Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.739
Поени од реакции
18.485
Зошто по ѓаволите би го поврзувал со предниот дел? звучната има катаљарда опции за конекции/оутпут, така да све ќе приклучиш позади еднаш, и нема веќе што да му ја мислиш.

Ако ја користиш звучната, онбордот не се користи бтњ.

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.157
Поени од реакции
5.933
Зошто по ѓаволите би го поврзувал со предниот дел? звучната има катаљарда опции за конекции/оутпут, така да све ќе приклучиш позади еднаш, и нема веќе што да му ја мислиш.

Ако ја користиш звучната, онбордот не се користи бтњ.
Значи со сигурност би можел да поврзам 2 излеза и да ги користам кога ќе ми требаат? (за DG зборам).

И вчера ми снема интернет па не стигнав да те допрашам... Не мислев на тоа што е AIMP3, туку што се ASIO/WASAPI, што се толку посебни и дали некое од нив го има на JetAudio.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.739
Поени од реакции
18.485
Значи со сигурност би можел да поврзам 2 излеза и да ги користам кога ќе ми требаат? (за DG зборам).

И вчера ми снема интернет па не стигнав да те допрашам... Не мислев на тоа што е AIMP3, туку што се ASIO/WASAPI, што се толку посебни и дали некое од нив го има на JetAudio.
ASIO и WASAPI се ексклузивни драјвери за bypass на Windows аудио стримингот, кои доведуваат за звук со помалце шумови, и такнаречен bitperfect mod при слушањето, на кратко директен контант остваруваат со звучната/онборд карта - драјверот на истата.

Користи Aimp3, и во prefrences намести Wasapi/ASIO, незнам дали има плагин за тој плеер што го користиш ти.

Што сакаш да поврзеш поточно?

old_School_mk

Член од
11 август 2009
Мислења
6.157
Поени од реакции
5.933
ASIO и WASAPI се ексклузивни драјвери за bypass на Windows аудио стримингот, кои доведуваат за звук со помалце шумови, и такнаречен bitperfect mod при слушањето, на кратко директен контант остваруваат со звучната/онборд карта - драјверот на истата.

Користи Aimp3, и во prefrences намести Wasapi/ASIO, незнам дали има плагин за тој плеер што го користиш ти.

Што сакаш да поврзеш поточно?
Пишав и претходно, моментално користам звучници на задната порта, а слушалки на предната. (image)
Работата е што и 2те ми се поврзани во исто време и по потреба ги менувам од едното на другото (имам една скрипта и со стискање на win+shift автоматски ми го прави целото префлување на звукот од едно на друго наместо десен клик на иконата со звучник -> playback devices -> set default -> ok).

Дури и да купам звучна пак ќе биде исто, пошто звучните имаат само еден аудио заден влез за line-in, а имаат конектори на предниот дел од картата кои со помош на кабелот од предниот дел на куќиштето овозможува користење на front panel audio. Ама пак би го имал шумот. Досега не сум сретнал звучна карта што има 2 влеза за line-in на задната страна.
Одтаму и целиот муабет дека ако земам звучна би ја користел само за слушалките, а звучниците би ми биле приклучени на on-board.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.739
Поени од реакции
18.485
Другар, скоро секоја звучна има опција за 2 звучника и 1 слушалки, и микрофон, од позади, фронт панел ти е само додатна опција ако несакаш каблите да ти одат од позади.

На мојата STX, имам 2 монитора (звучници) и слушалки, константно уклучени, оутпутот го менувам во контрол панелот.

Исто и на Xonar D1, слушалки и звучници...

old_School_mk

Член од
11 август 2009
Мислења
6.157
Поени од реакции
5.933
Другар, скоро секоја звучна има опција за 2 звучника и 1 слушалки, и микрофон, од позади, фронт панел ти е само додатна опција ако несакаш каблите да ти одат од позади.

На мојата STX, имам 2 монитора (звучници) и слушалки, константно уклучени, оутпутот го менувам во контрол панелот.

Исто и на Xonar D1, слушалки и звучници...
Знам за твојата STX, ама таа исто така е преку 200 евра.

Ај на пример најди слики на нет од DG & D1 и во пеинт некако означи ги конекторите кој е за звучници, кој за слушалки, ќе можеш?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.739
Поени од реакции
18.485
Знам за твојата STX, ама таа исто така е преку 200 евра.

Ај на пример најди слики на нет од DG & D1 и во пеинт некако означи ги конекторите кој е за звучници, кој за слушалки, ќе можеш?

old_School_mk

Член од
11 август 2009
Мислења
6.157
Поени од реакции
5.933
Според ова што го гледам и читам:

1 влез за микрофон/line-in/SPDIF
4 за сараунд (од кои 1 може да се користи за стерео звучници или слушалки)

И каде се сеа моите 2 влеза за звучници и слушалки?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.739
Поени од реакции
18.485
Јас имав Xonar D1, имав 5.1 сараунд приклучено, се разбира со вакви џекови, и слушалки во исто време.

Ама сега кога ќе ми текне, мислам дека ми беше приклучено и мене на фронт панел....како и да е мислам дека има опција со сплитер да средиш работа.

B

BooBojan

Гостин
Дечки планирам да земам лап-топ.Буџетот ми е 35000 +- 3000.
Што би било најдобро за тие пари,ама да има ѕверска графичка.

Indigo

баниран/а
Член од
8 септември 2012
Мислења
763
Поени од реакции
414
дали ке одговара ова напојуванје http://set.com.mk/Proizvod.php?vrednost=10&grupa=66&si=22144
на оваа конфигурација

Intel Core 2 Quad Q8200

8Гб ДДР 3

ATI HD 6950
Q8200 + HD 6950 (95 + 200) = 295W . Нема да имаш проблем, но процесорот ќе прави ефект на тесно грло. Ќе ти треба барем 2.8 GHz за да ја осетиш графичката.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Дечки планирам да земам лап-топ.Буџетот ми е 35000 +- 3000.
Што би било најдобро за тие пари,ама да има ѕверска графичка.
Ѕверска графичка за тие пари би можел да најдеш во некоја десктоп конфигурација. Инаку, еве добар лаптоп (i5 3210 , 4gb ddr3, 500gb hdd, GT630M 2gb ddr3)

old_School_mk

Член од
11 август 2009
Мислења
6.157
Поени од реакции
5.933
Јас имав Xonar D1, имав 5.1 сараунд приклучено, се разбира со вакви џекови, и слушалки во исто време.

Ама сега кога ќе ми текне, мислам дека ми беше приклучено и мене на фронт панел....како и да е мислам дека има опција со сплитер да средиш работа.
Епа тоа е тоа што го зборев и јас... Слушалките се на front panel. А за сплитер не би знаел, ама еве на пример имам ваква опција (претходно прашував за некое вакво решение).
Или па, да купам звучна и слушалките да ги поврзам на неа, а звучниците на интегрираната (веќе го пишав ова).
Трета опција ми е да го оправам предниот панел на куќиштето, т.е. каблите што се приклучени на него ама за да го постигнам тоа ќе треба да ги прелемувам и да го преместам кабелот за аудио да иде позади матичната...

fuck.

Kajgana Shop

На врв Bottom