најде денес некоја стварно христијанска книга освен библијата.
Книгите се напишани за да се прочитаат.Особено книгите кои се Бест Селери.Хари потер е одлична книга.Сигурни ги имаш прочитано моите постови ви религија.Не можиш да кажиш дека книгава е ерес.Кој би поверувал побоу во тоа.Во книгава преку магија и волшепства е прикажана реална слика на светот денес(се мисли на сите далавери,подлости,преполноста со злоба,и туркање на сите во провала поради своите алчности и цели).Значи овде нема богохулие туку истакнување и презир кон смртните гревови седум гревови (убиство,златољубие,прељуба,самољубие и др).Батка секоја книга има две значења.Секој збор има две значења:Couse she knows sometimes words have 2 meenings(лед цепелин стеарвеј ту хевн)

Член од
2 февруари 2008
Мислења
96
Поени од реакции
15
Лавинија Шувака напиша:
Драги наши читатели,

Со ова сакам да ја отворам темата Феноменот Хари Потер и да Ве поттикнам да ги ставите на хартија (или на компјутер) вашите впечатоци, стојалишта, размислувања.
Што Ве допре Вас? Зошто толку ги сакате книгите за Хари Потер? Како станавте обожаватели на Хари Потер? Какви се Вашите впечатоци, доживувања...?
Пишувајте ми, на
lavinija.suvaka@mkskopje.com или на laviitiki@yahoo.com
Уредникот на оваа интернет страница, со задоволство ќе стави дел од Вашите писма и размислувања.

Срдечно Ваша,
Лавинија Шувака

Ајде луѓе од многу мали работи како ова.. зависи издавањето на ХП 7 дел на македонски јазик :back:

навалете и пишете...

Член од
2 февруари 2008
Мислења
96
Поени од реакции
15
Oтворив група на facebook:
Хари Потер фанови во Македонија

така да сите сте добредојдени да се зачлените и да ги повикате сите ваши пријатели во неа.. Затоа што мора да се здружиме сега, од нас зависат многу работи во натамошниот развој на ХП заедницата во Македонија
Поздрав

Mischief Managed

DarkLord

Невиден малер
Член од
27 јануари 2007
Мислења
941
Поени од реакции
247
Ајде луѓе од многу мали работи како ова.. зависи издавањето на ХП 7 дел на македонски јазик :back:

навалете и пишете...
Мене ми кажаа по e-mail дека ако биде солидно продадена 6ти дел,нема да има проблем за после да го преведат и последниот.
Затоа цела Македонија на 2ри април масовно да дојде во Младинска книга и да ја земе книгата:vozbud:.

Oтворив група на facebook:
Хари Потер фанови во Македонија

така да сите сте добредојдени да се зачлените и да ги повикате сите ваши пријатели во неа.. Затоа што мора да се здружиме сега, од нас зависат многу работи во натамошниот развој на ХП заедницата во Македонија
Поздрав

Mischief Managed
Link ako moze

Член од
2 февруари 2008
Мислења
96
Поени од реакции
15
Мене ми кажаа по e-mail дека ако биде солидно продадена 6ти дел,нема да има проблем за после да го преведат и последниот.
Затоа цела Македонија на 2ри април масовно да дојде во Младинска книга и да ја земе книгата:vozbud:.

Link ako moze

Ако немаат фитбек како што немаше култура од 5тата книга логично е дека нема да ја преведат

а за линкот.. http://www.facebook.com/group.php?gid=150518885192&ref=mf

Член од
12 октомври 2008
Мислења
1.945
Поени од реакции
89
Подобро би било да има македонски Хари Потер ФОРУМ :vozbud:

Член од
2 февруари 2008
Мислења
96
Поени од реакции
15
Подобро би било да има македонски Хари Потер ФОРУМ :vozbud:

Па има ако не си информиран.. ама не го знам линкот..

Башка на фејсбук можеме послесно да бидеме информирани за настани ХП (следни.. пошто сега е почетокот на тие работи.. ако пројде добро промоцијата може да се организира и некаква дополнителна журка) и слични работи

Така да.. би ве замолил да се зачлените во групата.
Facebook | Хари Потер фанови во Македонија
http://www.facebook.com/group.php?gid=150518885192&ref=mf

Фалаааааааааааааааа однапред

Mischief Managed :)

LeoMessi10

Lionel Andress Messi
Член од
12 април 2008
Мислења
2.317
Поени од реакции
269
Тоа го знам...

Ама имам читано дека имала многу антихристијански елементи :pos2:
Еве мака мачам еден другар (верник) не можам да го убедам да ја прочита и дека нема ништо антихристијанско, дека го слават божиќ и ова она... Ама тој ми вика дека ликовите како на пр. Дамблдор или Волдеморт биле прикажани како Богови, односно како семоќни... можат да прават што сакаат што не било во соглсност со библијата итн... бла бла :pos2:
Баш поради ова и тоа дека добар дел од зборовите кои се употребени како магии се антихристијански,во Мисисипи ако сакаш да купиш ии позајмиш книга Хари Потер,а си малолетен ти треба дозвола од родител!:nesum:

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Ако немаат фитбек како што немаше култура од 5тата книга логично е дека нема да ја преведат

а за линкот.. http://www.facebook.com/group.php?gid=150518885192&ref=mf
Ако сакаат фидбек нека си го апдејтираат сајтот и нека овозможат да се даваат мислења од потрошувачите наместо да не дават со вакви банални идеи.

