Факултет за Електротехника и информациски технологии

A

apidrone

Гостин
Само Коста Митревски. Не видов ниеден од институтот за Математика и физика. Ако тоа значи дека вие нема да учите никаква математика, ондак не знам што да кажам.
Е сеа коа се фати за Омовиот закон: Не можеш, значи НЕ МОЖЕШ себеси да се наречеш инженер, без такви некои основни работи. Овде праам муабет за инженерство, не за апликативен софтвер. Исто како што не можеш да се наречеш програмер, а да не знаеш шо е уствари целта на програмирањето (не дека ако ја знаеш, автоматски си).
Се зависи од тоа што сакаш од информатиката. Дали ќе работиш на развивање на софтвер, или ќе се грижиш за машинскиот дел.
Иначе ти сеа моеш на која сакаш програма да се запишеш. Би можел дури и јас да се префрлам, кога би имал желба.

Член од
18 декември 2008
Мислења
1.277
Поени од реакции
323
Коста митревски на пример стои во листата на професори на ФИНКИ. Него го знам дека предава Електротехника, а сигурно ако ја разгледаш убаво листата, ќе пронајдеш и други професори/асистенти кои јас не ги знам.

Околу тоа дека се непотребни, и самите професори и асистенти го рекоа тоа. Омов закон никогаш во живот нема да ти треба... Пример за него се фатив:) Меѓутоа неможе така наеднаш да ги снема, па како што го разбрав деканот Димитар Трајанов, ќе бидат редуцирани предметите, најверојатно наместо 2 физики и 2 електротехники ќе има по една и слично и материјалот и измачувањето на студентите ќе биде намалено.

Е сега ние нели ќе се селиме комплет на Финки и ќе си продолжиме по старите програми, меѓутоа Милош ми објасни дека пример се собереме 10 студенти што сакаме да го слушаме предметот Блаблабла од 3та година на некој од новите смерови кај кои постои само прва година, со задоволство ќе ни одобрат и ќе го активираат предметот.
Коста ни рече дека таму че предавал некои предмети поврзани со информатиката, но и дека истовремено и на ФЕИТ че си предава како до сега. Блазе си му на тие на кој шо че му предава :smir:

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Само Коста Митревски. Не видов ниеден од институтот за Математика и физика. Ако тоа значи дека вие нема да учите никаква математика, ондак не знам што да кажам.
Е сеа коа се фати за Омовиот закон: Не можеш, значи НЕ МОЖЕШ себеси да се наречеш инженер, без такви некои основни работи. Овде праам муабет за инженерство, не за апликативен софтвер. Исто како што не можеш да се наречеш програмер, а да не знаеш шо е уствари целта на програмирањето (не дека ако ја знаеш, автоматски си).
Се зависи од тоа што сакаш од информатиката. Дали ќе работиш на развивање на софтвер, или ќе се грижиш за машинскиот дел.
Иначе ти сеа моеш на која сакаш програма да се запишеш. Би можел дури и јас да се префрлам, кога би имал желба.
Не заборавај дека се споија ПМФ и ФЕИТ ... значи математика и физика сигурно некој од ПМФ ќе предава.

A

apidrone

Гостин
Не заборавај дека се споија ПМФ и ФЕИТ ... значи математика и физика сигурно некој од ПМФ ќе предава.
Само Институтот за Информатика (ИИ) од ПМФ и Институтот за Компјутерска Техника и Информатика (ИКТИ) од ФЕИТ се споени, не целосно факултетите (скраја да е).

Член од
2 март 2007
Мислења
4.576
Поени од реакции
3.773
Само Институтот за Информатика (ИИ) од ПМФ и Институтот за Компјутерска Техника и Информатика (ИКТИ) од ФЕИТ се споени, не целосно факултетите (скраја да е).
Е добро де, ќе бидат поканети професори од феит за тие предмети. Исто како што и ќе бидат поканети професорите од финки да предаваат на феит, е сеа нивно си е дали тие ќе прифатат.

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Информатичарите комплет се селат, а електроники физики и математики, ке држат некои како коста што се преселени, валјда дел од ПМФ, а како што разбрав ќе се комбинирале тие предмети ќе можело да ги држат професори што ќе останат на феит... Во секој случај ќе има кадар и за нив:)

Член од
24 јуни 2006
Мислења
8
Поени од реакции
2
Само да напоменам, постојат софтверски инжињери, машински инжињери, електро инжињери, генетски инжињери.... итн итн ...
Значи стварно не разбирам, од ова произлегува дека доколку се разбираш нешто ситно од електроника и доколку си излезен од ФЕИТ ти си инжињер, глупости.За мене инжињер е човек кој својата креативност и идеи ги имплементира во својата област на проучување. Ако сметаш дека дипломата те прави инжињер, тогаш си во голема заблуда.

