Обратно одиш паралелно учи ја азбуката а граматиката им е кошмар.LingoDeer, пробајте ја. Поделено по категории, објаснето све со изговор од јапанци, плус има разговори од секојдневие и најважно беспари еМене ми помогна многу околу структура на реченици, наставки, честици итн. претежно граматика има што мене ми е доволно за почеток. Имам амбиции и желба да го научам јазикот доволно за разговорно ниво и мое мислење е дека првин треба да се совлада граматиката па потоа да се запне со канџи. Исто така пишувајте све што учите и пробувајте да преведете по некоја фраза секој ден и мој совет е секогаш користете фуригана за да знаете кој е изговорот.
Азбуката веројатно мислиш на канџи зашто кана секако се учи уште пред да почнеш со јазикот. Не дека не учам пропратно и тоа само приоритет давам на граматиката, секако учејќи граматика неминовно ќе научиш и канџи само што нели и канџи знаците имаат правила и редослед на линиите што мора да се запомнат и за мене тоа е посебна студијаОбратно одиш паралелно учи ја азбуката а граматиката им е кошмар.
Друже не вежбаш калиграфија најверојатно ти гледај да го знаеш канџито а за распоредот нема врска дали ќе го запазиш инаку со 150 канџи ти е 1виот левел на јапонски.Азбуката веројатно мислиш на канџи зашто кана секако се учи уште пред да почнеш со јазикот. Не дека не учам пропратно и тоа само приоритет давам на граматиката, секако учејќи граматика неминовно ќе научиш и канџи само што нели и канџи знаците имаат правила и редослед на линиите што мора да се запомнат и за мене тоа е посебна студија![]()
78/79 ако збориш за jlpt n5 level, ама не ми е целта да полагам тестови сега за сега. Тоа малку субјективно е дали е важно или не. Мене пример ми е многу битно да го запомнам редоследот, кога пишувам тоа ми помага многу. Едно е да распознаеш канџи друг муабет е да го напишеш.Друже не вежбаш калиграфија најверојатно ти гледај да го знаеш канџито а за распоредот нема врска дали ќе го запазиш инаку со 150 канџи ти е 1виот левел на јапонски.
То ти е исто пример дали ќе ставиш прво акпостов на "Ќ'' или после за мене нема врска и се трудев даги научам канџињата а не распоредот на цртките , распоредот ти е битен у калиграфија зато што таму мрљаш многу со четките.78/79 ако збориш за jlpt n5 level, ама не ми е целта да полагам тестови сега за сега. Тоа малку субјективно е дали е важно или не. Мене пример ми е многу битно да го запомнам редоследот, кога пишувам тоа ми помага многу. Едно е да распознаеш канџи друг муабет е да го напишеш.
На почеток кога не знаев од каде да почнам, симнав некои учебници за ептен почетници и баш околу ова имаше еден коментар, нешто во смисол „замисли сите јапонци да си имаат свој ракопис и секој да си пишува знаци во свој стил, како ракописна латиница на пример“![]()