Ами ако треба да собереш некој колега со кола, како ќе знаеш каде да појдеш?Каде живееш
Е да, или девојка? Финтата била дека треба сам да ти каже човекот, ако не ти каже, ништо од собирање од дома на колегата или одење на врата кај девојкатаАми ако треба да собереш некој колега со кола, како ќе знаеш каде да појдеш?
има многу такви,но за тоа самата е виновна бидејки најпрво уште на првиот час да ви направи интродакшн во јапонската култура и разбирања...Да ви кажам на сите кои се трите прашања кои на Јапонец не смееш да му ги поставиш
Sekai no owari ))))japonska muzika
Ова ептен точно.самата е виновна бидејки најпрво уште на првиот час да ви направи интродакшн во јапонската култура и разбирања...
SuperrrrОва ептен точно.
На првите часови нè оставаше да распрашуваме сами, и се разбира не може да ти текне да прашаш нешто такво, како: кои прашања се некултурни за Јапонците
Прашувавме како се пишуваат некои зборови, ги прецртувавме во тетратките канџите што ќе ги напишеше на табла, и што значат некои зборови. Памтам дека карате значи „празна дланка“, аикидо - „патот на љубовта“.
Од живеењето во Нихон (Јапонија) и посебно во Тоокјо (како што го изговаравме Токијо), ни кажуваше дека:
*кола не се исплати да возиш низ Тоокјо, нема каде да ја паркираш
*ако врне дожд, немаш каде чадорот да го отвориш од премногу луѓе
*Тоокјо е град составен од градови што се прошириле и станале едно
*во јапонски стил на кафана нема ценовник, си порачуваш, јадеш, пиеш, и на крај може да те изненади сметката, на што ние реагиравме - а што ако немам толку пари? не рачунам толку да кошта? и таа велеше дека ако немаш пари, не треба ни да седнеш во кафана
*заради странците почнале во кафаните да ставаат ценовници
*во 1945 година полсе војната, имало силен притисок од народот да се смени начинот на пишување, да се користи само хирагана или пак да се користи латинско писмо, ама не успеало, традиционалистите победиле по ова прашање
*хираганата е песничка ако ја кажуваш по одреден ред
*немаат збор за кревет, дека Јапонците спиеле на душеци со векови, немале кревети, па креветот го викаат беддо, варијанта на англиското „бед“
*во една фамилија сите членови се бањаат во истата када и истата вода со мириси, на што ние реагиравме дека е нехигиенски, па објаснуваше дека прво се тушираат, а кадата е за уживање, не е за отстранување валканици од телото, значи чисти влегуваат во кадата
*Јапонците немаат популарна астрологија, ама веруваат во „крвна група“, за работа прво ќе те прашаат која крвна група си, ако не одговараш со останатите, нема да добиеш работа
... ако ми текне уште нешто, ќе пишам
Е да, само штета што никогаш не ја посетив ЈапонијаSepak bilo mnooogu ubavo iskustvo....
Најголем проблем Токио а и Јапан е тоа што населението екстремно им старее,и во врска со тоа,цените на недвижности екстремо се паднати.Така сега во јужно Токио може да се купи стан за 100k кој пред 10години коштал 250k.Ова ептен точно.
На првите часови нè оставаше да распрашуваме сами, и се разбира не може да ти текне да прашаш нешто такво, како: кои прашања се некултурни за Јапонците
Прашувавме како се пишуваат некои зборови, ги прецртувавме во тетратките канџите што ќе ги напишеше на табла, и што значат некои зборови. Памтам дека карате значи „празна дланка“, аикидо - „патот на љубовта“.
Од живеењето во Нихон (Јапонија) и посебно во Тоокјо (како што го изговаравме Токијо), ни кажуваше дека:
*кола не се исплати да возиш низ Тоокјо, нема каде да ја паркираш
*ако врне дожд, немаш каде чадорот да го отвориш од премногу луѓе
*Тоокјо е град составен од градови што се прошириле и станале едно
*во јапонски стил на кафана нема ценовник, си порачуваш, јадеш, пиеш, и на крај може да те изненади сметката, на што ние реагиравме - а што ако немам толку пари? не рачунам толку да кошта? и таа велеше дека ако немаш пари, не треба ни да седнеш во кафана
*заради странците почнале во кафаните да ставаат ценовници
*во 1945 година полсе војната, имало силен притисок од народот да се смени начинот на пишување, да се користи само хирагана или пак да се користи латинско писмо, ама не успеало, традиционалистите победиле по ова прашање
*хираганата е песничка ако ја кажуваш по одреден ред
*немаат збор за кревет, дека Јапонците спиеле на душеци со векови, немале кревети, па креветот го викаат беддо (со две Д), варијанта на англиското „бед“
*во една фамилија сите членови се бањаат во истата када и истата вода со мириси, на што ние реагиравме дека е нехигиенски, па објаснуваше дека прво се тушираат, а кадата е за уживање, не е за отстранување валканици од телото, значи чисти влегуваат во кадата
*Јапонците немаат популарна астрологија, ама веруваат во „крвна група“, за работа прво ќе те прашаат која крвна група си, ако не одговараш со останатите, нема да добиеш работа
... ако ми текне уште нешто, ќе пишам
Оваа риба беше отровната?Фугу.
Иако не сум сертифициран мастер за такифугу,сепак знам да ја чистам,и спремам ))))
Во 2007 бил издаден од наш човек по име Роберт, кој држел часови по јапонски јазик во некои основни училишта. Се сетив дека на едни пријатели ќерката како втор странски учеше јапонски во основно, што ми беше чудно дека го имало како опција. Детето учеше во училиште во Капрош, ама не ми текнува кое...случајно налетав на информација дека постои македонско-јапонски буквар знае ли некој нешто да ми каже јас не успеав да најдам пдф
Оваа риба беше отровната?
Автоматски споено мислење:
Во 2007 бил издаден од наш човек по име Роберт, кој држел часови по јапонски јазик во некои основни училишта. Се сетив дека на едни пријатели ќерката како втор странски учеше јапонски во основно, што ми беше чудно дека го имало како опција. Детето учеше во училиште во Капрош, ама не ми текнува кое...
znam za toa no kako da go najdam neznamОваа риба беше отровната?
Во 2007 бил издаден од наш човек по име Роберт, кој држел часови по јапонски јазик во некои основни училишта. Се сетив дека на едни пријатели ќерката како втор странски учеше јапонски во основно, што ми беше чудно дека го имало како опција. Детето учеше во училиште во Капрош, ама не ми текнува кое...
ДаОваа риба беше отровната?
BabymetalЈа во Токио бев со цел да го посетам рибниот пазар и планот беше да седнам 5 дена.Али ептен ми се засфиѓа и решив престојот да си го продужам до неопределено.
Има многу плусови и многу полезни нешта,но има и минуси и нелогични нешта.Впрочем како и секаде.
Иако е нај хај-тек земја во светот,Јапонците љубат и практикуваат користење на кеш,дури има и продавници без терминали ))))
Јапонската кулинарна култура,не познава вегетаријанци,многу многу чудно но вистинито )))))
Да комбинираш ориз и соеви сос , е исто ко да си му брцнал на јапонец у око.
Од 2008 година дејствува закон за метаболизам,практично е забрането да бидеш дебел )))))
Освен нели нам добро познатите работи за Јапонската педантност,мене највеќе ме изненади тоа што јапонците си носат пепељари со себе .
Јас добро бев запознат со Јапонските сексуални фетиши,али бев изненаден коа видов дека на апарат се продаваат женски носени гаќи )))))
има многу такви,но за тоа самата е виновна бидејки најпрво уште на првиот час да ви направи интродакшн во јапонската култура и разбирања...
Sekai no owari ))))