A

apidrone

Гостин
Само да напоменам, постојат софтверски инжињери, машински инжињери, електро инжињери, генетски инжињери.... итн итн ...
Значи стварно не разбирам, од ова произлегува дека доколку се разбираш нешто ситно од електроника и доколку си излезен од ФЕИТ ти си инжињер, глупости.За мене инжињер е човек кој својата креативност и идеи ги имплементира во својата област на проучување. Ако сметаш дека дипломата те прави инжињер, тогаш си во голема заблуда.
Има разлика од „не можеш да бидеш нешто без да го знаеш тоа и тоа“ и „ако го знаеш тоа и тоа, ти си нешто“. Јас го употребив првото, не треба да се биде многу паметен за да се забележи тоа. Се разбира дека има различни бранши на инженерство, ама темава се вика Факултет за електротехника и информациски технологии.

Mainframe

Mr.Goodkat
Член од
14 јануари 2008
Мислења
336
Поени од реакции
30
Разбрав една интересна информација. Колегите (професори/асистенти) од КТИ си „позајмувале“ материјали од некои предмети кои ги покрива институтот за телекомуникации, а се во наставна програма на ФИНКИ, така да се сомневам дека ќе има соработка помеѓу овие два факултета на поле на размена на професори.

A

apidrone

Гостин
Разбрав една интересна информација. Колегите (професори/асистенти) од КТИ си „позајмувале“ материјали од некои предмети кои ги покрива институтот за телекомуникации, а се во наставна програма на ФИНКИ, така да се сомневам дека ќе има соработка помеѓу овие два факултета на поле на размена на професори.
Позајмување у која смисла? Некој од КТИ да предава со материјали за нешто од ТК институтот? Нема некоја логика. Ако знае еве пр. Лошковска разлика меѓу АМ и ФМ, ќе си го сечам :) Таа нејзиното едвај го предава, не па нешто што е апстрактно за нејзината област на интерес.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
Ок брат =) Ти остани си на ФЕИТ , ние информатичарите шо не хејташ ке си идеме на ФИНКИ + Ики ке ги зееме за да не ти праат гужва :)

Го потиш на темава , ко да ти е криво шо не си на Ики или Инфо или ко да се каеш за смерот шо си го одбрал ....Неможе да си инжињер ако немаш ова неможе да си информатичар ако немаш тоа ....

Seriously ....

A

apidrone

Гостин
Појма немаш колку ми е криво... пукам од мака, пропаѓам во себе секој изминат ден :kesa:
И никој не ве хејта, аман! Вие сами си се хејтате.
И више со инфовци и остали на кои не им се седи на ФЕИТ, не сакам да се замарам. Впрочем, си имате тема за новиот факултет. Зошто замарате тука?
Еве ви тема. Дискутирајте си колку сакате, електрашите тоа не ги интересира.

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.230
Поени од реакции
14.571
Многу си паметен у курац...
епа ајде за информација твоја, јас не го знам омов закон а ќе бидам дилпомиран инженер по информатика и се што?
Не сум инженер затоа што ти викаш така?

Ти си друже за лечење ама онака сериозно. Имаш фобија од информатикава...

A

apidrone

Гостин
Многу си паметен у курац...
епа ајде за информација твоја, јас не го знам омов закон а ќе бидам дилпомиран инженер по информатика и се што?
Не сум инженер затоа што ти викаш така?

Ти си друже за лечење ама онака сериозно. Имаш фобија од информатикава...
Што е тоа инженер по информатика бе баце? И немој да мислиш дека ќе паднам на вакви евтини провокации, не вреди.

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.230
Поени од реакции
14.571
http://www.finki.ukim.mk/mk/studies/INFO

Едуцирај се...
Ни ги поду мудава на сите со тоа твоите ЈАКИ предмети што се учат на електро а што ние не ги учиме бла бла бла...
Никој не те рчка за твојот смер и пак од време на време само сереш за информатикава и како ние нема да бидеме инженери и незнам ти што...
Повеќето од неинженерите ќе земаат поголема плата од тоа што ти некогаш би земал по струка како вака многу јак инженер.

Kajgana Shop

На врв Bottom