Филозофски факултет

Член од
10 јуни 2012
Мислења
82
Поени од реакции
57
Ќе може некој да ми каже по опширно што смерови има на факултетов,како идат уписите(што успех барат),колку студенти примат.Се двоумам на кој факултет да се запишам и сакам да ги видам опцијте овде.
Доколку сакаш брат на Филозофски факултет да се запишеш, ти предлагам:
- Психологија
- Класични студии
- Историја
- Историја на уметност

Макар и сите други смерови се супер, но според мене овие се најдобри :)

Член од
4 јануари 2013
Мислења
21
Поени од реакции
6
а археологија иде заедно со уметност? или тоа посебно си е ?
Историја на уметност и Археологија само спаѓаат во исти институт т.е. Институт за Историја на уметност и археологија

Во смерот Археологија подетално учиш за ископувањата и археологијата на Стариот и Средниот век, додека во смерот Историја на уметност повеќе внимание се посветува на уметноста, и тоа од сите периоди.

Од праисторијата т.е. 30.000 година п.н.е. па се до денешен ден.
fala mnogu.sepak sum za istorija na umetnost :))))

L-A-V

who cares? =)
Член од
2 декември 2008
Мислења
477
Поени од реакции
57
Јас не студирам на класични студии, но студирам на Филолошки па, ќе ти пренесам некои информации кои мене ми се познати. Се запишуваат многу малку студенти, мислам дека претходната година не се запишаа повеќе од 5, ако не и помалку. Дали е тешко не можам да кажам, но верувам дека е ( односно, мислам дека е паднат малку критериумот за тежина заради тоа да бидат колку - толку привлечни и да, ова е од муабети што значи не го прифаќај како забелешка што е сигурно точна ). Знам дека има квалитетен кадар на професори.
инаку не прашувам за мене туку за сестра ми.
сега е матурантка па се мислеше дали да иде на овој факултет. сега кога и кажав дека малку се запишуваат (она си знаеше ама не мислеше дека помалку од 5 души има) ја изгуби волјата. инаку она сака да студира психологија ама премногу се запишани и планираат да се запишат од нејзината генерација, па може да има проблеми при уписите (одлична ученичка е ами сепак конкуренција) , а и плус нема работа лесно.
или сака да биде професорка по некој општествен предмет, па случајно во едно училиште (не е битно кое) видела дека проф. по латински е за у пензија, па затоа и се моташе у глава класични студии :unsure: сега сосема е у хаос и уште не знае точно, а времето лета. ај здравје белки ќе и текне нешто.
јас ја убедувам дека нема врска што се малку студенти ама она се запнала дека глупаво ќе било...па иди убеди ја....

Kocka

Manchild
Член од
1 август 2006
Мислења
3.531
Поени од реакции
2.752
инаку не прашувам за мене туку за сестра ми.
сега е матурантка па се мислеше дали да иде на овој факултет. сега кога и кажав дека малку се запишуваат (она си знаеше ама не мислеше дека помалку од 5 души има) ја изгуби волјата. инаку она сака да студира психологија ама премногу се запишани и планираат да се запишат од нејзината генерација, па може да има проблеми при уписите (одлична ученичка е ами сепак конкуренција) , а и плус нема работа лесно.
или сака да биде професорка по некој општествен предмет, па случајно во едно училиште (не е битно кое) видела дека проф. по латински е за у пензија, па затоа и се моташе у глава класични студии :unsure: сега сосема е у хаос и уште не знае точно, а времето лета. ај здравје белки ќе и текне нешто.
јас ја убедувам дека нема врска што се малку студенти ама она се запнала дека глупаво ќе било...па иди убеди ја....
ko prvo ako profesorkata po latinski e u penzija treba da fati jaki vrski u opstinata pod koja e ucilisteto pa moze da si pocne so rabota use i dur e na fakultet....inace ako ceka vaka bolje neka ne ide na fakultet

Член од
5 декември 2012
Мислења
36
Поени од реакции
16
Знае ли некој да ми каже подетално за историја од што се учи, имам слушнато дека голем дел од книгите биле на српско-хрватски и сл.

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Знае ли некој да ми каже подетално за историја од што се учи, имам слушнато дека голем дел од книгите биле на српско-хрватски и сл.
Според тоа што ми кажаа мене, повеќето се такви стари книги од памтивек на српско-хрватски. Има и на македонски али подетално за кој предмет што како не знам...

AnaMercury

Love is only a feeling...
Член од
30 декември 2007
Мислења
1.097
Поени од реакции
190
Знае некој кога се полага Дефендологија 2 кај Зорица Салтировска?
tnx

Член од
30 мај 2012
Мислења
1.982
Поени од реакции
2.933
--- надополнето: 13 август 2013 во 20:50 ---
Не знам која би била соодветна тема за ова, најдобро овде да прашам.. Дали со завршен факултет за Безбедност, на Филозофски оној што е, може да се работи нешто надвор од државава, пример Австралија, Америка..? И ако да, што? На какво работно место?

Orkad

The Master
Член од
5 октомври 2007
Мислења
1.010
Поени од реакции
10
Ај и јас за сестрами да прашам. :)
Дали со завршено Педагогија на Филозофски добиваш диплома со која мојш да работиш како наставник во предучилишна или училишна или си само Педагог?

H

HoT IcE

Гостин
--- надополнето: 13 август 2013 во 20:50 ---
Не знам која би била соодветна тема за ова, најдобро овде да прашам.. Дали со завршен факултет за Безбедност, на Филозофски оној што е, може да се работи нешто надвор од државава, пример Австралија, Америка..? И ако да, што? На какво работно место?
Не. Учиш за наш правен систем, учиш за наши закони. Побогу, стави прст на глава, и размисли уште еднаш за прашањево.
Можеш ко секјурити у дискотека да работиш само.:D

Член од
30 мај 2012
Мислења
1.982
Поени од реакции
2.933
Не. Учиш за наш правен систем, учиш за наши закони. Побогу, стави прст на глава, и размисли уште еднаш за прашањево.
Можеш ко секјурити у дискотека да работиш само.:D
Е сега ме израдува.. Да ми кажеше порако барем пред да се запишувам.. Изгледа ќе бидам секјурити на крај :D

H

HoT IcE

Гостин
Е сега ме израдува.. Да ми кажеше порако барем пред да се запишувам.. Изгледа ќе бидам секјурити на крај :D
Toa e. Обично со факутлети како тој, на кој го учиш нашиот систем, нашите закони, еве за пример: Правен, ограничен си за странство.

Член од
30 мај 2012
Мислења
1.982
Поени од реакции
2.933
Toa e. Обично со факутлети како тој, на кој го учиш нашиот систем, нашите закони, еве за пример: Правен, ограничен си за странство.
А овој толку ли не го бива? o_O Мислев дека со подебели врски кога ќе завршам би ме ставиле со тек на време на убаво работно место :) а и доколку е признаен и во странство би заминал..

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Јас планирам на Безбедност,Одбрана и Мир да се запишам годинава,ме оборија на Воена Академија па сега ваму.. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom