Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Да у право си,сега прочитав и никој не се пожалил(очигледно не треба да се верува у рекла-казала shit:D) а за графичките дали се добри?
--- надополнето: 18 септември 2012 во 14:46 ---

А може да се додаде оваа http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=376&pid=33742 (зашо има 3.0 усб и H77 chipset) , а да се одземе од графичка?
Зимај H77, ако се иста-слична цена.

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Ај да не се праам паметен,додади на матична одземи од графичка
Друже заебанција беше тоа, муабетот ми беше нема потреба. Еве овде можеш да видиш што е разликата USB 3.0, 14 место 10 порта (можност, на самата плоча имаш 6 место 4), два слота за гравика АМА едниот х4 другиот х16 за x-fire (нема никогаш да го користиш, поготово не со х4 порт) и Intel Rapid Storage Technology што е ок ако тераш 2,3,4 хардиска во RAID (ти имаш еден не ти праи ништо разлика). Ако мислиш дека вреди да фукнеш 3000 плус за плочава повели, ама графичка за 1000ка на парталпазар/оглас само :)
--- надополнето: 18 септември 2012 во 15:15 ---
Зимај H77, ако се иста-слична цена.
H61 2800, H77 5100 :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Тогаш не му се исплати, иначе заеби Гигабјт плоча од таа серија, Асус е многу подобар избор, да беше Z77/H77 друг ќе беше муабетот.

@Th3Avenger, Земи една од 2-ве

оваа или оваа.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Да у право си,сега прочитав и никој не се пожалил(очигледно не треба да се верува у рекла-казала shit:D) а за графичките дали се добри?

А може да се додаде оваа http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=376&pid=33742 (зашо има 3.0 усб и H77 chipset) , а да се одземе од графичка?
За графичката треба ептен да земеш од чкартна фирма (некоја што склапа на брод) па да се зезнеш. Немаш гајле со било што од Gigabyte ама сепак си важи принципот прво провери на нет кориснички искуства баш за тој модел па купи иако знам дека нема да има проблем ;).

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Тогаш не му се исплати, иначе заеби Гигабјт плоча од таа серија, Асус е многу подобар избор, да беше Z77/H77 друг ќе беше муабетот.

@Th3Avenger, Земи една од 2-ве

оваа или оваа.
Што им фали на gygabite оваа серија? Taa што му ја пишав е и со solid кондезатори. Башка дечкото си сака се да му е од anhoch за да купува на рати.

За графичката треба ептен да земеш од чкартна фирма (некоја што склапа на брод) па да се зезнеш. Немаш гајле со било што од Gigabyte ама сепак си важи принципот прво провери на нет кориснички искуства баш за тој модел па купи иако знам дека нема да има проблем ;).
Meне ми е чудно што HD 6570 и 6670 со DDR3 на Sapphire имаат underclocked меморија, официјални specs е 1800MHz (900) на пример, a кај овие е 1333Mhz(667)...

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Што им фали на gygabite оваа серија? Башка дечкото си сака се да му е од anhoch за да купува на рати.

Meне ми е чудно што HD 6570 и 6670 со DDR3 на Sapphire имаат underclocked меморија, официјални specs е 1800MHz (900) на пример, a кај овие е 1333Mhz(667)...
Им фали стабилен BIOS (UEFI) им фали правилен краш риковери систем (tripple boot проблеми) им фалат соодветени ROM абдејти на BIOS-от, им фали соодветна детекција на vcore одчитување со CPU-Z, им фали по-опширно тестирање - валидација со разноразни рам чипови, Samsung не само Hynix, и пред се валидација со разноразни ад он карти, и периферни уреди, некои тастетури не работат во BIOS, или воопшто не се детектираат итн.

H67/P67/Z68 - Gigabyte све е тоа генерално fail, Z77/H77 - базираните плочи за разлика се многу подобри и немаат проблеми.

За разлика од нив Asus P67/H67/Z68/ rock stable.

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Им фали стабилен BIOS (UEFI) им фали правилен краш риковери систем (tripple boot проблеми) им фалат соодветени ROM абдејти на BIOS-от, им фали соодветна детекција на vcore одчитување со CPU-Z, им фали по-опширно тестирање - валидација со разноразни рам чипови, Samsung не само Hynix, и пред се валидација со разноразни ад он карти, и периферни уреди, некои тастетури не работат во BIOS, или воопшто не се детектираат итн.

H67/P67/Z68 - Gigabyte све е тоа генерално fail, Z77/H77 - базираните плочи за разлика се многу подобри и немаат проблеми.

