Фото аматер vs. фото професионалец

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.615
Првиот не научил, првиот истажувал,но имал знаења од друга област со чија помош ја зачнал новата, и после тоа неговите следбеници ја развиваат таа област, но за да развиеш нешто треба да знаеш како почнало, која е целта, кои се придобивките од тоа,... и врз основа на тие истражувања се правеле научни записи со чија помош се продолжувало напред,затоа што во спротивно сите би почнувале од почеток ..............а врз основа на твоето алудирање, можеме да заклучиме дека секој кој има СЛР фотоапарат, има прогуглано неколку статии за фотографијата, е врвен професионален фотограф, кој без проблем може да одговори на секоја фотографска задача ( во случај да незнае, тука е гугл, и ке се потсети., но што ако е во некоја шума, планина, пустина, на сред океан каде што нема пристап до интернет ??), е тоа вистински професионалец :) а незнае како професионалец да пресмета хиперфокално растојание ( растојание во длабочина на полето во кое се е јасно-чисто-бистро-изоштрено) толку е професионален што нема поима дека секое стакло на објективите имаат различни технички карактеристики, а да не спомнувам за тоа дека секое стакло има различна острина изразена во лини на милиметар и уште милијарда други работи кои секој професионалец би требало да ги знае, а чисто се сомневам дека со чичко гугл ке успееш да напавиш збирка од сите тие информации , а нивната веродостојност е друга работа, еве еден мал пример разгуглај се на повеќе места и пронајди картици за "white balans" со вредности изразени во келвини и после тоа разгледај ги и ке видиш дека не секаде се истите вредности во келвини за иста ситуација, и ете ти со разлицни вредности за иста работа незнаеш која е точна која е вистинска, а незнаеш ни зашто тие вредности не се исти ........
Дечко, и ја сум фотограф (по хоби). Не мора да ми се расфрлаш со фенси поими, у реду е, ги разбирам.
Само зборам дека човек може и тие да ги “сфати“ и “научи“ само употребувајки го неговиот мозок и да има пракса.
Има паметни луѓе, не се секирај. :)
 
Член од
8 декември 2009
Мислења
70
Поени од реакции
22
Дечко, и ја сум фотограф (по хоби). Не мора да ми се расфрлаш со фенси поими, у реду е, ги разбирам.
Само зборам дека човек може и тие да ги “сфати“ и “научи“ само употребувајки го неговиот мозок и да има пракса.
Има паметни луѓе, не се секирај. :)
Хаха, верувај не се тоа фенси поими, фенси поими ќе сретнеш од интернет едуциран "фотограф" :) Но да се вратиме на темата, зашто постојат средните училишта и факултетите, кога можеме да учиме од интернет ?? :)
 

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.615
Хаха, верувај не се тоа фенси поими, фенси поими ќе сретнеш од интернет едуциран "фотограф" :) Но да се вратиме на темата, зашто постојат средните училишта и факултетите, кога можеме да учиме од интернет ?? :)
Зашо не сите знаат дека “гугл ти е пријател“?
Веќе постојат сајтови со цели бесплатни факултетски предавања.
Само уше да се направи “тестирање“ без да мора да идеш на факс (се да научиш на нет) и да полагаш само испит директно.
Тоа е иднината и онака :)
 
Член од
8 декември 2009
Мислења
70
Поени од реакции
22
Зашо не сите знаат дека “гугл ти е пријател“?
Веќе постојат сајтови со цели бесплатни факултетски предавања.
Само уше да се направи “тестирање“ без да мора да идеш на факс (се да научиш на нет) и да полагаш само испит директно.
Тоа е иднината и онака :)
Тоа ми е јасно дека постои можноста за студирање преку интернет, но пак на крајот мора да се изврши проверка на знаењето, и за тоа легитимното лице или институцијата ти дава документ за успешно завршено образование, со потпис и печат и сносат пред се морална одговорност кон тебе и општеството :)
 
Член од
30 јули 2008
Мислења
4.314
Поени од реакции
2.841
Многу глупо е што се дебатира за тоа дали е добра или не е добра фотографија со професионалец или аматер. Значи професионалец доаѓа од зборот професија значи ако тоа го работиш (без разлика колку заработуваш) си професионалец во таа професија. Дали е добар во работата или не без разлика кој тип на фотографија работи тоа е друго.

