Факултет за Електротехника и информациски технологии

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Тоа што на машински имаат како домашни работи, кај нас ги пишуваат како први примери при предавања или вежби. Немам видено од колоквиум или испит од машински додуша, ама не верувам дека е нешто поразилчен соодносот.

Не знам дали ние сме толку „јаки“, или машински не го бива. Или и двете.
Од кај мене од прва што се откажаа неколку и отидоа на машински сега им се најдобри у група математика :D Полесно е таму, самите машинци си кажуваат :)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Реални броеви, математичка индукција, биномна формула. Низи од реални броеви, гранична вредност на низи, особини и операции со конвергентни низи, некои специјални низи. Реални функции од една реална променлива, особини, гранична вредност на функција, некои специјални гранични вредности. Диференцијално сметање на реални функции од една реална променлива, прв извод и негова геометриска интерпретација, тангента и нормала на крива во рамнина, основни правила на диференцирање, прв диференцијал, изводи и диференцијали од повисок ред, основни теореми на диференцијалното сметање, примена на изводи, Лопиталово правило, Тајлорова теорема, испитување тек и скицирање график на функција. Интегрално сметање на реална функција од една реална променлива, неопределен интеграл, определен интеграл, теореми за средна вредност, формула на Њутн-Лајбниц, несвојствени интеграли, примена на определениот интеграл во геометрија.
све ова у едно?

Член од
26 август 2009
Мислења
215
Поени од реакции
41
Од кај мене од прва што се откажаа неколку и отидоа на машински сега им се најдобри у група математика :D Полесно е таму, самите машинци си кажуваат :)
Se do psihata drugar. I nekoj od mashinski da se prefrli na elektro pak ke mu bidat polesni matematikite i nekoi slicni predmeti fiziki gluposti. I jas znam kolegi sto se prefrlija od elektro na mashinski i partal napraija 1 god, a ama se posraa pose koga dojdoa predmeti kako Mehanika na fluidi, Hidraulicni mashini, gasifikaciski sistemi i neshto slicno. Inace ima eden profesor na Mashinski sto dava testovi po matematika isti kako na elektro toa e Lazo Dimov, a ostanatite profesori davaat nesto polesni zadaci ma da ne se ni tie lesni ;)

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
1. ИКИ се трансформира во КТИ (значи тоа е ново).
2. Да не ги барам постовите како тоа електро бил застарен и неперспективен факултет, со застарени програми и без никакви идеи, не го следел трендот и слично.
Демек тие што го следат трендот и имаат "нови програми" произведуваат квалитетен кадар, жими...Толку сте слепи за да не сфатите дека ФИНКИ маваат на маркетинг, пропаганда и освојување симпатии ко никој? Опнале некои "hi - tech" имиња за предметите и нормално, матурантот кога ќе го види тоа очите 5 банки му се праат. Не може некој да е квалитетен кадар ако почнал да учи некои ептен напредни работи и како функционира се што е модерно, ако не ги знае основните принципи на кои се базира се што е модерно денес. Искрено, ФИНКИ ми е нашминкан факултет, со добра маска и добар буџет за лоши реклами и пенкалца. И нели, делат Red-Bull на отворен ден, мора и тоа да се запази.

Па со оглед на тоа дека колоквиумската сесија завршува накај 30ти мај, јунската испитна сесија би требало да почне не повеќе од 5 дена после тоа. Прво се полагаат предметите од зимскиот семестар, а потоа од летниот. А за во август, испитите почнуваат некаде после 15ти и пак мислам дека прво се полагаа од зимскиот семестар, па потоа од летниот.
--- надополнето: 4 мај 2012 во 12:00 ---

И немаат ОМТ, среќници
Па не знам колку се среќници, доста битен предмет е ОМТ..

Многу е боље сеа телекомуникации смерот... мерна нема, електроника 1 нема, математика 4 нема, електромагнетни полиња и бранови нема.. Требаше финки да се деси за да сменат овие нешто.
Не знам што е боље тука. ЕПиБ ти се основите на тоа како функционираат антените, диполи, итн..Како може еден ТК инженер да не го знае тоа?

ФЕИТ сега ги копираат ФИНКИ. Ова го прават само за да привлечат студенти. Промена во смеровите скоро и да нема, само им се сменети имињата. И имињата на некои предмети се сменети, со некои пофутуристички, само за да звучат примамливо. Извадена е една математика, големиот ташак. Не се лажете на вакви ствари, кај нас се е за пари, само гледаат да ќарат некој студент повеќе, ништо друго.

OMGWTFBBQ

Bone for Tuna
Член од
3 февруари 2007
Мислења
8.802
Поени од реакции
4.420
Па не знам колку се среќници, доста битен предмет е ОМТ..
Па како што разбрав изборен ќе го правеле, така да кој смета дека му е потребен...

A

apidrone

Гостин
Не знам што е боље тука. ЕПиБ ти се основите на тоа како функционираат антените, диполи, итн..Како може еден ТК инженер да не го знае тоа?

