Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Член од
3 декември 2007
Мислења
2.681
Поени од реакции
182
MB Gigabyte P45 DS3L
CPU Core2Quad Q9550 2.83/12mb/1333 box (незнам дали вреди за парите, скоро дупло е поскап од core2quad q660 2.4/8mb/1066)
RAM 4GB KINGSTON
HDD HITACHI 500GB SATA2 16MB и WD 320 GB SATA2
DVD SAMSUNG NEKOE 22X
CASE ATRIX
POW GIGABYTE 460W REAL POW.
MON :toe:
VGA GIGABYTE GEFORCE 9800GT/512 DDR3/256bit:toe::uvo:

Вака одпрлика би требало да игледа конфигурацијата.... any comments?
Тешко дека ќе поминеш со напојување од 460W.

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
не фрлај толку пари за процесор.....

слабо напојување....

WD....

Ati 4870....

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
1.522
Здраво на сите.

Сакам да ве замолам за совет.
Ми нудат да ми продадат една конфигурација за која што не сум сигурен, ама според мене мислам дека не си ги вреди парите.

Еве вака:

Pentium 4
Processor: 2 Ghz
RAM : 3Gb
Графичка: Ati Radeon 1950 со 512 RAM
Хард Диск - 160 Gb

Има 2 ЦД Ромови од кои што едниот е DVD режач а едниот е за обични ЦД-а без режач.

Мониторот е LCD од 19 инчи.

Ми го нудат за 20 000 денари (334 евра).
Дали вреди според вас?

Ве молам за консултација, пошто ми е навистина важно...
Благодарам однапред.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Здраво на сите.

Ми нудат да ми продадат една конфигурација за која што не сум сигурен, ама според мене мислам дека не си ги вреди парите.

Еве вака:

Pentium 4
Хард Диск - 160 Gb

Има 2 ЦД Ромови од кои што едниот е DVD режач а едниот е за обични ЦД-а без режач.

Дали вреди според вас?

Благодарам однапред.

Присобери уште некој денар па земи си нов компјутер.Јас лично не би го земал тоа што си го напишал.Кој било денешен нов процесор е минимум дупло побрз од тој.Choose wisely :star:

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Здраво на сите.

Еве вака:

Pentium 4
Хард Диск - 160 Gb

Дали вреди според вас?

Благодарам однапред.
Ич не вреди ама ич, таа конфигурација би размислил дали би ја купил за 10000 денари не за 20000.
Ќе додадеш уште некој денар и ќе си земеш дупло појака конфигурација на ново, како што кажа Gade

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
1.522
Фала ви многу момци. По консултација и со други луге - дефинитивно ја одбивам оваа понуда. Или човекот што сакаше да ми го продаде ПЦ-то не се разбира до толку во моменталниот пазар (и тој како мене :) ) или сакаше да ме зафркне.

Во секој случај, ја одбив понудата. Фала до вас и до сите со кои што се консултирав.

Член од
6 мај 2006
Мислења
611
Поени од реакции
50
во првиот пост пишува дека ке има посебна тема за монитор дали таа постои и јас не ја гледам?? Планирам деновиве да земам нов ЛЦД сеуште неможам да се решам дали 17 или 19 инчен но прашањето ми е која марка ми ја препорачале? А која не.. и нешто така колку за ориентација:pipi:

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Земи 19 инчен Wide (всушност и само такви има сега),за да можеш и пристојно по некој филм или серија да погледнеш на него.

Марки,најдобри се Самсунг според мене по квалитет (користат исти панели како Sony),но мислам дека се и поскапи.
Затоа Asus мониторите некако најмногу ми фаќаат око,пристојна слика даваат,освен не знам колку се издржливи.