Проблем кај многумина скопјани е што во Скопје (буквално во Скопје) се појавија диви фотографи кој сакаат брза заработка од свадби и им донесоа опрема роднини од странство и станаа “фотографи“. Неколкумина се посветиа и станаа добри фотографи другите си сменија професија. Значи факт е дека професионалец е тој што работи тоа, ане колку добро работи или колку добар е.

Пример и мајка ми дома готви подобро од многу готвачи па не е готвач т.е. професионалец иако знае да зготви нешто што можеби ни врвен кувар не би го знаел тоа. и тоа незначи дека тој готвач не го бива. Истото ти е и со фотографијата може некој од идиот да направи подобра фотографија од некој фотограф па тоа незначи дека е професионалец.

Плус фотографијата е широк поим некој е професионалец за свадби, некој за студиска фотографија некојработи само за списанија, некој папарацо итн.... Сите тие што заработуваат се професионалци ако колкави уметници се тоа е друг моабет. Нетреба да се меша уметност со професија.


Инаку не ги мешајте во моабет свадбарите и не ги омаловажувајте за нивната работа затоа што многумина кои немаат високо мислење за нив како фотографи да ги пуштам на свадба ќе се изгубат и нема ама баш ништо подобро и поуметнично да направат, затоа што гарантирам дека е едно од најтешките видови на фотографирања (барем во македонија).
 
Член од
8 декември 2009
Мислења
70
Поени од реакции
22
Многу глупо е што се дебатира за тоа дали е добра или не е добра фотографија со професионалец или аматер. Значи професионалец доаѓа од зборот професија значи ако тоа го работиш (без разлика колку заработуваш) си професионалец во таа професија. Дали е добар во работата или не без разлика кој тип на фотографија работи тоа е друго.

Проблем кај многумина скопјани е што во Скопје (буквално во Скопје) се појавија диви фотографи кој сакаат брза заработка од свадби и им донесоа опрема роднини од странство и станаа “фотографи“. Неколкумина се посветиа и станаа добри фотографи другите си сменија професија. Значи факт е дека професионалец е тој што работи тоа, ане колку добро работи или колку добар е.

Пример и мајка ми дома готви подобро од многу готвачи па не е готвач т.е. професионалец иако знае да зготви нешто што можеби ни врвен кувар не би го знаел тоа. и тоа незначи дека тој готвач не го бива. Истото ти е и со фотографијата може некој од идиот да направи подобра фотографија од некој фотограф па тоа незначи дека е професионалец.

Плус фотографијата е широк поим некој е професионалец за свадби, некој за студиска фотографија некојработи само за списанија, некој папарацо итн.... Сите тие што заработуваат се професионалци ако колкави уметници се тоа е друг моабет. Нетреба да се меша уметност со професија.


Инаку не ги мешајте во моабет свадбарите и не ги омаловажувајте за нивната работа затоа што многумина кои немаат високо мислење за нив како фотографи да ги пуштам на свадба ќе се изгубат и нема ама баш ништо подобро и поуметнично да направат, затоа што гарантирам дека е едно од најтешките видови на фотографирања (барем во македонија).
Не ги потценувам свадбарите, свадбената фотографија е тешка работа, зборот ми беше дека има многу од нив што незнаат да ја извршат работата како што треба, во трката по пари за парче леб, ги сваќам е им е лесно ни на нив се борат за опстанок, ама па кога веќе си се решил да работиш како фотограф заинтересирај се малку повеќе и запази некои од каноните на фотографијата, ги рушат сите вредности на фотографија, и кога обичниот човек ке го преплави својот мозок со такви да ги наречам квантитетни фотографии, во прва прилика кога ке земе апарат он се стреми да го постигне истиот резултат од кој претходно е затруен, и така кога ке успее да постигне нешто слично на тоа тој се смета за ептен професионален и така фотографијата опкружена со суети се развива во надолно ниво ....
 
Член од
30 јули 2008
Мислења
4.314
Поени од реакции
2.841
Не ги потценувам свадбарите, свадбената фотографија е тешка работа, зборот ми беше дека има многу од нив што незнаат да ја извршат работата како што треба, во трката по пари за парче леб, ги сваќам е им е лесно ни на нив се борат за опстанок, ама па кога веќе си се решил да работиш како фотограф заинтересирај се малку повеќе и запази некои од каноните на фотографијата, ги рушат сите вредности на фотографија, и кога обичниот човек ке го преплави својот мозок со такви да ги наречам квантитетни фотографии, во прва прилика кога ке земе апарат он се стреми да го постигне истиот резултат од кој претходно е затруен, и така кога ке успее да постигне нешто слично на тоа тој се смета за ептен професионален и така фотографијата опкружена со суети се развива во надолно ниво ....
Нормално има добри и лоши “свадбари“ како што има добри и лоши кувари шофери итн. Тоа ми е моабетот но тоа нема врска со тоа дали е професионалец или не. Значи многу се мешаат поимите помеѓу “добар и лош“ со аматер и професионалец. Со свадбарите најмногу имаме контакт и гледаме што прават и е комерциална работа затоа се најмногу на удар, другите типови на фотографи кои ја работаат таа професија и живеат од тоа кај нас во Македонија не се приметуваат скоро и да ги нема затоа што не се вреднува многу фотографијата парично кај нас затоа и неможе да живеат само од тоа. Со новата технологија секој “станува фотограф“ и поради тоа тешко се прави поделба помеѓу професионалец и аматер и затоа генерална поделба е таа дека аматер е секој оној кој примарна работа му е некоја друга а фотографија работи поради сатисфакција а професионалец е оној кој главна професија му е тоа и заработува од тоа, а не е поделбата според тоа кој колку е добар....
 
Член од
1 мај 2013
Мислења
11
Поени од реакции
1
--- надополнето: 2 октомври 2013 во 15:04 ---
Се сложувам до некаде со последниов пост.Во светот на оние професионални фотографи постојат и многу кој врска немаат од фотографија.Зборам претежно за оние кој се зазнимаваат со фотографија овде кај нас.Во Скопје од толку фотографски студија има само 2 до 3 кој се во сопственост на професионални фотографи, на останатите газди се обични луѓе кој немаат ама баш никаква врска со фотографија.Малку избегав од темава...
Ako znaesh koi se tie 2-3 studia spodeli, zoshto samo shto se vrativ od edno i ich ne sum zadovolen.. Za 5 sek me slikashe tipkata i ne me ni prasha dali sakam da ja vidam slikata, a mi zema 200den za 2 slikichki.. :mad:
 

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.357
Поени од реакции
7.515
--- надополнето: 2 октомври 2013 во 15:04 ---


Ako znaesh koi se tie 2-3 studia spodeli, zoshto samo shto se vrativ od edno i ich ne sum zadovolen.. Za 5 sek me slikashe tipkata i ne me ni prasha dali sakam da ja vidam slikata, a mi zema 200den za 2 slikichki.. :mad:
Веројатно типката знае што прави. Патем дали и кажа за каква намена ти се фотките?
 
Член од
1 мај 2013
Мислења
11
Поени од реакции
1
Веројатно типката знае што прави. Патем дали и кажа за каква намена ти се фотките?

Секако дека и кажав... меѓутоа како за приватна институција треба да си ги ценат клиентите, од истите заработуваат. (култура+насметка=профит)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom