Учење јапонски јазик にほんご

Член од
27 декември 2020
Мислења
554
Поени од реакции
1.017
LingoDeer, пробајте ја. Поделено по категории, објаснето све со изговор од јапанци, плус има разговори од секојдневие и најважно беспари е :) Мене ми помогна многу околу структура на реченици, наставки, честици итн. претежно граматика има што мене ми е доволно за почеток. Имам амбиции и желба да го научам јазикот доволно за разговорно ниво и мое мислење е дека првин треба да се совлада граматиката па потоа да се запне со канџи. Исто така пишувајте све што учите и пробувајте да преведете по некоја фраза секој ден и мој совет е секогаш користете фуригана за да знаете кој е изговорот.
 

dantemkd

demon hunter
Член од
5 јануари 2013
Мислења
9.358
Поени од реакции
8.066
LingoDeer, пробајте ја. Поделено по категории, објаснето све со изговор од јапанци, плус има разговори од секојдневие и најважно беспари е :) Мене ми помогна многу околу структура на реченици, наставки, честици итн. претежно граматика има што мене ми е доволно за почеток. Имам амбиции и желба да го научам јазикот доволно за разговорно ниво и мое мислење е дека првин треба да се совлада граматиката па потоа да се запне со канџи. Исто така пишувајте све што учите и пробувајте да преведете по некоја фраза секој ден и мој совет е секогаш користете фуригана за да знаете кој е изговорот.
Обратно одиш паралелно учи ја азбуката а граматиката им е кошмар.
 
Член од
27 декември 2020
Мислења
554
Поени од реакции
1.017
Обратно одиш паралелно учи ја азбуката а граматиката им е кошмар.
Азбуката веројатно мислиш на канџи зашто кана секако се учи уште пред да почнеш со јазикот. Не дека не учам пропратно и тоа само приоритет давам на граматиката, секако учејќи граматика неминовно ќе научиш и канџи само што нели и канџи знаците имаат правила и редослед на линиите што мора да се запомнат и за мене тоа е посебна студија :)
 

dantemkd

demon hunter
Член од
5 јануари 2013
Мислења
9.358
Поени од реакции
8.066
Азбуката веројатно мислиш на канџи зашто кана секако се учи уште пред да почнеш со јазикот. Не дека не учам пропратно и тоа само приоритет давам на граматиката, секако учејќи граматика неминовно ќе научиш и канџи само што нели и канџи знаците имаат правила и редослед на линиите што мора да се запомнат и за мене тоа е посебна студија :)
Друже не вежбаш калиграфија најверојатно ти гледај да го знаеш канџито а за распоредот нема врска дали ќе го запазиш инаку со 150 канџи ти е 1виот левел на јапонски.
 
Член од
27 декември 2020
Мислења
554
Поени од реакции
1.017
Друже не вежбаш калиграфија најверојатно ти гледај да го знаеш канџито а за распоредот нема врска дали ќе го запазиш инаку со 150 канџи ти е 1виот левел на јапонски.
78/79 ако збориш за jlpt n5 level, ама не ми е целта да полагам тестови сега за сега. Тоа малку субјективно е дали е важно или не. Мене пример ми е многу битно да го запомнам редоследот, кога пишувам тоа ми помага многу. Едно е да распознаеш канџи друг муабет е да го напишеш.
На почеток кога не знаев од каде да почнам, симнав некои учебници за ептен почетници и баш околу ова имаше еден коментар, нешто во смисол „замисли сите јапонци да си имаат свој ракопис и секој да си пишува знаци во свој стил, како ракописна латиница на пример“ :D
 

dantemkd

demon hunter
Член од
5 јануари 2013
Мислења
9.358
Поени од реакции
8.066
78/79 ако збориш за jlpt n5 level, ама не ми е целта да полагам тестови сега за сега. Тоа малку субјективно е дали е важно или не. Мене пример ми е многу битно да го запомнам редоследот, кога пишувам тоа ми помага многу. Едно е да распознаеш канџи друг муабет е да го напишеш.
На почеток кога не знаев од каде да почнам, симнав некои учебници за ептен почетници и баш околу ова имаше еден коментар, нешто во смисол „замисли сите јапонци да си имаат свој ракопис и секој да си пишува знаци во свој стил, како ракописна латиница на пример“ :D
То ти е исто пример дали ќе ставиш прво акпостов на "Ќ'' или после за мене нема врска и се трудев даги научам канџињата а не распоредот на цртките , распоредот ти е битен у калиграфија зато што таму мрљаш многу со четките.
 
Член од
7 април 2015
Мислења
2.703
Поени од реакции
1.610
Интересна тема, сконцентрирајте се на учење граматика, пишувањето на канџи и каните не е толку битно, најголемиот дел од комуникацијата се одвива електронски, па така кога пишувате нешто, телефонот/компјутерот сам го преведува зборот. Интересни се зборовите кои даваат значење на реченицата честички мислам дека се викаат, како и различните типови на придавки, најтешко е секако да размислувате во SOV од SVO, односно да го ставате глаголот на крајот на реченицата.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom