Универзитет "Гоце Делчев" - Штип

Член од
8 септември 2009
Мислења
147
Поени од реакции
5
може ли некои информации за природно-техничкиот факултет во штип, на катедрата за архитектура. однапред благодарам:smir:.

Член од
3 април 2010
Мислења
260
Поени од реакции
41
може ли некои информации за природно-техничкиот факултет во штип, на катедрата за архитектура. однапред благодарам:smir:.
Јас сум студент на овој факултет само не на архитектура туку на индустриски менаџмент па можам да ти кажам некои работи ама не целосно. Што се однаса до програмата прва година ке ти земат здравјето од математика и физика, со стручните предмети не сум запознаен баш, знам само дека и после од трет семестар се бира модул на кој сакаш да продолжиш. Има три модула Пејсажно уредување, Просторно планирање и урбанизам, и Дизајн и технологии на мебел и ентериер. Кажи ми на што сакаш да студираш и ќе ти ја пишам програмата и предметите што се изучуваат...
Што се однесува на факултетот овој факултет е направен врз основите на стариот Факултет за Рударство и Геологија кој датира уште од 1977г. значи на факултетот има квалитетни професори од кои и ќе научиш (доколку си дојден да учиш). Доколку не си дојден да учиш пак ќе ги земеш испити бидејќи асистентите малку прогледуваат низ прсти (знаеш нов универзитет мора да привлечат студенти) значи ќе се избориш за 6ки.
Болоњскиот процес е во целост спроведен мора да присуствуваш на секое предавање се од кое се добива максимум 10 бодови. Испитите се поделени на два колоквиума од по 20 бода и на крајот се полага завршен испит кој носи 30 бода (доколку сакаш поголема оценка). За да полагаш завршен испит мора од претходните два колоквиума да имаш освоено минимум 42 бода, од вежби се добива 10 бода, од семинарска која е непоходно да се направи и да се презентира пред професорот исто носи 10 бода и како што кажав од присуство 10 бодови. Инаку односот професор-студент е супер, асистентите се млади има разбирање нема некој кој ќе те фати на око па да те цеди како лимон за една е*ана 6ка. На факултетот има спроведен е-учење курс при што секој студент си има своја лична адреса преку која се добиваат материјалите (нема многу книги повеќе се учи од скрипти) а исто така преку тие адреси се контактира со сите професори и асистенти...
Јас би ти го препорачал овој факултет и ако си ученик, и ако си отишол таму да дрвиш к*р по цел ден, бидејќи нема многу јака конкуренција ако учиш ќе бидеш еден од најдобрите, ако не учиш од општа култура ќе земеш некоја 6ка... :toe:
доколку те интересира уште нешто слободно прашај...

Член од
8 септември 2009
Мислења
147
Поени од реакции
5
Јас сум студент на овој факултет само не на архитектура туку на индустриски менаџмент па можам да ти кажам некои работи ама не целосно. Што се однаса до програмата прва година ке ти земат здравјето од математика и физика, со стручните предмети не сум запознаен баш, знам само дека и после од трет семестар се бира модул на кој сакаш да продолжиш. Има три модула Пејсажно уредување, Просторно планирање и урбанизам, и Дизајн и технологии на мебел и ентериер. Кажи ми на што сакаш да студираш и ќе ти ја пишам програмата и предметите што се изучуваат...
Што се однесува на факултетот овој факултет е направен врз основите на стариот Факултет за Рударство и Геологија кој датира уште од 1977г. значи на факултетот има квалитетни професори од кои и ќе научиш (доколку си дојден да учиш). Доколку не си дојден да учиш пак ќе ги земеш испити бидејќи асистентите малку прогледуваат низ прсти (знаеш нов универзитет мора да привлечат студенти) значи ќе се избориш за 6ки.
Болоњскиот процес е во целост спроведен мора да присуствуваш на секое предавање се од кое се добива максимум 10 бодови. Испитите се поделени на два колоквиума од по 20 бода и на крајот се полага завршен испит кој носи 30 бода (доколку сакаш поголема оценка). За да полагаш завршен испит мора од претходните два колоквиума да имаш освоено минимум 42 бода, од вежби се добива 10 бода, од семинарска која е непоходно да се направи и да се презентира пред професорот исто носи 10 бода и како што кажав од присуство 10 бодови. Инаку односот професор-студент е супер, асистентите се млади има разбирање нема некој кој ќе те фати на око па да те цеди како лимон за една е*ана 6ка. На факултетот има спроведен е-учење курс при што секој студент си има своја лична адреса преку која се добиваат материјалите (нема многу книги повеќе се учи од скрипти) а исто така преку тие адреси се контактира со сите професори и асистенти...
Јас би ти го препорачал овој факултет и ако си ученик, и ако си отишол таму да дрвиш к*р по цел ден, бидејќи нема многу јака конкуренција ако учиш ќе бидеш еден од најдобрите, ако не учиш од општа култура ќе земеш некоја 6ка... :toe:
доколку те интересира уште нешто слободно прашај...
lele fala mnogu, mislev deka nema nikoj na toj smer. inaku mene me interesira za Просторно планирање и урбанизаm, znaci sto moze da se raboti so ovoj smer, i dali e slicno ili isto so fakultetot vo skopje za arhitektura. znaci ako mozes da mi kazaes uste nesto bi ti bila mnogu blagodarna. pozdrav:pipi:

Член од
3 април 2010
Мислења
260
Поени од реакции
41
Најпрво да ти се извинам за вулгарностите мислев дека си машко...:nesum:
Програмата ти е следната:

Прва година
Прв семестар Математика 1, Физика 1, Информатика, Градежни материјали-основи, Историја на архитектура уметност и урбанизам 1, Странски јазик Индивидуална работа.
Втор семестар Математика 2, Физика 2, Историја на архитектура уметност и урбанизам 2, Основи на дизајнот, Странски јазик, Индивидуална работа.

Втора година
Трет семестар Геодезија и ГИС, Техничка механика, Истроија на градовите и нивната архитектура, Основи на урбанизамот, Индивидуална работа.
Четврти семестар Просторно планирање и развој, Градежни конструкции, Проектна и техничка документација, Два изборни предемети, Индивидуална работа.

Изборни предмети Градовите и социјалните промени, Нумерички методи, Систем на квалитети и стандарди, Рурален развој и социјални промени.

Трета година
Петти семестар Урбано планирање и развој, Регионално планирање и развој, Заштита на животната средина Изборен предмет 1, Индивидуална работа.
Изборни предмети Инжинерско моделирање во CAD/CAM, Урбана економија, Проектен менаџмент.

Шести семестар Дизајн на пејсажот, Одржување на споменици и фасади, Инфрастуктурни објекти Два изборни предемети, Индивидуална работа
Изборни предмети Инжинерско моделирање во CAD/CAM, Урбана економија, Проектен менаџмент.
Поразлично ти е од Скопје ама да си знаеш дека тука ќе завршиш... имаш ја програмата од Скопје на страната на Архитектонскиот факултет http://www.arh.ukim.edu.mk/afwebnova/upis.htm

Член од
8 септември 2009
Мислења
147
Поени од реакции
5
Најпрво да ти се извинам за вулгарностите мислев дека си машко...:nesum:
Програмата ти е следната:

Прва година
Прв семестар Математика 1, Физика 1, Информатика, Градежни материјали-основи, Историја на архитектура уметност и урбанизам 1, Странски јазик Индивидуална работа.
Втор семестар Математика 2, Физика 2, Историја на архитектура уметност и урбанизам 2, Основи на дизајнот, Странски јазик, Индивидуална работа.

Втора година
Трет семестар Геодезија и ГИС, Техничка механика, Истроија на градовите и нивната архитектура, Основи на урбанизамот, Индивидуална работа.
Четврти семестар Просторно планирање и развој, Градежни конструкции, Проектна и техничка документација, Два изборни предемети, Индивидуална работа.

Изборни предмети Градовите и социјалните промени, Нумерички методи, Систем на квалитети и стандарди, Рурален развој и социјални промени.

Трета година
Петти семестар Урбано планирање и развој, Регионално планирање и развој, Заштита на животната средина Изборен предмет 1, Индивидуална работа.

Шести семестар Дизајн на пејсажот, Одржување на споменици и фасади, Инфрастуктурни објекти Два изборни предемети, Индивидуална работа
Поразлично ти е од Скопје ама да си знаеш дека тука ќе завршиш... имаш ја програмата од Скопје на страната на Архитектонскиот факултет http://www.arh.ukim.edu.mk/afwebnova/upis.htm
благодарам за информациите.само уште нешто ке те прашам ако не ти е тешко да ми одговореш.
1.со какво звање се стекуваш по завршувањето на факултето и каде можеш да работеш?
2.дали се смета како факултет или виша школа? и
3.која е конкретната разлика со архитектонскиот факултет (дали и на овој факултет стануваш дипломиран архитект)?:helou:

Член од
3 април 2010
Мислења
260
Поени од реакции
41
Па вака Болоња вика три години Bachelor of science in arhitecture екваивалентно на македонски незнам...за да стекнеш повисока титула треба да се дообразуваш уште 2 години при што се добива титула Master of science in arhitecture (по нашки магистер).
Разликува со од Скопје поради фактот дека таму таа програма си е од времето и се студира 5 години за да се стекне звање дипломиран архитект, тука е 3 години значи нема логика да биде исто (барем ја така мислам не ме држи за збор), тука ти е малку поразлично.
Потенцијални можности за вработување, хмм шо знам Градежни претпријатија, Владини, невладини организации, Консултантски куќи, Проектантски претпријатија и бироа, Мали и средни производни претпријатија, јавна администрација...абе шо серам ако имаш врски ќе работеш (или книшка од партијата на власт) ако не шо сакаш заврши тука никој не те ебава...знам боле кога ти кажувам, а уште не си почнала да студираш ама тоа е ебан факт кај нас у оваа државичка :toe:
Е сега различно е кај приватњаците каде ти тражат знаење а не диплома сфати ја дипломата само како чиста формалност при тражењето работа...
Со среќа при изборот на факултет :salut:

Член од
11 ноември 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
557
Луѓе, ај ВЕ МОЛАМ, некој да ми каже нешто повеќе за смеровите стоматологија и оптика на факултетот во Штип???

Однапред многу благодарен. :smir:

Член од
29 април 2010
Мислења
66
Поени од реакции
3
Ајде некој што е на електро во радовиш нека каже како е таму :wink:

Попај

Буржоазија
Член од
10 јуни 2006
Мислења
699
Поени од реакции
9
Утре е патронат на универзитетот Гоце Делчев, ќе биде ли неработен ден или ќе се работи? Дали е некој информиран ?

Сталин

Висарионович
Член од
24 декември 2008
Мислења
239
Поени од реакции
11
Имам неколку прашања во врска со правниот факултет при Гоце Делчев Штип.
Насоката Применета Политика и Дипломатија дали е е сместена во Штип? Зошто читам дека е само три години? Нели важат овде тие 3+2 и 4+1 годините?
Нека пише некој ако знае повеќе за овие работи.
Благодарам однапред.

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Сакам да добијам податоци за факултетот за Туризам и бизнис логистка, со дисперзирани студиии во Скопје. Имам читано дека студиите се изведуваат во некое основно училиште но пишува и дека доколку има помалку од 20 пријавени кандидати студентите ќе бидат префрлени во матичниот факултат во Штип.:nesum: Предмети пишува само за првата година и немам доволно податоци за овој факултет...
Затоа сакам некој да ми објасни подобро се што знае за овој факултет или да ми посочите друго место каде што можам најдобро да се информирам за се што ме интересира и треба да знам.
Благодарам однапред.

Член од
11 ноември 2009
Мислења
2.809
Поени од реакции
2.631
dali nekoj znae kolku krediti treba da imas za da mozes da zapises vtora godina na ekonomski fakultet stip

AFI

Член од
17 ноември 2009
Мислења
389
Поени од реакции
98
dali nekoj znae kolku krediti treba da imas za da mozes da zapises vtora godina na ekonomski fakultet stip
Колега мислам дека е -2 предмети да немаш земено па да можеш да запишеш втора година.Секако кредитите треба да си ги платиш.
Ама пак не сам сигурен треба да се праша на студенски.:toe:

И отварам тема за факултетот да си праиме муабет....:pos2:

Kajgana Shop

На врв Bottom