Пиши му на продеканот проф. д-р Никола Жежов nikolaz@fzf.ukim.edu.mk . Тој е одговорен за настава.^ Најверојатно од книжарницата во факултетот.
Некој да не знае дали филозофски има маил нешто, сакам да им пишам а незнам каде.
fala uste ednasПријавите таму се купуваат, 100 денари се двете, а таксена марка 100 денари можеш да си уплатиш во пошта/банка, а изгледа дека и таму во книжарницата има.
Све имаш,само пари понесиima nekoj ovdeka na smerot bezbednost odbrana i mir ako ima da mi kaze tie dve prijavi za zapisuvanje so 50 den taksnena marka tamu li se kupuvaat
gotovo deneska se zavrisiv inaku falaСве имаш,само пари понеси
Што знам, ако ме прашуваш мене би ти препорачал да идеш на чиста историја. Групата архивистика е обично послаба од само историја. Плус ке имаш дупка од неколку предмети што немаш опција да ги слушаш во тој смер, како историја на Римска империја и сл., а ке слушаш канцеларсиско работење, опис на архивска граѓа, предмети од по 50 стр, а исто време ептен досадни. За работа и двата смера се тешки. Ако идеш само историја можеш да бидеш професор по историја или пак истражувач, додека со архивистика да се вработиш во архив. Нормално ако живееш во Скопје имаш повеќе можности бидејќи има повеќе такви институтции, ДАРМ, архив на град Скопје и др. Сега почнаа да се отвораат и приватни архиви така да една опција е и тоа. Ако те интересира друго нешто пиши.Ја сум четврта година средно и се одлучив да се запишам на филозофски, историја. Викаат дека само со историја тешко нешто да бидне, па одлучен сум да идам на историја со архивистика. Па сега вака ми требаат информации некои за тој смер, накратко нешто општо вака за него, од тоа што читав претходниве страни гледам не е премногу тежок ако знаеш доволно од општа култура (а богами за историја сметам дека знам повеќе од сите мои соученици у класов во средно заедно). Смерот знам дека не е премногу просперитетен, али верувам дека ако ме бива и ако се потрудам дека ќе успеам да дотуркам далеку, а со оглед дека историјата е единственото нешто што ме интересира од предметиве у средно, не гледам друг избор за мене. Е сега дали може да добијам некое детално објаснување за какви можности нуди и кон каква работа би можел да ме насочи овој смер. Исто така барав и распоред на часови да видам што предмети има, али најдов само некој зимски семестар или такво нешто, не знам колку важи тоа уште. Гледам Сибињанин Јанко е многу информиран и услужлив на темава, па доколку тој или некој друг може да ми даде вакви информации би бил благодарен
Епа да, тоа ми е фактички најбитното прашање, точно кои можности ги нуди. Не сум многу информиран за какви се историски или архивски институти постојат и што би ми дало поголема можност. Пошто се плашам дека ако земам само историја ќе бидам ориентиран кон само едно нешто, и ако таму не најдам работа ќе немам никаква друга опција. Вака со архивистика осеќам како да имам повеќе опции. Али не сфаќам, ако идам на историја со архивистика, ќе ги имам истите можности поврзани со историјата кои би ги имал ако сум отишол само на историја, или пак ми се намалуваат можностите за работење нешто со историја? Инаку од Скопје сум, работење како наставник/професор во основно или средно не ми е некоја цел вака во животот, али некад си мислам и зошто да не. Само сакам детално да ги истражам и сите можности кои би ми ги понудиле двата смера пред конечно да се одлучам...Што знам, ако ме прашуваш мене би ти препорачал да идеш на чиста историја. Групата архивистика е обично послаба од само историја. Плус ке имаш дупка од неколку предмети што немаш опција да ги слушаш во тој смер, како историја на Римска империја и сл., а ке слушаш канцеларсиско работење, опис на архивска граѓа, предмети од по 50 стр, а исто време ептен досадни. За работа и двата смера се тешки. Ако идеш само историја можеш да бидеш професор по историја или пак истражувач, додека со архивистика да се вработиш во архив. Нормално ако живееш во Скопје имаш повеќе можности бидејќи има повеќе такви институтции, ДАРМ, архив на град Скопје и др. Сега почнаа да се отвораат и приватни архиви така да една опција е и тоа. Ако те интересира друго нешто пиши.
Општо земено професијата историчар сега е ептен деградирана. Ти очите ке ги оставиш на книги четири години, а некој и од историчар што нема ке ти продава ветер во магла како те лажеле на факултет.
Со архивистика неможеш да работиш како наставник, по новиов ЕКТС. Треба да дослушуваш предмети. Ако дипломираш струката ти е дипломиран историчар-архивист, а оние што запишуваат чиста историја, дипломиран професор по историја.Епа да, тоа ми е фактички најбитното прашање, точно кои можности ги нуди. Не сум многу информиран за какви се историски или архивски институти постојат и што би ми дало поголема можност. Пошто се плашам дека ако земам само историја ќе бидам ориентиран кон само едно нешто, и ако таму не најдам работа ќе немам никаква друга опција. Вака со архивистика осеќам како да имам повеќе опции. Али не сфаќам, ако идам на историја со архивистика, ќе ги имам истите можности поврзани со историјата кои би ги имал ако сум отишол само на историја, или пак ми се намалуваат можностите за работење нешто со историја? Инаку од Скопје сум, работење како наставник/професор во основно или средно не ми е некоја цел вака во животот, али некад си мислам и зошто да не. Само сакам детално да ги истражам и сите можности кои би ми ги понудиле двата смера пред конечно да се одлучам...
Значи фактички све останува исто во врска со историјата само минус можност да се работи како наставник? А тогаш што друго останува поврзано со историја? Спомна истражувач, тоа не сфаќам баш што точно значи, каков тип на работа опфаќа? Овие ствари ако можеш да ми ги објасниш, плус што друго освен ова останува?Со архивистика неможеш да работиш како наставник, по новиов ЕКТС. Треба да дослушуваш предмети. Ако дипломираш струката ти е дипломиран историчар-архивист, а оние што запишуваат чиста историја, дипломиран професор по историја.