Фото берза [помош при избор на фотоапарат]

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Hm кога сме кај Fuji mislam deka podobar izbor bi napravila dokolku bi zela kako mojot Olympus Sp 510 uz , Има слични перформанси можеби нешто е подобар, тука се мислам исто со цената но е многу покомпатибилен.
Ама сепак зависи што сака, јас имав Trust 760 џебен фотоапарат па имав направено предобри фотографии и со него.

еве една слика , споредба на фотоапарати со слични перформанси сите се иста класа

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Ја скрши твојата? Ја претходно не ја гледав функцијата на худот. Сеа одкога имам статив неможам без нејзе. Чак што и научив како да ги користам.

Нарачај си од интернет. Сериозно. ПејПел рулз.
Не бе друже, немав. Го прошетав цел град, нигде нема. Ебате дилерите. Ќе мора да се нарачува изгледа. А се мислам и да го шитнам Nikon-от и да земам нешто уште помоќно. Ако има некој заинтересиран, 400 евра фиксно и ќе го имате ова чудо:

Спецификации - тука.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Da shot to shot e navistina baven me nervira ponekogas koga pravam multi shots, nekako bavno gi obrabotva fotografiite. A na pustanjeto me nervira ona olympus i dodeka se vkluci :) ne mora mislam tolku da se reklamiraat :) No sepak zavisiod potrebite na korisnikot.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Nekako brzo ti se zdosadni Nikonot , sega brzo znam deka go zede :) ama znam kako e nikogas ne e dovolno, :)

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Пред пола година. Кога е технологија во прашање, секогаш брзо ми се здосадува :)

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Oдма би го земал, само ми фалат уште 24595денари, зашто имам моментално само 5:(...Еј можеш да ме имаш у план за некој два-три месеци а ако до тогаш најдеш купец наздравје:)

DzULA

Nikonian
Член од
31 мај 2007
Мислења
125
Поени од реакции
2
Ma ako se vo prasanje performansi, cena i kvalitet ovde nema mesto za dilema, jas kje kazam deka Fujifilm S6500fd e KRAL vo prosumer kategorijata bidejki ima golem ama BAS GOLEM senzor 1/1.6 sprema onie na Canon i Olympus koi se 1/2.5 (sto znaci duplo pomali) i ima briljantno pocista slika od site drugi koga se raboti za fotografija so osetlivost nad ISO 200, a i cenata mu e premnogu mala za kvalitetot sto go nudi, za Olympus ne sakam ni da cujam-gjubre od elektronika. :salut:

Член од
13 септември 2007
Мислења
13
Поени од реакции
0
Многу добро сочуван, заедно со xD картица од 1ГБ и 2 сета батерии со полнач (едните 2300mAh, другите 2500). Инфо тука.

Цена 300 евра.
Go prodade?
ili se macis uste?
Sum zainteresiran.

Не бе друже, немав. Го прошетав цел град, нигде нема. Ебате дилерите. Ќе мора да се нарачува изгледа. А се мислам и да го шитнам Nikon-от и да земам нешто уште помоќно. Ако има некој заинтересиран, 400 евра фиксно и ќе го имате ова чудо:

Спецификации - тука.
A i ova me bendisa!
Do kaj stigna so prodazbata?
Uste baras kupec?

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
mi treba pomos za izbor na aparat... treba da go naracam za 2 dena
ne mi treba da e malo aparatce ali i da ne e premnogu golem :)
ne se razbiram voopsto...
pa... nekoj predlog ako moze :)

za lekata mi zborea pred nekoe vreme deka sony bile najdobri zatoa sto imale nekoja si najnova sto ti ja znam poima neam sto drugite uste ja nemale.. tocno e ova ili nema veze ?

pa dobro deneska iako ne dobiv nekoj sovet...
eve go aparatot sto go izbrav...
po se izgleda ke go zemam toj samo da razgledam Cannon malce
http://www.sonystyle.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10551&storeId=10151&langId=-1&productId=20005009
http://www.sonystyle.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10551&storeId=10151&langId=-1&productId=8198552921665089222

Член од
1 август 2007
Мислења
153
Поени од реакции
10
Види jа и та камера:

FujiFilm FinePix A 820

http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/a/finepix_a820/images/a820.pdf

Number of effective pixels 8.3 million
1/1.6" Super CCD HR

Number of recorded:
3,296 x 2,472 Fine (8.1million) = 247 photos on 1GB SD card
3,296 x 2,472 Normal (8.1million) = 491 photos on 1GB SD card
3,504 x 2,336 (3:2) = 491 photos on 1GB SD card
2,304 x 1,728 = 999 photos on 1GB SD card
1,600 x 1,200 = 1588 photos on 1GB SD card
640 x 480 = 7745 photos on 1GB SD card

File format: JPEG (Exif)

Storage media: SD memory card Internal memory (approx. 10MB)
xD-Picture Card™ + SD memory card

