ХР(ИС)ЛАМ

• Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување
S

Sagan

Гостин
Знаеш, Ѕидару, еден мудар философ на времето рекол: ‘‘И да не постоеше Господ, човекот ќе мораше да го создаде‘‘.

Значи, нема вода, нема зејтин. Станува збор за мешање на два отрова. Ама кога се во слаба концентрација, можат и да лекуваат.

Она што секој Муслиман го знае, е дека Исламот настанал по теркот на Христијанството. Истите принципи, истите анѓели и Арханѓели, истиот Бог- но претставен од два пророка.

Политичкиот водач Мухаммед ја создал оваа религија за да верски ги дистанцира своите поданици од останатиот дел од светот, притоа не менувајќи ги драстично принципите на Христијанството. Она што му требало, како и на Христијанските водачи, впрочем, е како да ги мотивира поданиците по пожртвувано да се борат за освојување на територии кои им биле потребни за да опстанат. Тоа го правеле и Крстоносците.

Оние принципи, кои се различни, ги измислил за да му овозможи на својот народ поздраво да живее. Кои се тие?

Воздржувањето од јадење на свинско месо, го вовел, не оти стварно, како што стои во Куранот, свињата е нечисто животно и кој ќе јаде од неа, ќе стане како неа, ТУКУ ЗАРАДИ ТОА ШТО ИСТИТЕ ПРЕТХОДНО ЈАДЕЛЕ СВИНСКО, КОЕ ИЗОБИЛУВА СО МАСНОТИИ И ЗАРАДИ ШТО, ПОРАДИ ЕКСТРЕМНО ТОПЛОТО ВРЕМЕ ВО АРАПСКИОТ СВЕТ, ЛУЃЕТО ЧЕСТО УМИРАЛЕ ОД МОЗОЧНИ УДАРИ (поради зголемен крвен притисок и пишење на вените и артериите) И ОД СРЦЕВИ ЗАБОЛУВАЊА. Значи, тој го согледал тоа и изнашол наједакватно решение за тој период и за тие релативно неуки маси: Така Рече Господ!

Истото е и за циркумцизијата, за која има посебна тема.

Овие ‘‘хипотези‘‘, како што ги нарекуваат некои сокајганџии, поздравувајќи ме при тоа, со црвени поздрави, не се ама баш никакви глупости. Тие се факт.

Ако има некој аргумент +, нека каже.

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
Обединувањето на христијанството со исламот би значело само едно: усвојување на исламот како заедничка религија.

Во принцип, исламот ги признава и Стариот, и новиот Завет за свети книги; учењето на Мухамед (кое сепак, за волја на вистината, ја чини главнината на религијата) е само додаток на претходното.

Христијанин кој би го прифатил Мухамед како божји пратеник еднаков со Исуса, формално би бил прифатен како рамноправен муслиман. Со други зборови, за да стане муслиман, христијанинот треба да додаде нешто на својата религија; за муслиманот е обратно: за да стане христијанин, треба да орфрли еден дел од својата религија.

Непомирлива противречност тука е учењето за божествената природа на Исус, односно тврдењето дека Исус е самиот Господ. За христијаните тоа е основата на верата; за муслиманите тоа е богохулство - според нив Господ е еден и единствен, неподелен.

Така да идејата за обединување на христијанството и исламот не е возможна без осакатување на едната од двете религии. Единствено Јеховините сведоци имаат шанса своето учење да го усогласат со исламот без да се откажат од суштинското во кое веруваат.

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
liomkd напиша:
posto rece feredze toa e islamska tradicija kako so bila nekogas i kaj xristijanite primer da ja zemime kak primer majka na isus Marija isto taka taa nosela samija,
na vremeto ni muhamed ni Isus nemale internet pa ti deneska koskite gi ostavi tuka....
malku e off topic ali nemozev da se vozdrzam da ne prokomentiram....

a sega za temata:
nema sansi...
jas primer ne bi sakala da rpifatam nieden del od religija koja me navreduva mene kako devojka te kako zena... sto me ogranicuva za "moe dobro".... nesto tolku ekstremno i nasilno.... smetam deka ne treba da se mesaat babi i zabi... i deka toa sto opstanalo tolku godini ne bi trebalo ekstremno da se menuva

Член од
9 март 2007
Мислења
483
Поени од реакции
6
Ова за мене не доаѓа во предвид!

