Факултет за Информатички Науки и Компјутерско Инженерство - ФИНКИ

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
Како може за ИНФО да не важи, а за ИКИ да важи (барем за оние што сме префрлени).. :)
Не ми е „логична’’ нивната логика.. :)
Не реков за ИКИ дека важи, реков дека за ИТ смерот важи. ИТ се дечките префрлени од ПМФ. Не знам за кај другите професори, ова важи за кај Кусакатов.

Член од
2 септември 2011
Мислења
25
Поени од реакции
0
Здраво на сите.. Може ли да ми помогнете околу некои работи?? Ќе поставам некои прашања, ако сакате одговорете ги.. Јас сум четврта година и сеуште се немам одлучено на кој факултет да одам.. Сега во последно време се оди на тоа да одам на ФИНКИ.
Може ли да ми кажете нешто повеќе за факултетот-тежок, лесен? Кој е најдобар смер?? Кој најтежок, кој најлесен??
Има ли многу математика??? Мене ми е највеќе да не заглавам... искрено кажете многу ли е тежок како што викаат?? :)

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
Здраво на сите.. Може ли да ми помогнете околу некои работи?? Ќе поставам некои прашања, ако сакате одговорете ги.. Јас сум четврта година и сеуште се немам одлучено на кој факултет да одам.. Сега во последно време се оди на тоа да одам на ФИНКИ.
Може ли да ми кажете нешто повеќе за факултетот-тежок, лесен? Кој е најдобар смер?? Кој најтежок, кој најлесен??
Има ли многу математика??? Мене ми е највеќе да не заглавам... искрено кажете многу ли е тежок како што викаат?? :)

Не .... само треба да учиш ....без учење и одење на предавања/лаб/ауд и напињање да ти објаснувааат aко имаш нејасно , џабе фрлаш пари ...(Y)

RaZ-R

Артилерец
Член од
8 ноември 2009
Мислења
3.413
Поени од реакции
2.547
И мене ме ова интересира

Член од
2 септември 2011
Мислења
25
Поени од реакции
0
Може ли маку помош... Одбираме проектна задача и до утре треба да кажеме за што.. Јас одбрав информатика,,, ај предложите интересни теми.. Јас прво мислев за видео игри,, ама едно друго дете ќе праве тоа.. Кој е вашиот предлог??? Ама да има и материјал да најдам.. ФАЛА ОДНАПРЕД::: и ве молам одговорете по можност денес

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Може ли маку помош... Одбираме проектна задача и до утре треба да кажеме за што.. Јас одбрав информатика,,, ај предложите интересни теми.. Јас прво мислев за видео игри,, ама едно друго дете ќе праве тоа.. Кој е вашиот предлог??? Ама да има и материјал да најдам.. ФАЛА ОДНАПРЕД::: и ве молам одговорете по можност денес
На факс си, какви видео игри. Еве некои теми шо ми текнаа во моментот:
- Виртуелна машина
- World wide web
- Микрософт Виндоус 8
- UNIX
- HTML 5
- SMTP
имаш многу материјал за сите овие :)

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Јас правев за оперативни системи (општо за нив, видови ОС, податочни типови итн). Материјали имаш на гугл, википедиа, книгата информатика за 1 година средно образование...

Член од
11 јуни 2010
Мислења
230
Поени од реакции
74
Јас имав тема "Пребарувач Интернет Експлорер". Лесна темата и имаш многу информации, кога презентирав само ги објаснував опциите.... добив 5-ка многу лесно.

Член од
2 септември 2011
Мислења
25
Поени од реакции
0
Фала на сите... А што мислите за Фотошоп?? Да не има некој правено проект за тоа?

Член од
5 август 2007
Мислења
847
Поени од реакции
1.231
Дали некој би знаел да ми каже, ако имам положено се од прв (можеби и втор) семестар на ФЕИТ, дали нешто од положеното би ми било прифатено доколку се префрлам на КНИ или МТ на ФИНКИ од втор или трет семестар?
Или барем некој да ми каже каде да се обратам во ФИНКИ со ова прашање, доколку никој не знае овде да ми одговори.
Благодарам однапред.

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
Прашај во студентски прашања, и исконтактирај ги продеканите за настава.

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.225
Поени од реакции
14.561
Ќе има предавања/вежби утре (денес)?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Фала на сите... А што мислите за Фотошоп?? Да не има некој правено проект за тоа?
Јас и ти кажувам да не се замараш многу со тоа, само најди теорија, или преведи од википедиа и неколку страници и шибај. Јас правев дури и гиф анимации и фрактали, цел докторат имав и на крај и јас 5ка и некои што само протрчаа 5ка. Не се трудете многу со проектнава, 10 минути и така добивате за презентација.
Ќе има предавања/вежби утре (денес)?
Не, неработен е :)

Член од
19 октомври 2011
Мислења
296
Поени од реакции
253
Кај сте ФИНКИ-аши или како да ве условам... ФЕИТ-аш тука. :D

Јас не се префрлив на ФИНКИ, останав на ФЕИТ, затоа што реално ми е дојдено преку к*р секогаш мојата генерација да биде опфатена со експерименти и новитети хаха. Матурирав 2008 значи бев прва генерација што полагаше државна матура, еве сега во текот на моето студирање пак се најдов на расчекор да бирам меѓу ФЕИТ и ФИНКИ и избрав ФЕИТ, old school, јебига шта чеш. :LOL: Не се каам за оваа одлука, иако се нервирам што ФЕИТ многу лесно се “предаде“ и ги даде смеровите ИКИ и ИНФО под јурисдикција на ФИНКИ. Ја мислев ќе има посебни предавања за оние што избраа ФИНКИ и оние што останаа на ФЕИТ, али пак сите имаме исти предавања и не се знае кој на кој факултет е. :D И доста само кењате дека требало потпис за одредени предмети, мислам дека тоа важи само за бруцошите т.е. оние што запишаа 1 год., а и оние на кои им се паднаа професори од ПМФ. Не ме плашете и мене непотребно. ;) Мене не ми предава ниеден професор од ПМФ (фала богу), така што веројатно не ми требаат одредени поени од колоквиум за потпис по ниеден предмет, така ли е (постари колеги потврдете!? :)). Инаку на ИКИ сум, најбараната и најисполнетата програма секоја година. :D

