Фото берза [помош при избор на фотоапарат]

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
абре толку запамтив бев озарен по една добра тетка таму хахахахахаха... да видам да прашам пааа ќе ви кажам ама бајги голем беше :)

што мислите за FUJIFILM - FINEPIX AX 250 ,или некој предлог

ај едно мислеше за овој апарат за 300$ од EBAY,како за женски компактен апарат,ако има некој предлог до таа цена може слободно ама да е компактен!

Народе значи го добив Канонот сега е дома... и уште еднаш
Canon EOS 40D
EF-S 17-55mm. 1:2.8 (е сега тука Stabilizer-от не работел барем така рече)
Полнач : CB-5L
Батерија : 7.4 V 1390 mAh (Li-Ion)
Картица и торбица нема...
450 евра фиксно... кој сака плус инфо пишете на пп па ќе се договориме
иии да еве некоја фотка :)
DSC05584.jpgDSC05583.jpgDSC05585.jpg

Ако може некој да ми објасни што точно значат тие бројките што се на објективот на повеќето апарати?

Еве конкретно на овој се 3,5-4,4 6,3-63

sony-cyber-shot-dsc-h20-budget-ultra-zoom-camera.jpg

Фала :)

Првиот дел од бројките 3,5-4,4 означува максимален отвор на блендата при минимално и максимално фокусно растојание.
Вторите бројки означуваат фокусно растојание. 6,3 е широк кадар додека 63 е длабок зум. Ако ги поделиш овие бројки доаѓаш до 10х зум. Она што производителите на идиотчиња гордо го истакнуваат на своите фото-апарати. Е сега бидејќи сензорот на овој апарат е само мал дел од „фул фрејм“ сензор вториве бројки се множат и се добива фокусно растојание 38-380mm equiv.

Fuji FinePix AX200 ,со полнач и мемориска ќе ме фати 8.000 негде

дали да го земам или нешто подобро да предложите до тие пари ?

Ако може некој да ми објасни што точно значат тие бројките што се на објективот на повеќето апарати?

Еве конкретно на овој се 3,5-4,4 6,3-63

sony-cyber-shot-dsc-h20-budget-ultra-zoom-camera.jpg

Фала :)
Убо ти објасни тончи, ја само да ти упростам. (или уште повеќе да те збунам)
3,5-4,4 ти е големината на f буквата => поголем f - помалце светлина доаѓа до сензорот => подолга експозиција
3,5 е на најмалце одзумирано
4,4 е на највеќе зумирано (оптички и во 2та случаеви)
рачно може да се подесе и до 20+ (што воопшто нема да ти треба)
наравоучение - што помал f тоа подобро, бидејки при голем f треба да наместиш долга експозиција, при што ќе мора да користиш статив и да сликаш статична слика

6,3-63 е практично зумот
6,4 е индексот на најодзумирано
63 е индексот на најзумирано
кога ќе поделиш 63/6,3 = 10x оптички зум
ама нека не те лаже тоа
максималниот зум при 10x е сеуште само со индекс од 63....Зум објективите кај DSLR апаратите одат и до 300+ зум индекс а сепак имаат само 3/4x зум. (распонот на зум им е мал пример 75-200 е огромен зум, ама маркентингшкиот трик би бил дека има само 2.6x зум)

Мислам дека разјаснив убаво :)

Убо ти објасни тончи, ја само да ти упростам. (или уште повеќе да те збунам)
3,5-4,4 ти е големината на f буквата => поголем f - помалце светлина доаѓа до сензорот => подолга експозиција
3,5 е на најмалце одзумирано
4,4 е на највеќе зумирано (оптички и во 2та случаеви)
рачно може да се подесе и до 20+ (што воопшто нема да ти треба)
наравоучение - што помал f тоа подобро, бидејки при голем f треба да наместиш долга експозиција, при што ќе мора да користиш статив и да сликаш статична слика

6,3-63 е практично зумот
6,4 е индексот на најодзумирано
63 е индексот на најзумирано
кога ќе поделиш 63/6,3 = 10x оптички зум
ама нека не те лаже тоа
максималниот зум при 10x е сеуште само со индекс од 63....Зум објективите кај DSLR апаратите одат и до 300+ зум индекс а сепак имаат само 3/4x зум. (распонот на зум им е мал пример 75-200 е огромен зум, ама маркентингшкиот трик би бил дека има само 2.6x зум)

Мислам дека разјаснив убаво :)

Тончи ми објасни за мерак, а јас тоа што го сватив ти го напиша :)

Инаку тоа со f го знам, само не знаев дека е поврзано со овие бројкиве :) Си правам такви Light Trail фотографии со диоди, ептен се перверзии (статив ми е мониторот :) )

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom