Јас обратно. Ако ми се допадне некоја книга, ќе сакам да ги видам пропустите во филмот, бидејќи не може се` да е како во книгата. Пример беше со филмот „Троја“. Не сосема, но доста работи се различни од книгата. И ред други примери.The`bItCh напиша:Но, сепак, прво би го гледала филмот ( ако има филм ), ако ми се допадне би ја прочитала и книгата.
Филмот може да е само скратена верзија од книгата, никогаш не можеш да ги доловиш сите моменти преку филм како што можеш да го доловиш преку книга. Разликата е огромна во тој поглед, а друга разлика е само што гледаш настани и ликови, а читајќи го активираш мозокот и сам создаваш претстава како би изгледало тоа. Не велам дека не може да те релаксира филм, да не се разбереме погрешно.BeBe11 напиша:site vikaat deka sekogash knigata bila poubava od filmot...sho znam mene mi e obratno. knigata mozhda ima povekje detalji i ti gi objasnuva chuvstvata na karakterite i sve, ali drugo e koga ke sednesh da chitash 5-6 dena i se zamarash, a drugo e koga ke sednesh 2 saata relaksiran da izgledash film.
Грешка е што некои се водат според мислењето на другите. Ако за некого некоја книга (или филм) е добра, не значи дека ќе е и за тебе, нели? Речиси никогаш не читам книга затоа што на другите им се допаднала или ќе почнам да ја читам ако ептен ја фалат, но ако не ми се допадне после неколку страници, не продолжувам да ја читам. Затоа имаш избор да читаш или да не читаш.BeBe11 напиша:za toa sega filmot ke go izgledam, i ako mi se svigja filmot obavezno knigata ja chitam. osven ako epten ne e reklamirana knigata kako dobra edno drugo...na pr kako kodot na davinci. retko vekje da najdesh nekoja dobra kniga za chitanje poshto koj ima ekstra pari u dzebot mozhe vednash da izdade kniga
se soglasuvam za prviot del, za toa i vikam deka od koa ke go vidam filmot ako mi se svigja vednash ja chitam knigata poshto sekako deka knigata mnogu povekje detalji ima, pa koga znaesh deka e dobra ne te zamara.FortunE напиша:Филмот може да е само скратена верзија од книгата, никогаш не можеш да ги доловиш сите моменти преку филм како што можеш да го доловиш преку книга. Разликата е огромна во тој поглед, а друга разлика е само што гледаш настани и ликови, а читајќи го активираш мозокот и сам создаваш претстава како би изгледало тоа. Не велам дека не може да те релаксира филм, да не се разбереме погрешно.
Ама си има луѓе што не сакаат да читаат, го разбирам тоа
Како може да те замара читање книга? Ако некоја книга те замара, не си должна да ја читаш до крај без разлика што си ја почнала.
Грешка е што некои се водат според мислењето на другите. Ако за некого некоја книга (или филм) е добра, не значи дека ќе е и за тебе, нели? Речиси никогаш не читам книга затоа што на другите им се допаднала или ќе почнам да ја читам ако ептен ја фалат, но ако не ми се допадне после неколку страници, не продолжувам да ја читам. Затоа имаш избор да читаш или да не читаш.
Односно, се е индивидуално