Формула 1 - сезона 2012

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Јас колку шо знам, буџетот е лимитиран на некое Х ниво и е ист за сите. Така да не ти држи вода баш “одврзувањето на рацете“, пошто имаат сите исти услови. Никој не ги тера Мекларен и Ферари пола од буџетите да ги трошат за плати на возачите и екипите (лупам на памет, сигурно дека Хамилтон и Батон собрани заедно земаат дупло појќе плата од Фетел и Вебер).
Aбе да во право си не дека не е фер вака.
Но ако буџетот нема лимит ондак Ферари и Мекларен ке трошат по пола миљарда од сезона и ке тестираат нон стоп додека Ред Бул не верувам дека имаат толкави услови а сега кога е лимитиран трошат исто и може да се борат.
Како и да е можда е поинтересно е вака повеке тимови гледаме другите се далеку послаби од Ферари и Мекларен во ресурси ке доминираат нон стоп Мекларен и Ферари.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Aбе да во право си не дека не е фер вака.
Гешно си ме разбрал... јас викам дека пофер е вака, сите да имаат исти буџети, па бујрум да ве видам искористете ги паметно. Само, идејата да се запрат сите тестирања во тек на сезона е поприлично налудничава, уште понесватливо ми е забраната за дотурање на гориво за време на трка, а моментот со ограничениот мотор, гуми, менувач не ни сакам да го коментирам. Ја убија F1 во поим. Стратегијата беше клуч на сите трки до пред 4-5 сезони. Сега, веќе стратегијата и не е толку битна, сите се на истата, па најбитно е кој ќе ископа поголема дупка во правилата и како ќе ја искористи за да има 0,2 секунди побрз болид на квалификации, со тоа и пол позиција и победа.

Во последниве 20 години било која иновација шо е воведена во нормалните автомобили, прво е применета во F1 - тргнувајќи од турбо полначите, електронски контролирани вентили, електронско вбризгување на гориво, Traction Control, ABS, секвенцијален менувач и уште мал милион ситници шо ме мрзи да ги пишувам... мада сега како шо се наредени работите, ќе напрат огромен застој, една иновација дали ќе излези од 2010 до 2020.

Но ако буџетот нема лимит ондак Ферари и Мекларен ке трошат по пола миљарда од сезона и ке тестираат нон стоп додека Ред Бул не верувам дека имаат толкави услови а сега кога е лимитиран трошат исто и може да се борат.
Како и да е можда е поинтересно е вака повеке тимови гледаме другите се далеку послаби од Ферари и Мекларен во ресурси ке доминираат нон стоп Мекларен и Ферари.
Да, ама можеа тоа да го решат на сосема поинаков начин... Тестирањето, гумите и горивото не придонесуваат за поинтересноста на првенството.

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Гешно си ме разбрал... јас викам дека пофер е вака
Не ти грешно си ме сфатил и јас викам дека е пофер вака :)
Сега има конкуренција бајаги поголема еве сега се 4 тима во конкуренција за титула откако се изедначи буџетот.
Моментот со ограничен мотор е исто така тешко срање ги заменија правилата све да се базира околу аеродинамика убаво рече Ди Монтеѕемело денешниве болиди повеке делуваат како авиони него коли.
Овогодинешната сезона делува многу добро но само криво ми е што све се базира околу штедење на гуми а има некој возачи што не ги бива толку во штедење на гуми.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Red Bull floor declared illegal by FIA

За Канада ред бул ќе мораат да го прилагодат на постоечките норми, а остатокот од екипите нема да се жалат за досегашните резултати, така да нема да има никакви санкции за Ред Бул (мада можеше лепо фино Вебер да биди дисквалификуван од трката во Монако).

Само прашање на време беше кога вакво нешто ќе се случи...Очекувајте сега и кај ферари да најдат нешто.

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
^Супер вести доста правеа нелегални делови Ред Бул и двете титули им се со сомнителни иновации како флексибилното крило,доста им беше.
А за Ферари зошто да очекуваме такво нешто ?

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
^Супер вести доста правеа нелегални делови Ред Бул и двете титули им се со сомнителни иновации како флексибилното крило,доста им беше.
А за Ферари зошто да очекуваме такво нешто ?
Кое флексибилно крило друже. Крилото си ги помина тестовите до нагибите беше финтата кога се натегаше формулата на кочење и додека е во кривина нагибите идеа у минус додека убрзува нагибите беа у нула. Со ова целата предница на кочење се спушта крилото си е статично.

fr0zen

Kirigaya Kazuto
Член од
26 септември 2011
Мислења
1.348
Поени од реакции
503
Rezultati od 1 i 2 trening vo Montreal :
1 .http://www.formula1.com/results/season/2012/870/7139/
2. http://www.formula1.com/results/season/2012/870/7140/

Pak Hamilton kako po obicaj najbrz na treninzive ama ke vidime kako ke se snajde so trkacko tempo , inaku i Massa deluva kako da se budi pa ke bide interesno vikendov .;)
Уф , на 2 тренинг , ФЕРАРИ се значително подобрено , интересно ќе биде не негирам :)

fr0zen

Kirigaya Kazuto
Член од
26 септември 2011
Мислења
1.348
Поени од реакции
503
изгледа нема да има пренос :mad:
Ако имате информации споделете

fr0zen

Kirigaya Kazuto
Член од
26 септември 2011
Мислења
1.348
Поени од реакции
503
http://www.lshunter.tv/motor-sports-live-streaming-video.html
Еве ти стрим ке извадат после и ке може да се гледа на нет :)
и овој е добар стрим
http://www.vipbox.tv/watch/32669/1/sky-f1--live-stream-online.html
само незнам во колку заполнува квалификувации и гранд при , освен ако не поминале квалификувации

Член од
16 август 2007
Мислења
1.934
Поени од реакции
1.674
Квалификациите се денес во 7, а трката утре у 8. Логички пренос би можело да врши собранискиот канал - мтв3

fr0zen

Kirigaya Kazuto
Член од
26 септември 2011
Мислења
1.348
Поени од реакции
503
ама е брз овј Ветел , си еба мамата ....
Утре за награда на Монтреал , секако фаворит е Ветел , не очекувам многу изненадување за 2-3 место ...

S

Stivie G

Гостин
Ај некој ако сака нека го напише распоредот на првите 10 возачи бидејки не бев во можност да ѓи гледам квалификациите:).

Lenny

Seventh Son of a Seventh Son
Член од
16 февруари 2012
Мислења
335
Поени од реакции
406
Ke ppadne utre Vetel ja mislam , za prvo ke se odlucuva izmegu Hamilton i Alonso . Kako i da e ke si gledame syper trka .:vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:

Kajgana Shop

На врв Bottom