Француска кинематографија

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
790
Ми се допаѓаат одредени француски филмови ама јазикот само што не можам да им го поднесам. Не ми е за филм некако. Астерикс и Обеликс ми е фаворит, а да, исто така и Јамакаши.

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
И јас сум фан.

Омилен од тоа говорно подрачје ми е убедливо:La cité des enfants perdus (1995).

Тука се и Amelie Poulain, Les rivieres purpres, Taxi, Les Visiteurs... Го спомнале подоле и Leon, мада ја го сметам за амерички поише, иако е на Бесон, од англиско говорно подрачје е :)

Французите имаат страва хумор, за разлика од Англичаните (само Coupling им ја признавам на вториве, ок, и Alo`Alo` :) ). На RRRrrrr! сум се мочала од смеење.

Член од
5 јули 2006
Мислења
82
Поени од реакции
2
La haine
Следи едно деноноќие на три млади луѓе од едно париско гето. На моменти потсетува на Ране.

Ronin
Кој би рекол дека потрагата по едно куферче може да биде толку интересна..

Dobermann
Евергрин тема, ограбување банка :) ...

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
http://www.imdb.com/name/nm0000108/Luc Besson - една од најинспиративните режисерски фаци (освен Lars Von Trier:nesvest:)

Daniel Auteuil - човекот што ќе го надминеше Роберт Де Ниро да не беше французин...

The Dude

Лајно
Член од
25 мај 2009
Мислења
502
Поени од реакции
321
Од она што јас го имам погледнато...

Амели без конкуренција е најдобар филм.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Не смее да се збори за францускиот филм а при тоа да не биде спомната француската икона....

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799

Ѓуптинот со Ален Делон е незаноравно нешто за мене. Инаку ова е филм за гангстер стара школа, бестрашен нескршлив човек но сепак полн со чувствата за неправдите врз него и неговите блиски.....

GTFO

Pushing the button
Член од
3 април 2009
Мислења
5.654
Поени од реакции
4.579
Омилен од франциуската кинематографија ми е Астерикс и Обеликс (2та дела)
Тука се и Taxi 1,2,3 и Les Visiteurs 1,2.

Член од
6 април 2009
Мислења
6.147
Поени од реакции
2.988
Имаат одлични филмови французите, посебно оние комедиите со Жерард Депардје и Жан Рено ( не ми текнува како се викаа. ):smir:

Член од
28 декември 2009
Мислења
96
Поени од реакции
1
FRANCUSKI FILMOVI

GLEDAJTE GO SECRET DEFENCE.STVARNO DOBAR FILM.SE RABOTI ZA SPRAVUVANJE NA FRANCUSKA POLICIJA SO AL KAEDA.

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Французиве немаат некоја кинематографија. Најмногу ги бива за лесни комедии и таму се добри. Имаат и филмови кои би ги оцениле како одлични ама не многу. Затоа сите овие џоа подобри француски актери преместени се во Холивуд.

Споредено со италијанска кинематографија се нааазад.

penkaloto

......
Член од
17 април 2010
Мислења
412
Поени од реакции
269
Французиве немаат некоја кинематографија. Најмногу ги бива за лесни комедии и таму се добри. Имаат и филмови кои би ги оцениле како одлични ама не многу. Затоа сите овие џоа подобри француски актери преместени се во Холивуд.

Споредено со италијанска кинематографија се нааазад.
:nesvest: Чисти Глупости - само нешто колку да се каже за да се испадне паметен. И што сакаш со тоа да кажеш дека немаат некоја кинематографија?Образложи!

Еве неколку добри филмови што ги изгледав во последно време:Ne le dis à personne (2006),La gloire de mon père (1990),Le château de ma mère (1990),La femme infidèle (1969) ,Au revoir les enfants (1987).

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
:nesvest: Чисти Глупости - само нешто колку да се каже за да се испадне паметен. И што сакаш со тоа да кажеш дека немаат некоја кинематографија?Образложи!
И шо сеа? Чим побара еве да објасниме. Просекот на квалитетот на француските филмови е помал од колку на филмови од некои други држави. Ете тоа сакав да го кажам. Тоа не значи дека французите немаат одлични филмови, тоа не значи дека не треба да се гледаат француски филмови. Многу работи не значи.

Од европските кинематографии мене пример британската, италијанската, југословенската/српската и други ми се подобри од француската.

Ете тоа сакав да го кажам. Сега јасно е?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.744
Поени од реакции
18.494
без многу да објаснувам неколку линка по кои не се потребни коментари,

Le Professionel

Белмондо + Мориконе = :cuc::cuc::cuc:

Leon

Лук Бесон, Жан Рено, Гери Олдман, Стинг и Натали Портман = :cuc::cuc::cuc:

Irrevirsibile

Моника Белучи + Гаспард Ное + Винсент Касел = :cuc::cuc::cuc:

Le Locataire

Роман Полански,Жерард Брах и Изабела Аџани = :cuc::cuc::cuc:

Bitter Moon

Роман Полански,Жерард Брах, Емануел Сење= :back: Питер Којот и Хју Грант :cuc:

penkaloto

......
Член од
17 април 2010
Мислења
412
Поени од реакции
269
И шо сеа? Чим побара еве да објасниме. Просекот на квалитетот на француските филмови е помал од колку на филмови од некои други држави. Ете тоа сакав да го кажам. Тоа не значи дека французите немаат одлични филмови, тоа не значи дека не треба да се гледаат француски филмови. Многу работи не значи.

Од европските кинематографии мене пример британската, италијанската, југословенската/српската и други ми се подобри од француската.

Ете тоа сакав да го кажам. Сега јасно е?
Апсолутно немам ништо против твојот вкус и разбирам ако кинематографијата на некоја друга држава повеќе ти се допаѓа,единствено што ми засмета е твојот претходен пост каде си напишал дека ги бивало најмногу за лесни комедии и немале некоја кинематографија.Со ова ни на сон не би се согласила! Има толку многу убави Француски, Италијански, Британски, Јапонски, Шпански ,Американски, Руски филмови, и исто така добри режисери од овие земји што стварно човек тешко може да се одлучи од која земја доаѓаат најдобрите филмови. Барем јас не можам

Kajgana Shop

На врв Bottom