Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Значи, види не сум ограничен со технологија јас, само ти кажувам дека Nvidia имаат далеку подобра технологија од ATI, сум користел и јас ATI, и знам какви се, имам уште една x1300 душата и ја извадив и уште тера, е сега за драјверите, за лаптопи се далеку по проблематични ATI, Од официјалната не можеш да ги симнеш :D + Optimus технологијата на Nvidia е ненадминлива, ATI никогаш нема да ја надмине оваа технологија.
1. GTX680, 670, 660 (Kepler) се заклучени карти, регулирањето на волтажите е скратено, кај AMD 7970 (Tahiti) 7950, 7770, како и било која друга карта не сe, тоа значи дека самата архитектурата како и квалитетот на изработа е многу по кревка т.е. самото јадро не трпи оверклок, значи отишле на штедење, крателе на квалитет, и фазите (vrm дизајнот) е utter crap, за разлика од AMD кои користат хај енд Volterra регулатори (vrm)

2. GTX680 осакатени GPUGPU (compute) перформанси, кај AMD 7970 не се, и не само тоа него се двојно зголеми во споредба со 6970.

3. GTX 680 256 битен меморски интерфејс, 192GB/s трансфер, AMD 7970 384 битен, со 288GB/s.

4. GTX680 2GB Vram vs 7970 3GB Vram.

5. GTX680 се гуши на резолуции над 2560X1600 7970 не се гуши.

6. AMD ја исфрлија цели 6 месеци порано 7970 од GTX680, таа "ненадминлива технологија" (најобичен downclock) која ја збориш, први на пазарот ја воведоа AMD со 5870 серијата, така да и тоа не држи вода, и е голема невистина, чист маркетинг.

Треба ли уште нешто да се каже? мислам дека ставот ти е тотално погрешен и Nvidia т.е. нивниот маркетинг, успешно те обземал.

POS-51

Infinity Driver
Член од
11 ноември 2008
Мислења
1.411
Поени од реакции
445
1. GTX680, 670, 660 (Kepler) се заклучени карти, регулирањето на волтажите е скратено, кај AMD 7970 (Tahiti) 7950, 7770, како и било која друга карта не сe, тоа значи дека самата архитектурата како и квалитетот на изработа е многу по кревка т.е. самото јадро не трпи оверклок, значи отишле на штедење, крателе на квалитет, и фазите (vrm дизајнот) е utter crap, за разлика од AMD кои користат хај енд Volterra регулатори (vrm)

2. GTX680 осакатени GPUGPU (compute) перформанси, кај AMD 7970 не се, и не само тоа него се двојно зголеми во споредба со 6970.

3. GTX 680 256 битен меморски интерфејс, 192GB/s трансфер, AMD 7970 384 битен, со 288GB/s.

4. GTX680 2GB Vram vs 7970 3GB Vram.

5. GTX680 се гуши на резолуции над 2560X1600 7970 не се гуши.

6. AMD ја исфрлија цели 6 месеци порано 7970 од GTX680, таа "ненадминлива технологија" (најобичен downclock) која ја збориш, први на пазарот ја воведоа AMD со 5870 серијата, така да и тоа не држи вода, и е голема невистина, чист маркетинг.

Треба ли уште нешто да се каже? мислам дека ставот ти е тотално погрешен и Nvidia т.е. нивниот маркетинг, успешно те обземал.
Добро ти ми споредуваш 680 со 7970, океј е ајде подбра е 7970, btw јас ти зборев за Optimus технологијата на Nvidia за лаптопи, не знам дали имаш користено Sandy Bridge со Nvidia и со ATI или Ivy Bridge со Nvidia и со ATI, да видиш што повеќе загрева, и батеријата како се однесува во двата случаи независно со Sandy или Ivy

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Во моментов користам Sandy Bridge со Nvidia, и дали ти тоа сериозно мислиш дека заради таа "технологија" процесорот повеќе загрева? леле значи јас сум губел време да објаснувам во ветер :)

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933
POS-51: обично не се расправам со нубови, али морам ова да го прокоментирам.

Мислам дека земаш преголем залак со тоа што ти како тип што "гејма" на лаптоп, доаѓа во тема за хардвер и тропа глупости како ати биле срање...

Он-топик.
Се вратив од Германија, и нормално, си купив и некои работи... :)

Samsung Galaxy S2
Crucial M4 128GB
Sennheiser HD518
Logitech HD C270

Со SSD-то засега се' е ок (SSD owns :D) , ме интересира само што е тоа TRIM (пошто сегде го читам), што функција има и дали и како да го овозможам (пошто мислам дека не ми е вклучено). И у глобала некој совет дајте за оптимизација на SSD-а....

