Фото берза [помош при избор на фотоапарат]

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Tokmu taka, koga stanuva zbor za OPTIKATA ne e kolku povekje raspon tolku podobri tuku obratno. Na primer SONY ima Carl Zeiss koi se so vrven kvalitet, a Olympusot ima NEGOVI lekji koi vadat mnogu "purple fringing", ne deka kaj sonito ja nema taa pojava no e znacajno pomala. i drug primer: kaj DSLR sistemite poskapi se onie objektivi koi imaat sto pomal raspon (28mm, 50mm, 300mm...) Vo muabetov tocno e samo deka Olympusot ima povekje ZOOM od SONY-to (proveri cena)
DzULA гледам дека ептен се разбираш во апарати, незнам со шо се бавташ ама сакам да те прашам нешто за SONY alpha 100:) вреди ли да се земе???

Иначе со муабетот за олимпус и сони, неможе да се споредат поп и шеширџија нели:) Олимпус има минато со апарати прави толку многу години и олд скул фотографите си ги сакаат....но за разлика од сони кои што имаат иднина неможе да се споредува во сликата

Мистичен:):):)Сакаш помош околу шиткањето:) има тука некои загреани ќе се распрашам...а гарантираш ли:)

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
E so Canonot nema da zgresis , toa e vistinski fotoaparat :)

Член од
21 мај 2007
Мислења
422
Поени од реакции
141
точкест еве ти линк за сони алфа 100, спореден со конкурентни модели Canon Rebel XTi и Nikon D80.

http://www.digitalcamerainfo.com/content/Canon-Rebel-XTi-vs-Nikon-D80-vs-Sony-Alpha-A100-Head-to-Head-to-Head-Digital-Camera-Review-.htm

Од лично искуство канонот дава малку подобри слики од сонито кое пак има некои џиџиња на кои чоек можи да си се навикни. Никонот е малку класа над нив, со назнака на она малку (во рака дава чувство на попрофесионална машина).

п.с. ако незнаеше http://www.pixplus.com.mk/index.aspx?tabindex=0&tabid=1&productid=418&directoryid=+154&ctrl=productdetails Canon EOS 400D = Canon Rebel XTi

Член од
7 март 2007
Мислења
197
Поени од реакции
12
Zainteresiran sum da kupam CANON A710 IS ili A720 IS. vo prodavnicata Pixplus prviot e 17. 500 sto e dobra cena za vakov aparat. Ako ima nekoj vakov aparat neka pise licno mislenje i iskustvo, ili pak ako moze nekoj da mi ponudi slicen aparat, mozebi podobar, okolu taa cena.
fala odnapred

Attachments

Член од
21 мај 2007
Мислења
422
Поени од реакции
141
Незнам за која намена го земаш апаратчето, ако ти е за нешто поозбилно за слична цена ги имаш и :

Kodak Easyshare Z712 IS
Panasonic Lumix DMC-FZ8

Панасоникот иди со сопствена ричарџ батерија па еве ти ја разликата во цена, а поддржва и RAW формат. Ке се јават некои кој ќе плукаат по кодакот, не им верувај овај модел стварно е добар. Можиш да ги осетиш сам кодакот во АМЦ, панасоникот во Техномаркет.
Само да додадам, далеку од тоа дека твојот избор на каноните е лош, двата се одлични (би ти препорачал да го земиш 710).

Член од
7 март 2007
Мислења
197
Поени од реакции
12
Заинтересиран сум околу фотографијата па сакам апарат со поголем зум, широк објектив, чисто макро да вади, и добри леќи, не е потребно од фурање пиксели многу.

Ги излистав сите страни на оваа тема и некако се заинтересирав за Olympus sp-510
а гледам и Fuji (иако иам еден фуџи дома и не ми е по кејф)нешто многу ги исфалија тука, па ако има некој предлог до 300 евра, па и Никон на пр, со перформансите горе.

и ако може некој да направи една паралела меѓу Olympus sp-510 и Panasonic Lumix DMC-FZ8

Член од
21 мај 2007
Мислења
422
Поени од реакции
141
Немој Olympus sp-510, спрема Panasonic FZ8 е далеку полош. Двата се од постарата генерација суперзум со Х12. Од новите Х18 најисплатлив е Fuji FinePix S8000fd околу 400 евра. Овие ти ги предлагам заради оптичката стабилизација (на голем зум мораш да ја имаш). Од постарите без оптичка стабилизација провери ги Fuji s6000 и s9000 (s9100).

DzULA

Nikonian
Член од
31 мај 2007
Мислења
125
Поени од реакции
2
Ok, ako ne ti se davaat mnogu pari, a i ako ne ti se nosi GOOOOLEM aparat vo RANEC proveri si go Panasonic TZ-1, ima 10x zoom, dobro macro, i ... Super e za okolu 250 evra.

Inaku TOCKEST SONY a100 ti e naslednik na KonicaMinolta Dynaxx 5 (ili nekade kje go sretnes kako Maxxum 5) i e perfekten fotoaparat so stabilizacija na SENZOROT, 10MP i drugi odlicni performansi, a koga e do ISTORIJATA bas ovoj model na SONY ima nasledsto od KONICA MINOLTA (posto SONY ja kupija Konica Minolta). Jas ne go zimam posto ne mi se FRLA tolku pari (zasega) a poevtina varijanta za SONY a100 ti e Konica Minolta Dynax 5 koj go ima vo PIX+ mozes da go vidis go imaat na lager, a jas vo PONEDELNIK idam vo Skopje i od PIX+ si go zimam NIKON D40 so + nesto (sto kje mi fati oko za + nekoe evro) Znaci taka nema da zgresis ako go zemes SONY-to, posto e MNOOOOOGU razlicen od onoj koj go imas doma (DSC-S600) posto i NIKON imaat SENZOR od SONY. Za povekje neznam kako da ti pomognam (prasaj) :salut:

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Добро со тие ствари сум упознаен:) јас шо знам некако сум ептен загреан за сонито, незнам можеби зашто сум презадоволен од едниот сони кој што го имам, не е кујзнае што ама ме натера да ја сакам фотографијата:).....клик хелп:)-кај се наоѓа пикс плус:)

Едина лоша работа за сониво е што кај нас сеуште нема додатна опрема, макро леќи блиц ово оно.....

DzULA

Nikonian
Член од
31 мај 2007
Мислења
125
Поени од реакции
2
TOCKEST imas www.pixplus.com.mk ama tamu go nema SONY-to sto TI go sakas. Inaku kaj BUNJAKOVEC e (ima KONTAKT na WEB-ot), a za SONY ako sakas dopolnitelna oprema i da ja ima kje ti se svrti vo glava kolku se skapi objektivite

Член од
7 март 2007
Мислења
197
Поени од реакции
12
Дилемата сега ми е околу Fuji FinePix S5700 (10х зум) и Panasonic DMC-FZ8 (12х зум).

Фуџи-то е со ефтина цена 15.500 а Панасоникот е 19.400(во пиксплус) што има доста разлика во цена. На www.trustedreviews.com фуџито има доста подобри резултати од Панасоникот што и ме изненади, а разликата во перфомански меѓу апаратите не е нешто голема али сепак панасоникот има поголем зум и поширок објектив и леќи, колку што прочитав. Па ако има некој решение нека каже.

еве и линкови: http://www.trustedreviews.com/digital-cameras/review/2007/07/20/Fujifilm-FinePix-S5700/p1
http://www.trustedreviews.com/digital-cameras/review/2007/05/05/Panasonic-Lumix-DMC-FZ8/p1

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Jас имам ФЗ8 и супер е, но не можам да ти го споредам со Фуџито, иако на еден сајт видов Панасоникот имаше најдобра оцена во својата категорија. Ептен некој ако ги пробал двата нека ти каже за сигурно.

Член од
21 мај 2007
Мислења
422
Поени од реакции
141
Дилемата сега ми е околу Fuji FinePix S5700 (10х зум) и Panasonic DMC-FZ8 (12х зум).
Фуџи Ѕ5700 е солидно апаратче, но нема никаква шанса со Панасоник FZ8. Единствена предност е цената, и вреди да се размисли за тоа ако не го земаш за некое поозбилно фотографирање. Од друга страна Панасоникот има многу подобри карактеристики и квалитет на слика, освен на повисоко ISO но и тоа се суредва со користење RAW формат. Моја препорака ти е панасоникот FZ8 и заради оптичката стабилизација која при поголем зум мора да ја имаш. Ако сепак ти е за поаматерска употреба (а и цената) и се решиш за фуџи Ѕ5700, ќе бидиш многу задоволен и од него.

Член од
7 март 2007
Мислења
197
Поени од реакции
12
Дали знае некој продавници во скопје за Panasonic апарати?(пошо јас сум од охрид а овде нема ништо) а и број или маил нема да е лошо ако знае некој.

Kajgana Shop

На врв Bottom