Lugeto go gledaa kako da e lud. A toj vo celata taa tolpa barase rozovi sloncinja. So nea go pomina najubaviot cas vo zivotot, gi vkusi nejzinite najslatki usni, a zaboravi da ja prasa za imeto, za telefonskiot broj.
- Glupak sum - pomisli duri so brz cekor, pravejki pat niz najgolemata guzva koja nekogas ja videl, go minuvase mostot. - Ako ne ja najdam sega, nikogas poveke nema da ja vidam. Go zabrza cekorot. Veke trcase. Ne gi cuvstvuvase lutite pogledi na lugeto okolu nego. Go barase nejziniot. Gi barase rozovite sloncinja.
Odednas, nekoj dvojno potezok od nego go butna na asfaltot. Namerno.
- Daj mi go mobilniot!! - Duri da se osvesti, vrz nego sedna krupno momche, so lut pogled, i so uste poluti zborovi mu vikase na siot glas.
- Sto? -odvaj se sozede za da prasa.
- Ne se prepravaj deka duri sega me gledas. Vrati mi go mobilniot.
- Koj mobilen, coveku? Nemam nikakov tvoj mobilen.
Krupnoto momce kako da ne go slusna, pocna grubo da mu pretura po dzebovite.
- Baraj slobodno. - promrmori. Ne mozese nitu rakata da ja oslobodi za da doznae dali mu tece krv od tilot.
- Nema nisto... - po nekolku minuti rece krupniot nesigurno. - Kako... Pa ti begase od mene, mislev deka ti si mi go zel telefonot.
- Trgni se od mene, ajde.
Okolu niv imase krug od luge. Vreva. Krupniot pocna da crvenee. I nesigurno da se isprava.
- Aloo, pustete me da projdam. -cu poznat glas. -Moze li da projdam, aloo!
Od tolpata izleze devojka so kratka kosa.
- Sto se sluci? - prasa taa dodeka isplaseno go pogleda legnatiot.
- Nisto, srce, mislev deka toj mi go ukral telefonot, ama zgresiv. Ne e vo nego.
Momceto ja gledase so izguben pogled. A taa rece, no ne nemu:
- E, pa, ajde togas, ne cekaat.
Krupniot promrmori edno "Izvini" i trgna nakaj nea. Ja gusna.
Momceto zbuneto gi gledase krupniot i devojkata so obetki - rozovi sloncinja kako se gubat od negoviot pogled.