А имам и проблем со аудиото. Пошто слушалкиве немаат копче за контрола на звук, туку звукот си е по дефолт на највисоко ниво, кога ми се приклучени во предната порта на куќиштето имам шум предизвикан од магнетни бранови на компонентите што ми се во куќиштето. Го подесував малце кабелот за да го минимизирам зуењето, ама пак го има :/
Дали има некое решение околу ова, да му направам нешто на кабелот за целосно да го изгубам шумот? Ако нема, пошто не ми е опција да ги приклучам слушалките на задна порта пошто таму ми е приклучен системот (а ги користам и 2те), дали во Македонија има негде 3.5 to USB конвертори? И дали би можел да најдам Asus Xonar DG за 1.000че?

POS-51

Infinity Driver
Член од
11 ноември 2008
Мислења
1.411
Поени од реакции
445

Мислам дека земаш преголем залак со тоа што ти како тип што "гејма" на лаптоп, доаѓа во тема за хардвер и тропа глупости како ати биле срање...

Он-топик.

Samsung Galaxy S2
Crucial M4 128GB
Sennheiser HD518
Logitech HD C270

Со SSD-то засега се' е ок (SSD owns :D) , ме интересира само што е тоа TRIM (пошто сегде го читам), што функција има и дали и како да го овозможам (пошто мислам дека не ми е вклучено). И у глобала некој совет дајте за оптимизација на SSD-а....

А имам и проблем со аудиото. Пошто слушалкиве немаат копче за контрола на звук, туку звукот си е по дефолт на највисоко ниво, кога ми се приклучени во предната порта на куќиштето имам шум предизвикан од магнетни бранови на компонентите што ми се во куќиштето. Го подесував малце кабелот за да го минимизирам зуењето, ама пак го има :/
Дали има некое решение околу ова, да му направам нешто на кабелот за целосно да го изгубам шумот? Ако нема, пошто не ми е опција да ги приклучам слушалките на задна порта пошто таму ми е приклучен системот (а ги користам и 2те), дали во Македонија има негде 3.5 to USB конвертори? И дали би можел да најдам Asus Xonar DG за 1.000че?
Еј добро се испофали дека си изнакупил ствари и сега можеш мирно да спиеш, btw Nvidia и ATI Кока кола и пепси

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443

Он-топик.

Samsung Galaxy S2
Crucial M4 128GB
Sennheiser HD518
Logitech HD C270

Честито за Crucial-от, јас се мислам меѓу него и Самсунгот ама некако повеќе инклинирам за Самсунг. Да ставиш најнов биос на SSD-то и тримот обавезно да го активираш :).

old_School_mk

Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933
Честито за Crucial-от, јас се мислам меѓу него и Самсунгот ама некако повеќе инклинирам за Самсунг. Да ставиш најнов биос на SSD-то и тримот обавезно да го активираш :).
Автоматски си беше во последниот биос, проверив тоа. А што е уствари TRIM и како да го активирам. Тоа прашав и во претходниот пост.

Член од
30 октомври 2009
Мислења
363
Поени од реакции
261
Хмм сакам да земам 4gb ddr3 меморија, но се мислам помеѓу Corsair и Kingston. Што мислите која е подобра и дали би имало некоја разлика?

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Автоматски си беше во последниот биос, проверив тоа. А што е уствари TRIM и како да го активирам. Тоа прашав и во претходниот пост.
Трим е алгоритам за да не загуби SSD то на перформанси со времено користење на ќелиите на НАНД меморијата. Како се полни SSD-то со податоци и се испишуваат NAND ќелиите времено доаѓа до забавување на перформасите кои некогаш знаат да бидат и мерливи (не само на бенчмарк). Едноставно ќе ти стане SSD то побавно. Тримот е функција на Windows 7 (нема во XP) каде самиот оперативен систем врши одредено бришење на податоци после кое перформансите се враќаат како кога бил купен дискот. Тримот делува автоматски секогаш кога е SSD-то на idle :).

Се ова на англиски сум го читал и затоа може некој термин да не сум го погодил 100% но суштината е таа :).

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
POS-51

Eве ти за оптимизација.

Иначе Трим е команда што оперативниот систем ја праќа до SSD, кои блокови не се веќе во употреба, и истите да бидат избришани т.е. вратени во состојба како нови, на кратко нешто како одржување во добра состојба на SSD, за да одржува константи перформанси дури и после интензивна употреба. Ако имаш Winows 7 TRIM подршката е под дифолт активна на M4-та, следи го гајдот за правилен сетап. БТЊ на која машина ќе го користиш?

