Убиство во самоодбрана, казниво или не?

Член од
12 март 2009
Мислења
11.940
Поени од реакции
5.822
ова не е Див Запад дали морал полицаецот во случајов да употреби огнено оружје ?! казните за нелегитимирање,несопирање за легитимирање и контрола се парични во државава.........што ако утре полициски службеник употреби оружје врз граѓанин кој наводно бега од него а всушност е застанат и се одзвал на командата на полицаецот ?? да е вонредна или воена ситуација тогаш е друго,во мирнодопски услови не може да се дозволи на полицијата и армијата да прават што сакаат,како сакаат и кога сакаат,освен ако не се директно нападнати и загрозени
vo USA vednaš će te upuka na lice mesto pri najobična proverka na dokumenti ako ne gi slušaš naredbite... a ovdeka se 2 prekršoka, kamionot begal, a brat mu so golfot mu PRESEKUVAL pat na policisko vozilo, t.e. ne mu daval da pomine za da izbega kamionot... ALO !!! pri ovakvi raboti i vo Evropa policajcite će pukaat vo voziloto ...
.. tuku simptomatično što nema po mediumi i ne kažuva to se prevzemalo so građanite... a OK e da se ispita i reakcijata na policaecot... Slično e i kako reagiraat graničarite, za vreme SFRJ na albanskata granica imaše dosta slučai koga vojnik na JNA pukaše, najnapred vo vozduh a potoa vo nelegalnite preminuvači...a denes taa granica ni e porozna ko švajcarsko sirenje... b.t.w. pred nekolku godini srpski graničar zastrela ilegalen preminuvač na srpsko - makedonska granic, imaše đeva ama ništo od toa, si rabotel po pravila... a što nekoj ne priznava ni zakoni za red nitu granici toa si e negov problem, pa i na grčko -albanskata granica kaj Prespa , neodamna imaše slučaj so pukanje, nekolku mrtvi...
 
Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.097
Поени од реакции
139
невин си додека не се докажи спротивното........што ако ти чесен човек не го видиш полицаецот дека сака да те запре и продолжиш да возиш,треба со тенк да пука по тебе? едно е да гледаш филмови,друго е реалноста и одговорноста на граѓаните и полицијата пред законот и Уставот
Не добив одговор на поставеното прашање......
Ако неси го приметил полицаецот кој дава сигнал да застанеш, тогаш не заслужуваш да седеш позади волан и управуваш со возилото.
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
5.981
Поени од реакции
4.160
Не добив одговор на поставеното прашање......
Ако неси го приметил полицаецот кој дава сигнал да застанеш, тогаш не заслужуваш да седеш позади волан и управуваш со возилото.
ајде бе :icon_lol:

добро судија :lolzz:

одговорот ти беше - невин си дури не се докаже спротивното...........не ги пратиш одговорите,не заслужуваш да бидеш дел од форумот :zver:[DOUBLEPOST=1420110148][/DOUBLEPOST]
vo USA vednaš će te upuka na lice mesto pri najobična proverka na dokumenti ako ne gi slušaš naredbite... a ovdeka se 2 prekršoka, kamionot begal, a brat mu so golfot mu PRESEKUVAL pat na policisko vozilo, t.e. ne mu daval da pomine za da izbega kamionot... ALO !!! pri ovakvi raboti i vo Evropa policajcite će pukaat vo voziloto ...
.. tuku simptomatično što nema po mediumi i ne kažuva to se prevzemalo so građanite... a OK e da se ispita i reakcijata na policaecot... Slično e i kako reagiraat graničarite, za vreme SFRJ na albanskata granica imaše dosta slučai koga vojnik na JNA pukaše, najnapred vo vozduh a potoa vo nelegalnite preminuvači...a denes taa granica ni e porozna ko švajcarsko sirenje... b.t.w. pred nekolku godini srpski graničar zastrela ilegalen preminuvač na srpsko - makedonska granic, imaše đeva ama ništo od toa, si rabotel po pravila... a što nekoj ne priznava ni zakoni za red nitu granici toa si e negov problem, pa i na grčko -albanskata granica kaj Prespa , neodamna imaše slučaj so pukanje, nekolku mrtvi...
но тоа е во САД како што кажа и самиот,баш сведоци сме минатите месеци неколку убиства врз деца изврши полицијата таму под неразјаснети околности.........дали сакаш такво овластување за нашата полиција и утредругиден истото да му се случи на некој твој близок ?
 
Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.097
Поени од реакции
139
ајде бе :icon_lol:

добро судија :lolzz:

одговорот ти беше - невин си дури не се докаже спротивното...........не ги пратиш одговорите,не заслужуваш да бидеш дел од форумот :zver:[DOUBLEPOST=1420110148][/DOUBLEPOST]
но тоа е во САД како што кажа и самиот,баш сведоци сме минатите месеци неколку убиства врз деца изврши полицијата таму под неразјаснети околности.........дали сакаш такво овластување за нашата полиција и утредругиден истото да му се случи на некој твој близок ?
:aplauz::aplauz:
Добар одговор Господине Члену:bravobe:
Но за да се докаже кој е виновен а кој не, законот треба да има кого да обработува................
Јасум на страна на криминалецот , а ТИ чија страна заземаш???????
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: DL5
Член од
12 март 2009
Мислења
11.940
Поени од реакции
5.822
ајде бе :icon_lol:

добро судија :lolzz:

одговорот ти беше - невин си дури не се докаже спротивното...........не ги пратиш одговорите,не заслужуваш да бидеш дел од форумот :zver:[DOUBLEPOST=1420110148][/DOUBLEPOST]
но тоа е во САД како што кажа и самиот,баш сведоци сме минатите месеци неколку убиства врз деца изврши полицијата таму под неразјаснети околности.........дали сакаш такво овластување за нашата полиција и утредругиден истото да му се случи на некој твој близок ?
http://www.sky.mk/makedonija/427468-prednovogodishna-brkotnica-od-audi-a3-frlile-dve-najlonski-kjesi-vistinska-drama-niz-bitola

а ова да не е, за парична казна !! ... абе секаде во Европа да се обидеш да газиш полицаец ќе те упука го гулаб на гранка, ајде во Грција , членка на ЕУ направи овакво нешто...:mad:
 

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
7.545
Поени од реакции
10.991
vo USA vednaš će te upuka na lice mesto pri najobična proverka na dokumenti ako ne gi slušaš naredbite... a ovdeka se 2 prekršoka, kamionot begal, a brat mu so golfot mu PRESEKUVAL pat na policisko vozilo, t.e. ne mu daval da pomine za da izbega kamionot... ALO !!! pri ovakvi raboti i vo Evropa policajcite će pukaat vo voziloto ...
.. tuku simptomatično što nema po mediumi i ne kažuva to se prevzemalo so građanite... a OK e da se ispita i reakcijata na policaecot... Slično e i kako reagiraat graničarite, za vreme SFRJ na albanskata granica imaše dosta slučai koga vojnik na JNA pukaše, najnapred vo vozduh a potoa vo nelegalnite preminuvači...a denes taa granica ni e porozna ko švajcarsko sirenje... b.t.w. pred nekolku godini srpski graničar zastrela ilegalen preminuvač na srpsko - makedonska granic, imaše đeva ama ništo od toa, si rabotel po pravila... a što nekoj ne priznava ni zakoni za red nitu granici toa si e negov problem, pa i na grčko -albanskata granica kaj Prespa , neodamna imaše slučaj so pukanje, nekolku mrtvi...
А зoштo секoгaш Америкa се земa кaкo репер ?
Шo е тoлку идеaлнo вo тaa Америкa ?
Америкa е рaзличен систем oд нaшиoт и нoрмaлнo е дa вaжaт некoи други прaвилa тaму, зaтoa oвaa спoредбa и не е тoлку дoбрa. Амa дури и дa гo oстaвиме тoa нa стрaнa, види кoлку злoупoтреби нa тoa прaвo нa пoлицијaтa имa вo Америкa. Тaму луѓе се убивaaт зa бaнaлни рaбoти...
Пoсебнo ме изненaди еднo видеo шo гo глеaв пред некoе време кaј штo пoлицaец зaстaнувa пешaк штo нaјнoрмaлнo си се движи пo улицa сaмo зoштo пешaкoв си ги стaвил рaцете вo џебoви и тoa нa некoи луѓе им билo сoмнителнo...
Зaтoa не спoредувaјте сo Америкa.

Sent from my LG-D620 using Tapatalk
 
Член од
12 март 2009
Мислења
11.940
Поени од реакции
5.822
А зoштo секoгaш Америкa се земa кaкo репер ?
Шo е тoлку идеaлнo вo тaa Америкa ?
Америкa е рaзличен систем oд нaшиoт и нoрмaлнo е дa вaжaт некoи други прaвилa тaму, зaтoa oвaa спoредбa и не е тoлку дoбрa. Амa дури и дa гo oстaвиме тoa нa стрaнa, види кoлку злoупoтреби нa тoa прaвo нa пoлицијaтa имa вo Америкa. Тaму луѓе се убивaaт зa бaнaлни рaбoти...
Пoсебнo ме изненaди еднo видеo шo гo глеaв пред некoе време кaј штo пoлицaец зaстaнувa пешaк штo нaјнoрмaлнo си се движи пo улицa сaмo зoштo пешaкoв си ги стaвил рaцете вo џебoви и тoa нa некoи луѓе им билo сoмнителнo...
Зaтoa не спoредувaјте сo Америкa.

Sent from my LG-D620 using Tapatalk
абе каква Америка, што сте се фатиле само за тоа...па ви пишав како на грчко-албанска граница имаше престрелка со многу мртви ( и еден полицаец).. ( а во 90-тите Грција користеше во пограничната зона со Албанија и млазни авиони !!) ... ви пишав како во СФРЈ се чуваше границата , посебно имаше пукања на границата кон Албанија, прво во воздух потоа во натрапникот...
... работата е има притисоци на нашата полиција да и се врзат рацете, било поради некој локални моќници, поради заштита на криминалци по етничка или политичка линија !!
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
5.981
Поени од реакции
4.160
http://www.sky.mk/makedonija/427468-prednovogodishna-brkotnica-od-audi-a3-frlile-dve-najlonski-kjesi-vistinska-drama-niz-bitola

а ова да не е, за парична казна !! ... абе секаде во Европа да се обидеш да газиш полицаец ќе те упука го гулаб на гранка, ајде во Грција , членка на ЕУ направи овакво нешто...:mad:
убаво долу ти пишува дека сторителот е веднаш пронајден и се преземени соодветни мерки и пријави
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
2.915
Поени од реакции
2.320
убаво долу ти пишува дека сторителот е веднаш пронајден и се преземени соодветни мерки и пријави
Не пишува дека се преземени соодветни мерки и пријави, туку пишува дека по целосно расчистување на случајот ЌЕ БИДЕ поднесен соодветен поднесок.

Има разлика!
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
5.981
Поени од реакции
4.160
Не пишува дека се преземени соодветни мерки и пријави, туку пишува дека по целосно расчистување на случајот ЌЕ БИДЕ поднесен соодветен поднесок.

Има разлика!
оти ти или јас не сме притворени туку тој со иницијалите ?? мирно спавај и осеќај ја разликата
 
Член од
12 март 2009
Мислења
11.940
Поени од реакции
5.822
Скопјанец доби отштета од 10.000 евра поради ќотек од „алфите“
.. а еве како е во УСА http://www.24sata.hr/svijet/new-jersey-podigao-ruke-u-zrak-a-policajac-pucao-u-njega-403278
суспендирани се полицајците, нормално, но не верувам дека ќе одговараат... си работеле по упатства...
а овој што добил 10000еур од Стразбур бегал на полициска патрола ?? ... па за таква работа во УСА те гонат со хеликоптер
 
Член од
12 март 2009
Мислења
11.940
Поени од реакции
5.822
3 години затвор за полицаецот кој го уби Далибор Илиевски од Свети Николе
тенденциозен наслов, не кажува дека било самоодбрана, овој го газел со кола.. полицаецот пукал од седечка положба..
Ако за дедо Диме имаше протести, треба и за ова...!!

... а не е само овој случај, имаше минатата година -две уште неколку случаи , воглавном дрвокрадци атакуваа на полиција со возила, како во американски гангстерски филмови... и полицајците ги суспендируваа зошто пукале...:mad:
 

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.792
Поени од реакции
3.317
3 години затвор за полицаецот кој го уби Далибор Илиевски од Свети Николе
тенденциозен наслов, не кажува дека било самоодбрана, овој го газел со кола.. полицаецот пукал од седечка положба..
Ако за дедо Диме имаше протести, треба и за ова...!!

... а не е само овој случај, имаше минатата година -две уште неколку случаи , воглавном дрвокрадци атакуваа на полиција со возила, како во американски гангстерски филмови... и полицајците ги суспендируваа зошто пукале...:mad:
Судот пресудил така заради пречекорена нужна одбрана.
Убиениот сакал да го прегази, овој употребил пиштол...
Не навлегувам во коментирање на пресудата на судот, само ќе го искоментирам насловот:
Не е тенденциозен!
Факт е дека го убил, ама убиството го сторил при нужна одбрана.
За кое било убиство под други околности сигурно ќе имало многу повисока казна од пресудените 3 години.
 
На врв Bottom