ХР(ИС)ЛАМ

• Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување
Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Musab напиша:
Како прво треба да укажувам дека овде се врега цела една религија во кој има припадници од една третина од вкупното население на светот. Се врега Мухаммед с.а.в што е нешто апсурд за нас и стварно не ми е јасно што сакате да постигнете со тоа.Овие лаги кои ги пишувате служат за вашето самозадоволување ништо друго и го покажува вашето однесување .Секако вистината дека не е така 2 милијарди луге го следат пророкот Мухаммед с.а.в и кои го сакаат више од самите себе тоа мора да го сватите ,а пак некои истражувачи не го мислат истото како вие еве пример Мајкл Харт вели дека највлијалетен личност во историјата на човештвото се:
1.Мухаммед с.а.в
2.Њутон Исак
3.Исус
итн
зашто е ова вака мора од овој христијанин самите да се запрашате овде:http://en.wikipedia.org/wiki/The_100:_A_Ranking_of_the_Most_Influential_Persons_in_History

Што се однесува до темава ,ке биде ова што го напишал авторот ама вака:Кога самите христијани ке ја отфрлат светото тројство (пошто и самите никако да го објаснат ) кога ке се одрекнат од пишувањата на Павле ,кога ке признаат дека Бог е еден и кога ке признаваат дека Исус е пратеник на самиот Бог тогаш ке биде а ке биде.

Ayyyy, сачувај Боже ако некој го исмева Мухамед. Христијанската религија е нападната од секакви луѓе и никој не иде да протестира, големо чудо. Тие што веруваат, ќе си останат верници. Првото правило за да бидеш муслиман било да бидеш арап. Второ правило, никако да не се сквернават цркви и синагоги. Ја верувам дека второво правило е прекршено.

Инаку, имам читано од муслимански писател дека првата идеја на Мухамед му била да ги обедини арапските племиња под една религија за да можат да бидат посилни. Инспирација му била Византија.

Имам почит кон Исламот, бил фино замислен, али денес, исто како и со христијанството, се искористува на максимален начин.

Луѓето мора да ги отфрлат синџирите на организираните религии. Потрагата по едниот единствен Бог е индивидуална и со кое право било кој ќе ти каже како да го најдеш?

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
short1 напиша:
Секоја религија треба да МОЖЕ да биде предмет за потсмев и никакви реперкусии не треба да постојат. Што стана со стриповите на Мухамед или чоколадниот Исус?
Слободата на говор и дејствување е најважна, се додека се повинуваме на желбите на некои, никогаш нема да бидеме слободни. За жал притисокот ги примора и Данска и Америка да ги повлечат овие работи.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Никола напиша:
Секоја религија треба да биде предмет за потсмев и никакви реперкусии не треба да постојат. Што стана со стриповите на Мухамед или чоколадниот Исус?
Слободата на говор и дејствување е најважна, се додека се повинуваме на желбите на некои, никогаш нема да бидеме слободни. За жал притисокот ги примора и Данска и Америка да ги повлечат овие работи.

Не само слободата на говор, но нападната е и слободата на кружење на информација - да не смееш да читаш некои книги, немој случајно да дознаеш дека сите овие најголеми религии се ненормално слични, карактерите во нивните приказни се ненормални слични и ако покушаш да ги најдеш корените, ќе дознаеш дека со векови и пред да се појавиле истите приказни кружеле.

Инаку, потомок на Ван Гог имал направено аматерски филм што е фарса за муслиманите......што му се деси? Го убија.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
short1 напиша:
Не само слободата на говор, но нападната е и слободата на кружење на информација - да не смееш да читаш некои книги, немој случајно да дознаеш дека сите овие најголеми религии се ненормално слични, карактерите во нивните приказни се ненормални слични и ако покушаш да ги најдеш корените, ќе дознаеш дека со векови и пред да се појавиле истите приказни кружеле.

Инаку, потомок на Ван Гог имал направено аматерски филм што е фарса за муслиманите......што му се деси? Го убија.
Затоа сите тоталитарни општества, Иран, Кина, забрануваат достап до информации, ограничен интернет, талибаните забаранува музика, телевизија.
Идејата е, ти кажуваат што треба да знаеш, тоа ти е доволно, живеј го животот според тоа како ќе ти кажат. Така и религиите.
Не ми е јасно како евангелистите во Америка опстојуваат на тврдокорните ставови и влијаат на политиката, кога е земја на слободните.:)

a n g e l c e

^ Poison Girl ^
Член од
25 јануари 2007
Мислења
1.202
Поени од реакции
5
Musab напиша:
Како прво треба да укажувам дека овде се врега цела една религија во кој има припадници од една третина од вкупното население на светот. Се врега Мухаммед с.а.в што е нешто апсурд за нас и стварно не ми е јасно што сакате да постигнете со тоа.Овие лаги кои ги пишувате служат за вашето самозадоволување ништо друго и го покажува вашето однесување .

Што се однесува до темава ,ке биде ова што го напишал авторот ама вака:Кога самите христијани ке ја отфрлат светото тројство (пошто и самите никако да го објаснат ) кога ке се одрекнат од пишувањата на Павле ,кога ке признаат дека Бог е еден и кога ке признаваат дека Исус е пратеник на самиот Бог тогаш ке биде а ке биде.

aj ne treskaj gluposti pls ovde ne se navreduva tuku se kazuva sopstveno mislenje sto ne li e tocno deka muslimanite gi ogranicuvaat zenite
A zosto pa Hristijanite da otfrlat elementi od svojata vera, neka isfrlat muslimanite del od svoiti obicai tradicija, neka poglednat malku sto se slucuva so drugiot svet t.e. so moderniot svet kade nema delenje na zenski i maski svet ili nesto drugo
ne go svakaj ova kako navreda tuku kako moj stav :salut:

Musab

konekting pipl
Член од
26 јуни 2007
Мислења
244
Поени од реакции
20
a n g e l c e напиша:
aj ne treskaj gluposti pls ovde ne se navreduva tuku se kazuva sopstveno mislenje sto ne li e tocno deka muslimanite gi ogranicuvaat zenite
A zosto pa Hristijanite da otfrlat elementi od svojata vera, neka isfrlat muslimanite del od svoiti obicai tradicija, neka poglednat malku sto se slucuva so drugiot svet t.e. so moderniot svet kade nema delenje na zenski i maski svet ili nesto drugo
ne go svakaj ova kako navreda tuku kako moj stav :salut:

не се навредувам баш напротив но ти си контрадикторна ,ми велиш не трескај глупости а после велиш дека ова е мојот став ,па и јас велам дека ова е мојот став
ај поздрав

The Real Highlander напиша:
Полека, смири се:helou:
А кога еднаш Муслиманите ќе прифатат дека Мухаммед го створил Исламот од политички причини и Коранот нема блага веза со Божјата реч?

Имаш тема за Коранот со цитати, постирај нешто да читнеме. Да видиме колку и Коранот е разбирлив и филантропски.

Тамо веке ти е одговорено пред ти ова да го напишеш требаше да видиш

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.227
Поени од реакции
84.191
Musab напиша:
...кога ке признаат дека Бог е еден
Престанете без врска да ги навредувате Христијаните, со тоа што ги нарекувате многубошци. Информирај се! Троичната природа на Бог, не го нарушува неговиот сингуларитет. Не можеш да го сватиш ова? Мислиш поинаку? Good for You. Немој да користиш погрешни квалификации!

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Никола напиша:
Затоа сите тоталитарни општества, Иран, Кина, забрануваат достап до информации, ограничен интернет, талибаните забаранува музика, телевизија.
Идејата е, ти кажуваат што треба да знаеш, тоа ти е доволно, живеј го животот според тоа како ќе ти кажат. Така и религиите.
Не ми е јасно како евангелистите во Америка опстојуваат на тврдокорните ставови и влијаат на политиката, кога е земја на слободните.:)
Точно така, затоа што и религиите се створени со цел да се стави сиот народ у едно трло, па терај

Член од
26 јуни 2007
Мислења
310
Поени од реакции
15
Јас мислам дека светото тројство е едно: Бог Отец, Бог Син и Бог Дух. Библијата е составена од Стар Завет и Нов Завет. Муслиманите Стариот Завет го викаат Теврат, а Новиот Завет го викаат Инџил. Куранот и Библијата се скоро слични, со една голема разлика, Библијата го признава Исус за Бог, а Куранот го смета Исус (Иса) само за пророк, каков што бил и Мухамед.

П.С. Различни се патиштата за искачување до еден врв.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Musab напиша:
Секако вистината дека не е така 2 милијарди луге го следат пророкот Мухаммед с.а.в и кои го сакаат више од самите себе тоа мора да го сватите...