И совет за сите вас тука: Не се бунтувајте многу, туку седнете и научете. Бунтот и негодувањето нема да ве води нигде, може само надоле! И јас имав одбивност према одредени предмети, ич нејќев да ги учам и ги мразев, па затоа сега цената ја плаќам со тоа што наместо да дипломирам како човек со мојата генерација во 2012, ќе ме фати уште една учебна година и здравје ќе дипломирам во 2013. Па и не е лошо, 5 години на електро е добар просек. :ROFLMAO: Еве сега се средив и станав прав електраш. :) Верувајте ми дека нема предмет што еден разумен студент не може да го совлада. Потребно е само многу посветеност и работа. Ако гледате дека некој предмет ви оди послабо, па одете на настава и аудиториски, ангажирајте се! И решавајте задачи, мозгајте, мислете, помачете се малку, така се научува и тоа што ви се чинело невозможно на прв поглед и се станува инжинер!!! Башка, не се потпирајте целосно на професорите и асистентите, некои се стварно кварни и намерно ве учат - не доучуваат, т.е. не ви кажуваат есенцијални информации за да го положите предметот, туку намерно заташкуваат некои работи кои после ги даваат на испит. Користете го интернетот - најмоќното оружје на 21-иот век! :) Имате безброј туториали, предавања на англиски од светски познати универзитети, после имате видео лекции (мој фаворит), каде што можете да станете “доктор“ по одреден предмет и да го исцепите со 10ка. Прашање е дали сакате до тој степен да вложите труд и да се посветите на факултетот. По мене знам дека кога не вложував доволно труд и сакав со учено-недоучено да поминам испит, не идеше едноставно. Имаше моменти на разочараност и фрустрација, али никогаш не се предадов и нема! Сега се стегнав, учам најјако што можам и затоа мамицата ќе му ја е*ам на ФЕИТ/ФИНКИ. :) Некогаш на човекот му е потребен пад за да се освести до кај дошол и да почне да го гради патот кон врвот повторно. А верувајте ми посилен е оној кој паднал, станал и најдетерминирано, најјако и непобедливо решил да продолжил понатаму отколку некој кој никогаш не паднал. :) Никој не е совршен и порано или покасно ќе доживее fail, а можеби некои од вас тоа го доживуваат на факултетот во моментов. Епа клучот на успехот е како ќе се справите кога ќе доживеете fail. Ако останете да лежите на земја предолго, готови сте. Ама ако станете, и чекор по чекор, бит по бит (компјутерска терминологија :D) решите да продолжите напред без разлика на околностите нема да се покаете и ќе ја осетите моќта на непобедливоста и нескршливоста. :D Еве ја ќе ви кажам дека имав некои предмети кои ги презапишував по 3 пати, и покрај тоа што се чувствував како shit т.е. :гомце: што ги слушам по толку пати, а истовремено знаејќи дека не сум глуп за да не можам да ги научам и положам, ги преслушував, идев на лабораториски вежби по кои требаше да идам и на крај ги положив кога решив да ставам крај на ова ср*ње и оттогаш нема више презапишување!!! Едноставно кога не учите, кога не се трудите доволно и сте мрзоволни ќе си го кркате. Верувајте повеќе во себе. Никој не е глуп да не може да седне и да научи нешто, прашање е колку време сакате да вложите за да го совладате материјалот. Колку тоа време е поголемо, толку прорпоционално расте шансата за положување на испитот. И ако нешто не ви е јасно додека учите, изгуглајте го, изјутубирајте го :) на крај краева и ќе најдете видео каде што е убаво објаснето. Use your fu*king imagination!!!!!

Woooooooow, кој мотивирачки пост сум напишал!!! :pos: Не ми беше цел да продавам муда за бубрези или да солам памет, али како електраш кој доста поминал и доста пропатил :LOL: , сакав да ви ги отворам очите ако уште не ви се отворени и да наметнете нова визија на гледање кон факултетот. Соочете се и помирете се со тоа дека сте студент и дека најголем процент од времето треба да го посветувате на факултет и учење. Учете максимално и никогаш не се предавајте дури и кога шансите ви се against all odds. Дајте го најдоброто од себе и не работете против себе со тоа што нема да учите и после ќе ги кривите професорите! И јас додека бев со ставот дека професорите се @#$%^&* и секогаш даваат најтешки задачи на испит не положував. Затоа, седнав, научив, положив и сега нема сила што може да ме спречи! :))))) Запомнете, секој положен испит ви дава крила и нова сила и енергија! Доволно е едукација од мене. :pos:

Член од
2 септември 2011
Мислења
25
Поени од реакции
0
Јас и ти кажувам да не се замараш многу со тоа, само најди теорија, или преведи од википедиа и неколку страници и шибај. Јас правев дури и гиф анимации и фрактали, цел докторат имав и на крај и јас 5ка и некои што само протрчаа 5ка. Не се трудете многу со проектнава, 10 минути и така добивате за презентација.
Fala sto mi odgovorivte na nekoi prasanja... Inaku ne se mnogu zamaram,, znam deka e taka.. No sepak ako ima nekoj nesto poveke za photoshop od nekoja kniga ili nesto,,, ako saka da mi prati.. Jas najdov nesto na internet i ke go prevedam,, no ako imate nesto plus, mnogu ke mi pomogne.. :) Potocno za Adobe Photoshop C4

Kajgana Shop

На врв Bottom