Тие слушалки без звучна се како кола без гуми, собери пари и зами си најмалце DG, а препорака од мене за D1, Сефирот продаваше една за колу 2000 денари, gо for it, нема да зажалиш!

Исто така користи и AIMP3, со Wasapi/ASIO сетинг во преференците - сетинзите на Aimp3.

Трим командата не се активира, автоматски е активнa ако користиш Windows 7.

И да, иди на 830.

Niggersinparis

добро вече
Член од
28 август 2012
Мислења
2.457
Поени од реакции
1.999
Нема да те убедувам, зошто би те убедувал? само нескам кога се шират невистини, и муабети од типот Geforce се најбољи, се споредува модел со модел, не производител вс производител.
еве конкретно Gt 630m ili amd hd 7670m dvete se 1 gb ddr3, според тебе која е подобра

old_School_mk

Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933
Eве ти за оптимизација.

Иначе Трим е команда што оперативниот систем ја праќа до SSD, кои блокови не се веќе во употреба, и истите да бидат избришани т.е. вратени во состојба како нови, на кратко нешто како одржување во добра состојба на SSD, за да одржува константи перформанси дури и после интензивна употреба. Ако имаш Winows 7 TRIM подршката е под дифолт активна на M4-та, следи го гајдот за правилен сетап. БТЊ на која машина ќе го користиш?
Asus P5Q (P45), E8400 @ 4.3, HD6850, 4GB Ram, WD Caviar Blue 500GB 16 MB cache.

Тие слушалки без звучна се како кола без гуми, собери пари и зами си најмалце DG, а препорака од мене за D1, Сефирот продаваше една за колу 2000 денари, gо for it, нема да зажалиш!

Исто така користи и AIMP3, со Wasapi/ASIO сетинг во преференците - сетинзите на Aimp3.
Пари имам, него не ми се даваат толку за звучна пошто и со on-board-ов (ALC 1200) вадам даааалеку подобар звук отколку со претходните слушалки. Али ти викам, ме ебе шумов и гледам некое евтино решение. Првично ме интересира дали негде во Македонија има од тие 3.5 to USB конвертери пошто знам дека се мање-више евтини и дека би ми завршиле работа, а ако нема тоа би идел и со звучна, али некоја евтина од типот на DG. Мада D1 за 2.000 денари.... Хммм....

Btw, dafuq е болдираново??? Ја користам JetAudio иначе.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Asus P5Q (P45), E8400 @ 4.3, HD6850, 4GB Ram, WD Caviar Blue 500GB 16 MB cache.

Пари имам, него не ми се даваат толку за звучна пошто и со on-board-ов (ALC 1200) вадам даааалеку подобар звук отколку со претходните звучници. Али ти викам, ме ебе шумов и гледам некое евтино решение. Првично ме интересира дали негде во Македонија има од тие 3.5 to USB конвертери пошто знам дека се мање-више евтини и дека би ми завршиле работа, а ако нема тоа би идел и со звучна, али некоја евтина од типот на DG. Мада D1 за 2.000 денари.... Хммм....

Btw, dafuq е болдираново??? Ја користам JetAudio иначе.
AImp3 е аудио плеер, најдобриот во светот.

Тоа дека звукот е доволно добар, е дека не си чул каков е истиот со звучна. Контактирај го Сефирот, и кога ќе ја ставиш картата, слушни што си пропуштал, исто како SSD то кога го стави во машина ефект ќе има, нема да помислиш на онборд/хард веќе, ќе светнат во полн сјај HD518 :)

Шумот е дел од тој онборд крап, кој ти мислиш дека е добар, огормен лимит е онборд чипот за тие слушалки.

old_School_mk

Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933
AImp3 е аудио плеер, најдобриот во светот.

Тоа дека звукот е доволно добар, е дека не си чул каков е истиот со звучна. Контактирај го Сефирот, и кога ќе ја ставиш картата, слушни што си пропуштал, исто како SSD то кога го стави во машина ефект ќе има, нема да помислиш на онборд/хард веќе, ќе светнат во полн сјај HD518 :)

Шумот е дел од тој онборд крап, кој ти мислиш дека е добар, огормен лимит е онборд чипот за тие слушалки.
Веруј ми, шумот нема врска со on-board-от.

https://www.google.com/search?client=opera&rls=en&q=noise+on+front+panel&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest

Веќе пишав дека е до кабелот што иде од предниот дел на куќиштето до матичната, а сигурен сум дека ако и со звучна го поврзам предниот дел ќе го имам истиот шум. Али па од друга страна со звучна би го користел on-board за звучниците, а звучната за слушалките. Затоа и барав решение за конвертер, ќе го ставам во задниот дел на куќиштето и ќе имам чист звук.

Kajgana Shop

На врв Bottom