Член од
2 февруари 2008
Мислења
96
Поени од реакции
15
Ако сакаат фидбек нека си го апдејтираат сајтот и нека овозможат да се даваат мислења од потрошувачите наместо да не дават со вакви банални идеи.
Извини господине зафатен..
ова идеа за фејсбук беше МОЈА ИДЕА... за конечно да се обединиме.. и да покажеме дека не има во голем број.. затоа што голем дел од издавачите се активни на фејсбук.. а ако те толку интересира и си опседнат со сајтот.. на нивниот сајт има баш фин апел до фановите да ги напишат нивните мислења и ставови за Хари Потер и да ги испратат дирекно на уредниците и потоа ќе бидат постирани на сајтот.

Задоволен сеа? или сакаш и од тоа линк да ти дадам.. пошо очигледно не си прочепкал како шо треба.. па сакаш изџвакано да ти ги постават тука сите информации..

Mischief Managed :tv:

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Извини господине зафатен..
ова идеа за фејсбук беше МОЈА ИДЕА... за конечно да се обединиме.. и да покажеме дека не има во голем број.. затоа што голем дел од издавачите се активни на фејсбук.. а ако те толку интересира и си опседнат со сајтот.. на нивниот сајт има баш фин апел до фановите да ги напишат нивните мислења и ставови за Хари Потер и да ги испратат дирекно на уредниците и потоа ќе бидат постирани на сајтот.

Задоволен сеа? или сакаш и од тоа линк да ти дадам.. пошо очигледно не си прочепкал како шо треба.. па сакаш изџвакано да ти ги постават тука сите информации..

Mischief Managed :tv:
Не зборував за фејзбук туку баш за тој патетичен апел кој ти беше ставен во цитат. Сепак е моја грешка сум ти дал цитат на грешен пост.
А кажи ми тврдењето дека ако немаат фидбек нема да има 7 книга преведена ти си го измисли или пак имаш некои виши информации?

Член од
2 февруари 2008
Мислења
96
Поени од реакции
15
Не зборував за фејзбук туку баш за тој патетичен апел кој ти беше ставен во цитат. Сепак е моја грешка сум ти дал цитат на грешен пост.
А кажи ми тврдењето дека ако немаат фидбек нема да има 7 книга преведена ти си го измисли или пак имаш некои виши информации?

Прво тој апел е од страна на уредничката на новата Хари Потер книга - особа која страшно внимава на нас фановите пошто знае дека сме осетливи, тоа го направи со цел преку нашите барања и задоволства што се мноооогу... да припрема нешто што би можело да не изненаде и да не мотивира да читаме Хари Потер уште толку... значи не е патетичен).
А второ.. малце е ЛОГИЧНО дека нема да има превод на 7 дел ако нема добра продажба на оваа книга.. истот ми го спомнаа и тие.. а и заклучок е.. Што мислиш ти култура зашто не ја преведе 6ката... Затоа што не сакаа Дамблдор да умре?

И се шо сум пишал на форумот сум го пишал основано на работи кои се точни и проверени. Не пишувам јас мои ставови и мислења или трачеви шо сум ги слушнал (а прочитав доста во воаа тема, демек нова книга за џејмс одобрена од Џ.К., после демек Каталонец преку врски ја зедол македонската Хари Потер 6...(иако првата копија од книгата пристигна вчера во Македонија) и слични работи шо не би сакал да ги набројувам)

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Прво тој апел е од страна на уредничката на новата Хари Потер книга - особа која страшно внимава на нас фановите пошто знае дека сме осетливи, тоа го направи со цел преку нашите барања и задоволства што се мноооогу... да припрема нешто што би можело да не изненаде и да не мотивира да читаме Хари Потер уште толку... значи не е патетичен).
А второ.. малце е ЛОГИЧНО дека нема да има превод на 7 дел ако нема добра продажба на оваа книга.. истот ми го спомнаа и тие.. а и заклучок е.. Што мислиш ти култура зашто не ја преведе 6ката... Затоа што не сакаа Дамблдор да умре?
Култура не ја преведе 6тата книга оти петата не се продфаде многу добро земено во предвид дека сите веќе ја прочитаа на англиски или на српски.
Смртта на Димбалдор не мења ништо земено дека сите веќе знаат дека ќе умре.
А самиот апел е патетичен пред се затоа што не бара ваше мислење за книгата преводот, изгледот, содржината туку бара да и кажете што саката кај Хари Потер. Колку што знам они не ја препишуваат книгата туку само ја преведуваат. Исто така методот на објавување на апелот е исто патетичен. Исто ако веќе сакаат да им се праќа такви раскази можат барем да го направат во вид на наградна игра.
И се шо сум пишал на форумот сум го пишал основано на работи кои се точни и проверени. Не пишувам јас мои ставови и мислења или трачеви шо сум ги слушнал (а прочитав доста во воаа тема, демек нова книга за џејмс одобрена од Џ.К., после демек Каталонец преку врски ја зедол македонската Хари Потер 6...(иако првата копија од книгата пристигна вчера во Македонија) и слични работи шо не би сакал да ги набројувам)
Па јас искраено не ти верувам кога велиш дека од тоа колку раскази ќе се пратат или колку фанови ќе се регистираат на фејсбук зависи издавањето на 7мата книга и тврдам дека единствен парамтар ќе биде продажбата на 6тата книга.

LeoMessi10

Lionel Andress Messi
Член од
12 април 2008
Мислења
2.317
Поени од реакции
269

Јас тоа го кажав за да се напраам манга,а и бидејки мислев дека штом на страната на Младинска Книга е објавено мора да ја има и низ книжарите,а кога сватив дека не е така почнав да се вадам со тоа дека сум ја земал преку врски!А ако те навредин со тоа слободно не ме читај.

Kajgana Shop

На врв Bottom