За разлика од нив Asus P67/H67/Z68/ rock stable.
Jас имам склопено неколку конфигурации со овие плочи и не сум имал никаков проблем со UEFI биосот, а тоа што CPU-Z не ја отчитува волтажата на процесорот е проблем на софтверто не на хардверот. Башка пошто плочиве и онака неможат да го оверклокуваат процесорот, не ми ни треба да знам, а процесорите се доволно ладни па нема потреба за undervolt. За меморијата неможам да коментирам зашто што сум купил, сум уштекал и работело. На крај првпат слушам за проблем со add-on карти и периферија како тастатури.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Значи, да не навлагам во детали, пазарот на матични ми е доста познат, ако мислиш дека сум грешка во ред, секој по свој терк, јас пренесувам лично искуство, и искуство на многу корисници на странски форуми, самите луѓе инжињери од Gigabyte како Sin0822/Colin ги признаваат овие пропусти и грешки во кодирањето на BIOS-от, како и генералната стабилност на овие платформи во ситуации кои ги набројав горе.

Исто така H67/Z68 плочите на Gigabyte немаат UEFI BIOS, имаа touch BIOS кој беше невиден fail.

Член од
13 септември 2009
Мислења
560
Поени од реакции
434
Значи, да не навлагам во детали, пазарот на матични ми е доста познат, ако мислиш дека сум грешка во ред, секој по свој терк, јас пренесувам лично искуство, и искуство на многу корисници на странски форуми, самите луѓе инжињери од Gigabyte како Sin0822/Colin ги признаваат овие пропусти и грешки во кодирањето на BIOS-от, како и генералната стабилност на овие платформи во ситуации кои ги набројав горе.

Исто така H67/Z68 плочите на Gigabyte немаат UEFI BIOS, имаа touch BIOS кој беше невиден fail.
Значи дефинитивно една од тие две?

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160

Не викам дека не е така, не сум имал проблем не сум побарал на интернет. Задниве 5-6 години работам 95% од времето на лаптопи така да не сум до толку во тек со десавките на десктоп компјутерите, а на нет во спецификациите пишува dual uefi bios така да вајда не прават false advertising. Незнам што е разликата меѓу Touch и UEFI ам ко што знам фората со UEFI е дека можеш да користис маус или друг сличен начин за инпут, немора да е тастатура и има подршка за драјвови поголеми од 2.2TB. Е сеа првово дефинитивно работи на плочиве а за второто не сум имал таков хард да пробам.

Член од
25 март 2009
Мислења
84
Поени од реакции
3
ајде сеа еден совет да ми дадете бидејки слаб сум за мемморииве читам но потполно не свакам и такада би ми требало ваша помош што да правам имаам 4гига корсаирhttp://www.set.com.mk/Proizvod.php?vrednost=10&grupa=42&si=25746
е сеа сакам да ставам усте една плочка е сеа што да правам за подобро нормално да земам уште 8 гига или пак 4 гига исто таква како првата плочка или пак да земам две нови од по 4гига да речеме од ова http://www.set.com.mk/Proizvod.php?vrednost=10&grupa=42&si=25880 или од оваhttp://www.set.com.mk/Proizvod.php?vrednost=10&grupa=42&si=25798 или пак вие дадете предлог и ако има време да објасни зашто е подобра таа комбинација зашто некако сум дудук коа се во прашање мемориите а компјутерот ми служи поише за играње PES 2012 и нормално коа ке искочи PES 2013 на висока резолуција ( 42" led tv ) гледање филмови и по некоја друга игра а иначе конфигурацијата ми е

напојуванје CM GX LITE 500W

CPU INTEL Q8200

GPU HD 6850 2G GDDR5

MATICNA ASUS P5G41T- LX3

буѓет до 3000 ден

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
ајде сеа еден совет да ми дадете бидејки слаб сум за мемморииве читам но потполно не свакам и такада би ми требало ваша помош што да правам имаам 4гига корсаирhttp://www.set.com.mk/Proizvod.php?vrednost=10&grupa=42&si=25746
е сеа сакам да ставам усте една плочка е сеа што да правам за подобро нормално да земам уште 8 гига или пак 4 гига исто таква како првата плочка или пак да земам две нови од по 4гига да речеме од ова http://www.set.com.mk/Proizvod.php?vrednost=10&grupa=42&si=25880 или од оваhttp://www.set.com.mk/Proizvod.php?vrednost=10&grupa=42&si=25798 или пак вие дадете предлог и ако има време да објасни зашто е подобра таа комбинација зашто некако сум дудук коа се во прашање мемориите а компјутерот ми служи поише за играње PES 2012 и нормално коа ке искочи PES 2013 на висока резолуција ( 42" led tv ) гледање филмови и по некоја друга игра а иначе конфигурацијата ми е

напојуванје CM GX LITE 500W

CPU INTEL Q8200

GPU HD 6850 2G GDDR5

MATICNA ASUS P5G41T- LX3

буѓет до 3000 ден
Конфигурацијата не ти е хајенд, за сингл плеер игри ок ќе ти биде и со 4GB, ако веќе инсистираш, земи си уште 4GB плочка, иста како што имаш и не комплицирај безпотребно :)

Член од
25 март 2009
Мислења
84
Поени од реакции
3
Конфигурацијата не ти е хајенд, за сингл плеер игри ок ќе ти биде и со 4GB, ако веќе инсистираш, земи си уште 4GB плочка, иста како што имаш и не комплицирај безпотребно :)
па и не ми треба за нисто посебно фала

Kajgana Shop

На врв Bottom