Првиот пасус... и за Џорџ Буш гласаат 100 милиони американци па тоа не значи дека имаат поголем коефициент на интелигенција од него.
Вториот пасус и болдиран воедно... За ова си во право, само за последните 7 букви не си, бидејќи на земјата секогаш ќе има луѓе кои размислуваат. Затоа оваа религија никогаш нема да постои. И твојот обид да навредиш е смешен.
short1 напиша:
Точно така, затоа што и религиите се створени со цел да се стави сиот народ у едно трло, па терај
А во трло се тераат овци нели, кои трчаат по онаа овца која малку ќе се оддели од стадото и ќе тргне по свој пат.
Никола напиша:
Не ми е јасно како евангелистите во Америка опстојуваат на тврдокорните ставови и влијаат на политиката, кога е земја на слободните
Америка воопшто не е земја на слободните и таму воопшто нема слобода на говор во рамки како ние што ја замислуваме. Мајкл Мур, за пример, претставникот на слобода на говор дава докази во секој свој документарец дека во земјата се лаже, краде се режираат терористички напади. И повторно никој не е загрижен или потресен околу тоа. Главните медиуми се директно контролирани од власта (како во времето на Милошевич и Србија) а нив ги гледаат 70% од населението секојдневно. Во нив постојано бомбардираат со информации околу храброста на маринците, решеноста на Америка да воведе мир во светот и човечноста на Џорџ Даблју Буш кој го посетил домот за деца без родители во едно село во Гватемала. Америка е иднината на исламот... луѓето од блискиот исток полека ќе се освестуваат, Америка можат да ја завладеат многу лесно. А кога имаш капитал за работа, потоа е лесно да го конторлираш и светот...

Musab

konekting pipl
Член од
26 јуни 2007
Мислења
244
Поени од реакции
20
Викторгг напиша:
Првиот пасус... и за Џорџ Буш гласаат 100 милиони американци па тоа не значи дека имаат поголем коефициент на интелигенција од него.
Вториот пасус и болдиран воедно... За ова си во право, само за последните 7 букви не си, бидејќи на земјата секогаш ќе има луѓе кои размислуваат. Затоа оваа религија никогаш нема да постои. И твојот обид да навредиш е смешен.
Како прво јас не знам од кај извадивте дека јас сакам некого да го навредам ,баш напротив јас сите Христијани ги респектирам и ги почитувам .Друго, невозможно е да се сложувам со вас тоа и вие го знаете , затоа што сура кафирун вели:
1.
2.Јас не го обожавам она вие што го обожавате,
3.А вие не го обожавате она што јас го обожавам
4.
5.
6.Вам-верата ваша,а мене верата моја

Сега овде некој дава едно мисленје јас само ги кажав условите како е можно и како ке се случи тоа (мое мислење) друго чаре нема,сакале или не тоа е реалноста.
Поздрав

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Хаха абе за вас што е религија? Нешто што верувате, или само нешто што сте примиле од дедовците? Религијата не може да се менува! Тие се закони канони кои си имаат свое место и се направени преку Божјата вољја. Навистина не е можна таква хибридна религија... навистина СЕ е можно денес, но не и полезно. Ние (православните) не можеме да се споиме со римо-католиците и со униатите не па со религија која во своја основа признава „друг“ Бог, односно имаат друга претава за него.

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Погоре напишав дека за ваков микс е потребно едната страна не го промени својот мислење. Но сега сум сигурен дека тоа ќе се случи така да миксот не е потребен.
Зошто е запишано " Јас сум жив-вели Господ-мене ќе ми се поклони секое колено;и секој јазик ќе го исповеда Бога".
" И секој јазик да исповеда дека Исус Христос е Господ, за слава на Бог Таткото".

Musab

konekting pipl
Член од
26 јуни 2007
Мислења
244
Поени од реакции
20
theMac3donian напиша:
Хаха абе за вас што е религија? Нешто што верувате, или само нешто што сте примиле од дедовците? Религијата не може да се менува! Тие се закони канони кои си имаат свое место и се направени преку Божјата вољја. Навистина не е можна таква хибридна религија... навистина СЕ е можно денес, но не и полезно. Ние (православните) не можеме да се споиме со римо-католиците и со униатите не па со религија која во своја основа признава „друг“ Бог, односно имаат друга претава за него.

Јас мислам баш спротивно од тебе, религијата може да се менува ништо страшно само треба човек да ја најде вистинскиот пат,за да најде вистинскиот пат треба прво да ја чита религијата што ја наследил од своите дедовци и ако е заентерисиран да ги истражува другите ,битно е да има желба и вистината ке си дојде сам од себе .

Kajgana Shop

На врв Bottom