Факултет за Информатички Науки и Компјутерско Инженерство - ФИНКИ

Г

Грејвдигер

Гостин
Еве за матурантите упатство за како се користи iKnow сервисот :)

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.218
Поени од реакции
1.265
Здраво луѓе, слушнав дека при запишувањето првите 5 или 10 на листата ќе се запишат бесплатно... Дали е тоа вистина?

Член од
5 декември 2009
Мислења
439
Поени од реакции
66
Море со ова онлајн уписов се ми е завршено.. нема потреба од одење Скопје за запишување?

Г

Грејвдигер

Гостин
Море со ова онлајн уписов се ми е завршено.. нема потреба од одење Скопје за запишување?
Не, треба и лично да идеш да им однесеш тие документи што треба и листови за запишување. Онлајн запишувањето им служи само за побрза обработка на податоците, барем за сега, бидејќи мора да ги имаат и во печатена форма.

Член од
5 декември 2009
Мислења
439
Поени од реакции
66
Море ако имам знаење од математика (да речам солидно знаење) и да немам знаење од програмирање (освен дека во паскал програма почнува со begin а завршува со end) дали сум за на ФИНКИ?

Г

Грејвдигер

Гостин
Море ако имам знаење од математика (да речам солидно знаење) и да немам знаење од програмирање (освен дека во паскал програма почнува со begin а завршува со end) дали сум за на ФИНКИ?
:pos: Скроз од почеток почнуваш програмирање, а и задачите што ќе ти се програмирање најчесто се нешто поврзани со математика... т.е. треба кликеро малку да ти работи :) Штом имаш добро познавање на математиката, не би требало да имаш некој проблем со програмирањето.

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Статистички тие што бевме без никакво знаење од програмирање, многу подобри резултати извадивме од тие што веќе знаеја. Се почнува од многу основно ниво, а и обично тие што поднаучиле во средно изиграваа мангупи демек они ова веќе го знаат и на крајот испопаѓаа како крушки :) Така да ич да не се секираш за програмирањето, мене математиката повеќе ме плашеше, мада и тоа се совладува :)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
:pos: Скроз од почеток почнуваш програмирање, а и задачите што ќе ти се програмирање најчесто се нешто поврзани со математика... т.е. треба кликеро малку да ти работи :) Штом имаш добро познавање на математиката, не би требало да имаш некој проблем со програмирањето.
Ја сум втора и тврдам дека нема поврзаност математика со програмирање.

Г

Грејвдигер

Гостин
Види... На колоквиуми и на испит имаше математички задачи... не се нешто којзнае што, но ако ти иде математика ќе ти биде многу полесно да ги решиш и задачите по програмирање. И не само на полагањата, и на лабораториски даваат математички задачи... дури и позезнати од тие на испит.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Види... На колоквиуми и на испит имаше математички задачи... не се нешто којзнае што, но ако ти иде математика ќе ти биде многу полесно да ги решиш и задачите по програмирање. И не само на полагањата, и на лабораториски даваат математички задачи... дури и позезнати од тие на испит.
На програмирање ви дале математичка задача?
Што е за тебе математичка задача? Сума од последователни непарни броеви?

Г

Грејвдигер

Гостин
На програмирање ви дале математичка задача?
Што е за тебе математичка задача? Сума од последователни непарни броеви?
Не, имаше други, баш задачки... Не ми отвара курсес сега, а и ги немам никаде на компјутер.
Нема везе... како и да е, и на некој што не му иде баш математика може да положи, ги има многу такви... но, сепак е некаква предност доброто познавање на математика.

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.226
Поени од реакции
14.561
Ја неам благе везе математика... уствари уште ја неам положено математиката и немам ама баш никаков проблем со програмирањата. Ме мрзи да учам така да проблем ми прават предмети каде што треба баеги теорија да се учи и затоа уште се влечам на факултет иако требаше од дамна да ми биде завршен

Член од
10 јули 2012
Мислења
87
Поени од реакции
54
Ако мислиш дека програмирањето е само учење на синтаксата на јазиците и што значат определени оператори, да - нема да ти треба математика. Но знај дека најмногу што ќе можеш да работиш е она што го викаат - monkey typing - (да поправаш некакви елементарни инциденти, не си ни малку вклучен во процес на создавање на софтвер). Не викам дека и тоа е лошо, но ако сакаш да се реализираш и да напредуваш во областа, без математика нема како.

Џ

ЏинЏер

Гостин
Луѓееее абе да не знае некој овие на студентски до кога се на одмор??? Ми треба уверение за положени испити во најбрзо можно време.

Kajgana Shop

На врв Bottom