Член од
6 мај 2006
Мислења
611
Поени од реакции
50
Затоа Asus мониторите некако најмногу ми фаќаат око,пристојна слика даваат,освен не знам колку се издржливи.
тоа е сета ствар, последниов монитор го изгубив баш поради таа неиздржливост.. компјутерот ми е поголемиот дел од времето уклучен го палам веднаш штом станам поголемиот дел од денот е вклучен дури и ако не седам на него (да не правам пали гаси постојано) а и пред легнување на него гледам серии или пак е оставен да симнува некој торент. И едно утро се будам и мониторот едноставно не се вклучи.. Сега го гасам овој секогаш кога не гледам во екранот.. но ипак не би сакала да ми се повтори истото.. не за друго тешко дека ке ги убедам моите дека повторно ми треба нов па ке треба да трпам расправии од типот на изгаси компјутерот бла бла бла така што ке морам да бидам сигурна дека не купувам нешто што нечини овој пат:toe: what to choose??

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
тоа е сета ствар, последниов монитор го изгубив баш поради таа неиздржливост.. компјутерот ми е поголемиот дел од времето уклучен го палам веднаш штом станам поголемиот дел од денот е вклучен дури и ако не седам на него (да не правам пали гаси постојано) а и пред легнување на него гледам серии или пак е оставен да симнува некој торент. И едно утро се будам и мониторот едноставно не се вклучи.. Сега го гасам овој секогаш кога не гледам во екранот.. но ипак не би сакала да ми се повтори истото.. не за друго тешко дека ке ги убедам моите дека повторно ми треба нов па ке треба да трпам расправии од типот на изгаси компјутерот бла бла бла така што ке морам да бидам сигурна дека не купувам нешто што нечини овој пат:toe: what to choose??
Јас сум имал LG и моментално имам Samsung и сум и од двата задоволен, првиот немаше проблем никаков едно 2 години и после само го сменив за поголем - овој сега што го користам Samsung-от и некаде година е стар и нема гајле, не гледам никакво губење на квалитет на слика и не сум имал никакви проблеми, а претежно е уклучен.

Член од
8 декември 2008
Мислења
9
Поени од реакции
0
Велиш, П4 антика ? Ја користам П4 на 3,2 Гхз, во комбинација со 2 гб ддр 2 рам, и не можам да се пожалам. Па шо знам... можда и треба да си земам коре 2 дуо. :raz:

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Велиш, П4 антика ? Ја користам П4 на 3,2 Гхз, во комбинација со 2 гб ддр 2 рам, и не можам да се пожалам. Па шо знам... можда и треба да си земам коре 2 дуо. :raz:
Пробај пушти GTA 4 :wink:

Него Дејана,иронијата на животот е што јас имав Sony,и ми беше наместен да се гаси на 20 минути кога нема работа на PC-то.
Еднаш за да уштедам,го изгасив мануелно од копче.
И не се запали повеќе...

Затоа,јас би ти препорачал Самсунг,можеби повеќе ќе платиш,но барем нивните LCD панели се синоним за квалитет (како што спомнав,Сони ги користи истите,а таму нема утка)

oBi_VaN

Is the man!
Член од
11 ноември 2007
Мислења
756
Поени од реакции
21
Јас го земав компујутерот, топ е, ама се заебав, земав АСУС 22' (VW221D) монитор! Oчиве ме болат од шо трепка срањево и одвај чекам да дојде утре и да одам да го заменам за САМСУНГ Т220! И башка бојата во горниот дел на екранот ми е некако потемна.....Значи АСУС=ТАПА!:nenene::nenene::nenene:

oBi_VaN

Is the man!
Член од
11 ноември 2007
Мислења
756
Поени од реакции
21
Да се надоврзам, пошо неможам да го изменам мислењето...
Значи чекав до денес зошто немаа САМСУНГ на лагер. Разликата помеѓу самсунгот и асусот е огромна... И во контраст, и во острина на слика.... И башка самсунгот не трепка ко луд! АСУС сакс болс :)

Член од
3 мај 2008
Мислења
601
Поени од реакции
7
еј имам едно прашање: значи сега имам рам меморија од 512мб на 533мхз е сега сакам да ставам +1гб значи моето прашане е дали можам да имам 2 рам мемории едната од 512мг а другата од 1024мб и двете на 533мхз со што би имал вкупно 1.5гб???

Kajgana Shop

На врв Bottom