S

Sagan

Гостин
Handsome напиша:
и после не било се бизнис?????
како може две религии да се спојат???
тие еден бог овие друг????
хахахахаха
Религијата, како и државата, постојат за доброто на човекот, а не обратно!

Зошто ЈАС да умрам за државата? Нека умре таа за мене!
Државата е минлива и промелива работа. Мојот живот е еден и единствен. Ако го изгубам за нешто минливо, тогаш јас не се почитувам ни себе, ни Создателот.

Истото е со религијата. Затоа на Бенедикт што знам кој по ред, уште малку му фали па да го одобри користењето на презервативи. Конзервативниот католицизам го забранува тоа, тоа е догма, но... религијата е тука заради човекот. А во ваква состојба на мноштво полово-преносливи болести, токму т.н. папа ја игра улогата на т.н. ѓавол!

Со една реченица: религијата и државата се инструменти за доброто на човекот и Човештвото. Тие можат да се менуваат. За доброто на Човекот!

Fluffy

Hellraiser
Член од
6 мај 2007
Мислења
1.373
Поени од реакции
16
Ako nema religija i zakoni,haos ke vladee po svetov.Mora neshto da gi kontrolira lugjeto.

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
sto ne znaci deka trebaat da se mesaat dve religii​

Fluffy

Hellraiser
Член од
6 мај 2007
Мислења
1.373
Поени од реакции
16
Zashto da ne?Ako na poedinec mu odgovara (lichno mene),mozam da si mesham ne 2,tuku 200 ako sakam.Shto ima losho vo ne pienje alkohol i ne ubivanje lugje?

S

Sith_Lord

Гостин
Ако некој ме прашува мене како атеист, или во најмала рака агностик, ова е прилично прогресивна идеја. Бог е еден, така учат сите монотеистички религии. Тие исто така тврдат дека нивниот Бог е единствен.
Наместо да се замараме со парадоксот на повеќе религиски учења со "единствен" Бог (и проблемите што произлегуваат од тоа - не мора да ги набројувам), зошто да не ги стопиме во една голема, општочовечка религија?

Сега назад во реалниот свет. Ако се создаде Хрислам, или Хрислајудаизам или што и да е веќе, тоа ќе биде само уште една нова религија на менито. Нема да ги поништи веќе постоечките. Многу мал број на луѓе ќе се прекрстат или преполумесечинат, уатевер во неа. Или барем, недоволно голем број за да се постигнат целите на оваа постапка.
Автоматски имаме нова основа за антагонизми, препукувања и прогласувања на еретици и "вистински верници". Јебига.

Sith

inquisitor

ИДИОТ
Член од
22 март 2007
Мислења
833
Поени од реакции
3
The Real Highlander напиша:
Господ е еден, само различно се нарекува, па дури и различно се толкува.

Инаку, Алах (Allaah) не е име (лично име), туку именка. Преведено од арапски, значи ‘‘господ‘‘. Изразот ‘‘Аллаах акбар‘‘ правилно се преведува како ‘‘господ е семоќен‘‘, а не ‘‘Алах е семоќен‘‘. Затоа муслиманите се единствените кои немаат лично име за бог, туку го нарекуваат едноставно- господ.

За разлика од нив, другиот дел од светот си го крстил како Исус, Јахве, Буда (до душа, не е бог), Кришна и како ли уште не!
Да нема забуни, се знае дека Бог е еден ист за сите и никој не му дава име.. А што се однесува на неписмениот дел од верниците кои Пророкот Исус го сметаат за Бог..., тоа е друга тема веќе :helou:

Што се оденсува до ХРИСЛАМ-от... Интересна замисла, но тешко отварлива :toe:

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
inquisitor напиша:
Да нема забуни, се знае дека Бог е еден ист за сите и никој не му дава име.. А што се однесува на неписмениот дел од верниците кои Пророкот Исус го сметаат за Бог..., тоа е друга тема веќе :helou:

Што се оденсува до ХРИСЛАМ-от... Интересна замисла, но тешко отварлива :toe:
Исус ,Бог и Светиот дух се едно. Јас стварно незнам кој е овде неписмен!?А нова религија од таков спој! Некој имал премногу слободно време, па си правел екскурзија на мозокот. Таков спој не е можен освен ако едната страна тотално не го промени мислењето.

