Спласна еуфоријата па да кажам и јас збор два за утакмицата од вчера а и сезоната воедно.
Прво секоја чест за Мурињо за тактиката одлично ја погодил.Имал изјавено на прес, ако ни играат ајакс висок пресинг што и се случи, нема да играме на кратки пасови, туку со долги и така испадна.Една од причините зошто Фелаини беше толку офанзивно поставен е таа.Истотака причината зошто Рашфорд Мата и Мики не беа толку приметливи ќе ја препишам на тоа, иако Мики беше убедливо најслаб а Рашо исто така не беше сјаен.
Второ, со оглед на изборот на одбраната имав големи сомнежи но испадна сите да изграат на ниво и секоја чест за тоа.Башка и поставеноста и затварањето на просторот ги направи ајакс да изгледаат безопасни.
Трето, средината беше одлична.Ерера маестрален, највеќе interceptions имал од сите, мајсторски задржуваше топка и ги исфрлаше од игра кога ќе му пријдеа играчи од ајакс.Погба истотака маестро прав, се надевам дека наредната сезона ќе биде уште подобар поготово во делот со реализацијата.Инаку беспрекорен освен 2 3 долги топки што ги рокаше малце појако од што треба.Фелаини заедно со Валенсија,Погба Ерера ми беа најдобри и достоен за МОТМ наградата.Одлично ги неутрализираше децана со неговите лакти дефанзивно беше многу дисциплниран, освен на моменти кога за малку ќе добиеше црвен.Офанзивно истотака беше одличен при неговото смирување на долги топки и комбинација со останатите.
Да не речете дека и моментот на Лингард е заборавен или не е спомнат, па еве ја ќе спомнам
Одлична контра и одличен гол ќе беше, во стилот на тимот на Ферги од 08' но дрвцево малце зезна.Реално и дефанзивецот на Ајакс го бутна и имаше основа за пенал, а ништо чудно Лингард да идеше на таа варијанта зошто не приметив дека сака да пуца.Но не можам да му земам за зло во вакви моменти, но не е би прошол волку лесно нареден пат.
Сезонава беше доста чудна, тешка, исполнета со многу перипетии и за среќа ќе речам успешна.Знам дека не е голем успех за Јунајтед, но сепак е голем успех после Ферги, Мојс и ЛВГ и после тешката ситуација во клубот со смена на кадри и играчи.Мило ми е Мурињо што го запозна составот во целост, со неговите целосни способности, сега точно ќе си знае кој треба да оди а кој да остане.Ќе се дрзнам да речам дека сепак малце ги преценил некои членови, почнувајки од Руни, Смолинг па и Фелаини(со оглед дека сакаше Матич да го праи на почетокот).Моите основни цели за сезонава се исполнети, место во ЛШ и Супер Куп во Скопје.Сите се надевавме на титула, но реализацијата беше огромен проблем кој верувам дека ќе се санира успешно, патем и скратениот состав беше проблем и тешко дека успешно ќе атакувавме да бевме во трка за титулата.
За Мурињо имам и позитивни и негативни работи да кажам, но со сигурност е човекот кој ќе не врати таму каде што припаѓаме.Прво трансферите одлично ги погоди и му верувам целосно при секој нов трансфер, бидејки знае што сака и не носи просеци ко Ван Гаал(со исклучок на Марсијал, а Ерера и Шо се желби на Мојс
). Позитино ме изненади околу играта, бидејки беше познат по неговиот автобус, но се на се 2 3 пати го искорсти сезонава, додека имаше убава атрактивна и брза игра се додека не дојде заморот и тактизирање за резултат.Е сега имам критика да му упатам за лошата ротација во почетокот на сезоната и повлекувањето после прв гол, што не кошташе во неколку наврати.Истотака и изборот зимоска да не се поткрепи со уште некој, но тоа испадна успепно коцкање.Ми пречеше што го форсираше на моменти Ибра, но кога ќе видиш составот го гледа ко лидер а и останатите што можат да го заменат не беа во голгетерска форма.
Највеќе од се ми се свиѓа што изгради состав кој ќе гине за него, а не примадони кои играат за парички.(сеуште има по некој ама ќе се исчистат).
За трансфери мислам дека е потребно штопер,шпиц,крило,заден везен играч и лев бек.Ова е минумот во случај ако заминат само некои играчи со поепизодна улога.Ако заминат повеќе ќе требаат уште трансфери.За десен бек не пишав ништо бидејки ЛАВ искина сезонава а Туанзебе и ТФМ можат да надополнат.Патем ТФМ ги доби симпатиите од Мурињо со напорот после повреда да заигра повторно, а затоа стигна до клупата во финалето.Мене желба за трансфер ми е Гризман, за напаѓач Лукаку или Лаказет.За задни везни освен Диер немам идеја.Лев бек може одлична работа да заврши Рикардо Родригез.Како и да е верувам во Мурињо.За сега толку.
ПС: Дали МУСЦ ќе добијат карти за Супер Куп од клубот, јер нели официјална навивачка организација за МК се.И ако да, дали во навивачкиот дел?[DOUBLEPOST=1495709116][/DOUBLEPOST]
WATCH: Mhikitaryan Wouldn't Have Scored Last Night If It Wasn't For Ander Herrera
капитенот