Optical Zoom: 4x
Lens focal length: 8,8-35,2 (39-156mm 35mm-equivalent)
Aperture: F2,9 - F6,3 (Wide, Tele, Macro)
Digital zoom: ca. 7,6x
Max Zoom: Optical + Digital = ca. 30,4x

Exposure control: TTL 256-zone metering
Exposure mode: Programmed AE
Shutter speed: 4s to 1/1200s
Exposure compensation (Manual mode only): -2EV to +2EV in 1/3EV step
Sensitivity: AUTO / Equivalent to ISO 100/200/400/800 (standard output sensitivity)
Self-Shuter: 2s / 10s

Focus: Auto Focus (AF) (center)

Shutting Modes: Auto, Baby, Picture Stabilization, Red-eye Reduction, Digital Zoom, Portraite, SP (Scene Position), Movie

SP (Scene Position): Landscape, Sport, Night, Natural Light, Beach, Snow, Fireworks, Sunset, Underwater, Flower, Party, Museum, Text, Manual
White Balance: Fine; Shade; Flourescent Light (Daylight); Flourescent Light (Warm White); Flourescent Light (Cool White); Incandescent Light

Flash: Auto; Red-eye Reduction; Forced Flash; Suppresset Flash; Slow Synchro; Red-eye Reduction + Slow Synchro

Playback Functions: Trimming; Slide Show; Single Frame; Multi-Frame PlayBack; Image Rotate; Sorting by date.

Display: 2.5" Amorphous silicon TFT 115,000 pixels; 100% coverage
Multi-Language menus: En, De, Fr, Ru, Es, It, Pg, Nl, Tk, Cz, Pl, Se, Magyar, Ch, Jp.

Movie Recording: 320x240 pixels 30 frames/sec. with monaural sound
ca. 28,7 min on 1GB SD card

Voice memo: No

Video output: NTSC & PAL

Digital interface: USB 2.0(High-speed)

Infra-Red Communication: IrSimple (TM)

Tripod mount: Yes

Power source: 2xAA alkaline (ca.100 photos) or 2xAA Ni-MH (ca.350 photos)

AC Power Adapter: (optional)

Dimensions (WxHxD): 97.5x61.9x31.8mm

Weight approx.(excluding/incl. battery and memory card): 155g / 204g

Other Functions: PickBridge, Exit Print Format (print direct on external printer without computer), Time difference, Discharging rechargeable batteries
REVIEW:
http://www.digitalcamerareview.com/default.asp?newsID=3146

Цеаната е ca. EUR 150 во ЕУ или ca. USD 160 - 180 во САД!!!

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Побарај нешто што е “фотографско“

Вакви фирми (НР, Samsung) дури и не се влезени во тестовите на поозбилни сајтови за дигитални апарати. Хјулит пакард, Самсунг ( и некои други) не се фотографски фирми. Нивната главна дејност е нешто друго. Немаат сопствени развојни тимови ниту некое искуство на тоа поле (та ни Сони, Панасоник - који сепак дотуркаа до некаде)
Фотографски фирми кои истражуваа, развиваа, патентираа, произведуваа.... фото апарати и опрема со децении наназат се Никон, Канон, Фуџи, Пентакс, Кодак...... Овие останатите “позајмуваат“ оптики, сензори, електроники... од други и склопуваат свои апарати. Панасоник користи Лајка леќи, Сони користи Карл зајс.....
Јас од ко знам, Панасоник правеше (во мое време) радија за в кола, бежични телефони, Сони правеше телевизори и вокмени, Самсунг фрижидери и клими, Хјули Пакард штампачи... а сега пошто е тренд отворија по некој погон за склопување на масовни и не толку квалитетни апарати.
Но за сечија потреба има апарт, тебе ако ти е за да си чкрапаш лево десно необавезни слики со другари, излет, плажа.... доволен е и тој Пакардот, но ако сакаш малце поозбилно да се занимаваш со фотографија... тогаш не е добар.
Прво - Заборави на мегапиксели, имам видено слики од 2 мегапикселни апарати (стаари модели) кои ги јадат во квалитет овие новите од 7-8 мегапиксели. Мегапиксели се само маркетишки трик за привлекување на мупштерии и немаат врска со квалитет на сликата (дури и обратно, што повеќе мегапиксели на помал сензор добиваш полоша слика)
Значи битна е оптиката и сензорот. Но иако Панасоник клава Лајка и Сони Карл Зајс оптика (кои се добри) не можат да произведат слика рамна на Никон, Фуџи или Канон. Сепак сето тоа треба фино да се уклопи и да работи во спрега (оптика, сензор, електроника па и механика)
Најбитно е да знаеш за што ќе го користиш апаратот, и да бидиш свесен дека и најдобриот апарат во раце на антиталент (или некој кој не ја знаи “тајната“ на фотографијата - ќе извади “ѓубре“ од слика.

Kajgana Shop

На врв Bottom