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
tocno taka i jas izreagirav wtf???
komentiri vakvi ne mi se dopagjaat najiskreno...
si zneme nie hristijanite vo sto veruvame.. sto se odnesuva do muslimanive pa dajte lugje dzirnete malku u stvari sto propoveda islamov i probajte da go adaptirate istoto..
tipceto (muhamed) bil nekoe klosarce sto mu idelo so zenite.. se uvalil u jaka familija, kup pari a neznael sto da im pravi pa pocnal da im raskazue sto sonuval.. nisto cudno i da bil sizofrenik svoevremeno !
Vo kuranot prekticki im e prepisana cela biblija ostatokot se prazni muabeti.
Kkvo obedinuvanje kakvi bakraci ... unijatstvoto odamna e viden trik na zapadniot svet veruvam deka i ovaa ideja nea da ima mnogu potkrepa.. no koj znae muslimanive se podlozni na manipulacija... koga mozea da se pojavat vahabisti (covece GB i USA gi finansiraat a ovie ginat ko muvi) kojznae sto moze d ispadne :)

Член од
9 јуни 2007
Мислења
33
Поени од реакции
3
brainbug напиша:
tocno taka i jas izreagirav wtf???
komentiri vakvi ne mi se dopagjaat najiskreno...
si zneme nie hristijanite vo sto veruvame.. sto se odnesuva do muslimanive pa dajte lugje dzirnete malku u stvari sto propoveda islamov i probajte da go adaptirate istoto..
tipceto (muhamed) bil nekoe klosarce sto mu idelo so zenite.. se uvalil u jaka familija, kup pari a neznael sto da im pravi pa pocnal da im raskazue sto sonuval.. nisto cudno i da bil sizofrenik svoevremeno !
Vo kuranot prekticki im e prepisana cela biblija ostatokot se prazni muabeti.
Kkvo obedinuvanje kakvi bakraci ... unijatstvoto odamna e viden trik na zapadniot svet veruvam deka i ovaa ideja nea da ima mnogu potkrepa.. no koj znae muslimanive se podlozni na manipulacija... koga mozea da se pojavat vahabisti (covece GB i USA gi finansiraat a ovie ginat ko muvi) kojznae sto moze d ispadne :)
И не само тоа, бил и епилептичар. Кога добивал напади, глупите(???) верувале дека доживува визии.. итн. Што да мешаме, кога веќе исламот ти е една "компилација" the best(of worst) од повеќе религии. Арапите биле пагани, но и како пагани имале божество звано алах. Муамед, се нашол попаметен и the rest is history. Нема спојување, тоа е плод на нездрав ум, илити тоа би било исто едните да се претопат во другите и обратно, како што кажа погоре некој на форумов.
За крај, да не трошиме време на вакви obsolete теми... и онака времето е пари.:helou:

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Vujche напиша:
И не само тоа, бил и епилептичар. Кога добивал напади, глупите(???) верувале дека доживува визии.. итн. Што да мешаме, кога веќе исламот ти е една "компилација" the best(of worst) од повеќе религии. Арапите биле пагани, но и како пагани имале божество звано алах. Муамед, се нашол попаметен и the rest is history. Нема спојување, тоа е плод на нездрав ум, илити тоа би било исто едните да се претопат во другите и обратно, како што кажа погоре некој на форумов.
За крај, да не трошиме време на вакви obsolete теми... и онака времето е пари.:helou:
Daj decko kazi nekoj shto e bolen od epilepsija da bide tolku golem lider.

Член од
9 јуни 2007
Мислења
33
Поени од реакции
3
Picasso` напиша:
Daj decko kazi nekoj shto e bolen od epilepsija da bide tolku golem lider.
Кога добивал напади, глупите(???) верувале дека доживува визии.. итн.

Значи сам се направил(голем лидер), другите го возвеличале. Вероватно им требало лидер, иначе за информација имало доста лидери болни од поопаки болести од епилепсија. OFF TOPIC сме а?

КАТИНАР!

Kajgana Shop

На врв Bottom