Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Извесен период се думам за купување нов монитор. Компјутеров не ми е баш најнов (AMD Athlon 64 3200, 1 gb ram, G-force 6600 turbo force 256 mb). Притоа, сакам да играм и постари игри со фиксна резолуција од 800X600. Како изгледаат таквите игри на 20“ widescrean?
Дали да земам 19“ CRT на старо или да барам нов LCD, кој и за какви пари (да биде ок за машината што ја имам).
Мислам дека беше ветена некоја тема за мониториве, ама не сум ја нашол.
Дајте некој добар совет, аман.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Земи ЦРТ, ЛЦД не трпат резолуции различни од нивната природна резолуција, која за 20-22 инчен е 1680х1050.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Земи ЦРТ, ЛЦД не трпат резолуции различни од нивната природна резолуција, која за 20-22 инчен е 1680х1050.

Фала.
А може да се најде нов 19“ ЦРТ кај нас? Оти гледам само втора рака продаваат. Евтини се ама мачка во вреќа е тоа...

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Одамна нема нови. А тоа постарите игри поддржуваат windowed мод?

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Немаат windowed мод.
Diablo 2, Heroes of Might & Magic 3, Civilization 3 и др.

Нејсе. А ako земам Samsung 2032bw или Samsung 206bw ќе одговара со конфигурацијава што ја имам: AMD Athlon 64 3200/2.00 Ghz, 1 gb ram, G-force 6600 turbo force 256 mb?

Проблем е тоа што при купување на ЛЦД треба да внимавам на мртви пиксели, ергономија, агол на гледливост, квалитет на приказ на бои, одзив, дали има DVI и сл.
Доколку има некој 19“ ЛЦД шо не е widescrean, a е добар за игри, филмови, office ќе бидам благодарен ако кажете :cuc:

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Немаат windowed мод.

Нејсе. А ako земам Samsung 2032bw или Samsung 206bw ќе одговара со конфигурацијава што ја имам: AMD Athlon 64 3200/2.00 Ghz, 1 gb ram, G-force 6600 turbo force 256 mb?

Проблем е тоа што при купување на ЛЦД треба да внимавам на мртви пиксели, ергономија, агол на гледливост, квалитет на приказ на бои, одзив, дали има DVI и сл.
Доколку има некој 19“ ЛЦД шо не е widescrean, a е добар за игри, филмови, office ќе бидам благодарен ако кажете :cuc:
Има 19ки неwide ама мн тешко се наоѓаат, или на старо да пробаш. А иначе немој да зимаш 20ка, земи 22ка, иста резолуција, иста цена, а поголема работна површина имаш. Исто така 22ките се попопуларни па има повеќе и поквалитетни модели.

Член од
26 февруари 2007
Мислења
366
Поени од реакции
10
Ако бараш обичен(4:3) 19 LCD, има во Велес во АМЦ ASUS еден стои изложен.

Spore

Kalabangaa
Член од
11 јануари 2009
Мислења
148
Поени од реакции
3
Извесен период се думам за купување нов монитор. Компјутеров не ми е баш најнов (AMD Athlon 64 3200, 1 gb ram, G-force 6600 turbo force 256 mb). Притоа, сакам да играм и постари игри со фиксна резолуција од 800X600. Како изгледаат таквите игри на 20“ widescrean?
Дали да земам 19“ CRT на старо или да барам нов LCD, кој и за какви пари (да биде ок за машината што ја имам).
Мислам дека беше ветена некоја тема за мониториве, ама не сум ја нашол.
Дајте некој добар совет, аман.
Постари игри на монитори Wide нема да можеш да ги играш еве јас на пример Cossacks не можам да ја играм на Wide а на tft можам затоа ако играш постари игри купи си TFT

Немаат windowed мод.

Јас имам Samsung 932b 19' не е Wide и е одличен јас ти препорачувам да си земеш Samsung ама не Wide во никој случај

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Постари игри на монитори Wide нема да можеш да ги играш еве јас на пример Cossacks не можам да ја играм на Wide а на tft можам затоа ако играш постари игри купи си TFT
Како бе неможе да игра постари игри на WIDE?????

Од кај па сеа ова, пообјасни малце...

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Како бе неможе да игра постари игри на WIDE?????

Од кај па сеа ова, пообјасни малце...
Глеаш дека он пробал = не можел.

Што повеќе доказ ти треба ?!?!?!?!?!?!??!

Исто е и за рамот,пробал = не може = не може различни фреквенции.

Старите TFT биле најдобри за игри,со 20ms response time,ќе глеаш духови на екран,би сакал некој да проба PES или FIFA на тоа.

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464

Јас имам Samsung 932b 19' не е Wide и е одличен јас ти препорачувам да си земеш Samsung ама не Wide во никој случај
Знаеш ли што значи терминот TFT, а што значи терминот Wide и споредбава што ја правиш?
Исто ко да кажеш не земај Wide земи CRT...

tomislayer

Елегантно дебел =)
Член од
18 ноември 2008
Мислења
1.482
Поени од реакции
82
Знаеш ли што значи терминот TFT, а што значи терминот Wide и споредбава што ја правиш?
Исто ко да кажеш не земај Wide земи CRT...
ТФТ не беше нешо Турбо Флет самтинг ако не се лажам? :smir: А иначе сепак не се споредуе тфт со вајд и со црт но само да прашам дали добро мислам :)

ПС. Момци последна проверка... пред утре да одам у шопинг! Дали да си зеам JW IG31 CFS матична? Ми треба некоја шо го поддржуе Intel P4 стариот мој процесор зашо неам пари да си зеам наеднаш и процесор и графичка па ќе почнам со матична и рам! Ако некој има боље идеја докај 3-4000 за матична нека пише ОДМА! Итно е утре идам да купуем дур не се премислила мајка ми :) Т-сокет ми е процесорот (775ЛГА) Р4! Значи матична до 4000 шо е можно појак процесор да и е максимумот зашо оваа JW до Core 2 Duo поддржуе :) Ако не па ќе си ја зеам таа и 4 ГБ рам :)

Martin_GSM

бившиот torrent
Член од
13 април 2006
Мислења
2.076
Поени од реакции
68
TFT-Thin Film Transistor
LCD-Liquid Crystal Display
CRT-Cathode Ray Tube

првите два се од танките а ЦРТ се старите монитори

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
ДО СИТЕ!!!!!!

Луѓе, ако не се разбирате, или не сте сигурни у тоа што го кажувате.....

НЕ ПИШУВАЈТЕ ГЛУПОСТИ!!!

Kajgana Shop

На врв Bottom