S
StormRage
Гостин
абре толку запамтив бев озарен по една добра тетка таму хахахахахаха... да видам да прашам пааа ќе ви кажам ама бајги голем беше
Ако бараш некој компактен апарат со поголем зум добар е и канонов, но подобар е Panasonic TZ10 (или ZS7 во Америка).хаха абе незнам што е со линкот ама ај од ново
ОВОЈ
Убо ти објасни тончи, ја само да ти упростам. (или уште повеќе да те збунам)Ако може некој да ми објасни што точно значат тие бројките што се на објективот на повеќето апарати?
Еве конкретно на овој се 3,5-4,4 6,3-63
Фала
шо боја на очи имаш?
Па црни или сиви не ми сешо боја на очи имаш?
Тончи ми објасни за мерак, а јас тоа што го сватив ти го напишаУбо ти објасни тончи, ја само да ти упростам. (или уште повеќе да те збунам)
3,5-4,4 ти е големината на f буквата => поголем f - помалце светлина доаѓа до сензорот => подолга експозиција
3,5 е на најмалце одзумирано
4,4 е на највеќе зумирано (оптички и во 2та случаеви)
рачно може да се подесе и до 20+ (што воопшто нема да ти треба)
наравоучение - што помал f тоа подобро, бидејки при голем f треба да наместиш долга експозиција, при што ќе мора да користиш статив и да сликаш статична слика
6,3-63 е практично зумот
6,4 е индексот на најодзумирано
63 е индексот на најзумирано
кога ќе поделиш 63/6,3 = 10x оптички зум
ама нека не те лаже тоа
максималниот зум при 10x е сеуште само со индекс од 63....Зум објективите кај DSLR апаратите одат и до 300+ зум индекс а сепак имаат само 3/4x зум. (распонот на зум им е мал пример 75-200 е огромен зум, ама маркентингшкиот трик би бил дека има само 2.6x зум)
Мислам дека разјаснив убаво