ФЕИТ сега ги копираат ФИНКИ. Ова го прават само за да привлечат студенти. Промена во смеровите скоро и да нема, само им се сменети имињата. И имињата на некои предмети се сменети, со некои пофутуристички, само за да звучат примамливо. Извадена е една математика, големиот ташак. Не се лажете на вакви ствари, кај нас се е за пари, само гледаат да ќарат некој студент повеќе, ништо друго.
Да, битен е ЕМПБ, ако планираш аналогна трансмисија. :eek: Си го слушал ти уопште предметот?
Исто и ОМТ, да битно е да памтиш блок шема на волтметар со двојно интегрирање, или што ти ја знам какви имаше, ова го запамтив како коњак прашање на Гавро. Не заебаај. Башка програмите се праени со консултации со фирми (истите оние кои не даваат пракса, мамичето нивно :D). Е пракса, тоа ни треба нас. Мислиш ќе те потапша некој по рамо ако знаеш како работи една антена, колку зрачи, под кој агол и слично? Како што веќе не се изучуваат некои стари техники ко на пр. механичко преспојување на некои спојки за воспоставување телефонска врска (добро, тука отидов малце и у 19 век :)), така и начинот на пренос кој сеуште е актуелен, аналогниот, постепено ќе се исфрлува од употреба, бидејќи тенденција на техниката е преносот на информации целосно да се дигитализира. Не можеме ние да учиме што се случувало (од аспект на техниката, се разбира, не историја) пред 20-30 години, да губиме време со тоа, занемарувајќи го тоа денес (и во иднина). Може да се спомне, но не и детално да се навлегува (поготово ако никад нема да се сретнеш со тоа, ко електронска ламба, пример).

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Да, битен е ЕМПБ, ако планираш аналогна трансмисија. :eek: Си го слушал ти уопште предметот?
Исто и ОМТ, да битно е да памтиш блок шема на волтметар со двојно интегрирање, или што ти ја знам какви имаше, ова го запамтив како коњак прашање на Гавро. Не заебаај. Башка програмите се праени со консултации со фирми (истите оние кои не даваат пракса, мамичето нивно :D). Е пракса, тоа ни треба нас. Мислиш ќе те потапша некој по рамо ако знаеш како работи една антена, колку зрачи, под кој агол и слично? Како што веќе не се изучуваат некои стари техники ко на пр. механичко преспојување на некои спојки за воспоставување телефонска врска (добро, тука отидов малце и у 19 век :)), така и начинот на пренос кој сеуште е актуелен, аналогниот, постепено ќе се исфрлува од употреба, бидејќи тенденција на техниката е преносот на информации целосно да се дигитализира. Не можеме ние да учиме што се случувало (од аспект на техниката, се разбира, не историја) пред 20-30 години, да губиме време со тоа, занемарувајќи го тоа денес (и во иднина). Може да се спомне, но не и детално да се навлегува (поготово ако никад нема да се сретнеш со тоа, ко електронска ламба, пример).
Јас мислам дека не е добро да се скока одма на дигитално, но.. секој различно си гледа на работите.

A

apidrone

Гостин
Јас мислам дека не е добро да се скока одма на дигитално, но.. секој различно си гледа на работите.
Абе си има 5 предмети од јадрото на ФЕИТ кои мора да се изберат, така да од нив нема спас :D

Ф

Флеш

Гостин
Имам 21 година,пауза праев завршив во Орце Николов гимназија та општенствен смер,на испиите за матура полозив со:
математика(основно)- 2
македонски-3 за малку 4 ке имав
англиски-3
информатика-3
проектна(економија)-скроз сите можни бодови одлична :)
Математика во прва и втора просек имав 3 оценка,после не учев многу во трета и четврта година просечно 2 оценка имав ...
Ако може да ми препорачате кој смер најдобар би бил за мене ?!
Математика така и така стојам,долго време немам решавано,едно 2-3 години ....Овие сите информации ви ги давам искрено бидејќи навистина се двоумам кај да одам на кој факултет и кој смер највеќе ми одговара,се мислам на следниве факултети да одам
Електро
Машински
Финки
Правен
Ако може да направиме една дебата,стварно во очајна ситуација сум,мислам на големо двоумење,не знам кај да одам....Ваше мислење ?!
Иначе бев многу добар во прва и втора,а добар со успех во трета и четврта ...

A

apidrone

Гостин
Според ова што го кажуваш, слаб си математика, не се запишувај на електро.

Член од
24 април 2010
Мислења
1.251
Поени од реакции
1.756
Имам 21 година,пауза праев завршив во Орце Николов гимназија та општенствен смер,на испиите за матура полозив со:
математика(основно)- 2
македонски-3 за малку 4 ке имав
англиски-3
информатика-3
проектна(економија)-скроз сите можни бодови одлична :)
Математика во прва и втора просек имав 3 оценка,после не учев многу во трета и четврта година просечно 2 оценка имав ...
Ако може да ми препорачате кој смер најдобар би бил за мене ?!
Математика така и така стојам,долго време немам решавано,едно 2-3 години ....Овие сите информации ви ги давам искрено бидејќи навистина се двоумам кај да одам на кој факултет и кој смер највеќе ми одговара,се мислам на следниве факултети да одам
Електро
Машински
Финки
Правен
Ако може да направиме една дебата,стварно во очајна ситуација сум,мислам на големо двоумење,не знам кај да одам....Ваше мислење ?!
Иначе бев многу добар во прва и втора,а добар со успех во трета и четврта ...
електро заборави, за твое добро, немој да се мачиш (y)

Член од
18 декември 2008
Мислења
1.277
Поени од реакции
323
ОМТ е важен предмет, само треба да се смени начинот на оценување, пошто никој не ти бара такви теории во пракса, повеќе треба внимание на лабараториските вежби да им се даде. Каков електроинженер би бил ако не знаеш да измериш напон, струја и слично.

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
ОМТ е важен предмет, само треба да се смени начинот на оценување, пошто никој не ти бара такви теории во пракса, повеќе треба внимание на лабараториските вежби да им се даде. Каков електроинженер би бил ако не знаеш да измериш напон, струја и слично.
Мерење напон, струја и слично се учи на електротехника, а мерна според мене е многу голема глупост, дај Боже веќе еднаш да положам у курац

Член од
2 јуни 2012
Мислења
43
Поени од реакции
7
Планирам да се запишам на ТКИИ..
што мислите за изборов.. да се премислувам во последен момент?
некој друг матурант заинтересиран за на овој смер?

Kajgana Shop

На врв Bottom