Еве накратко би направил една споредба Бугарија vs Македонија, чисто да доловам до каде сме ние, а каде е нашиот сосед
Учествував на една новогодишна трка во Бугарија, организаторот на сите учесници им овозможи бесплатно ноќевање и вечера, како и прослава после трката, се покриено, да не мора да потрошиш ништо. Котизацијата бесплатна беше, а на трката имаше и награди за први 6 во машка и женска категорија. Мене ми делуваше се ова како бајка, и прашав што му се исплати на организаторот се да покрие, а од ништо да нема профит, ми кажаа дека општината дава пари за сите вакви настани насекаде во Бугарија, за да ги промовира градовите и да привлече повеќе туристи да го видат градот низ трчање. Останав без зборови, светска тага ме облеа кога си направив компарација во главата, кај нас гледат да ти стават што поголеми котизациите приватните организатори, да ги држат уште долго заработките од одредена трка, за возврат ништо награди да не даваат, а тука никаква котизација + се покриено + награди. Колку километарски сме блиску, а колку во спортскиот и атлетски менталитет сме далеку. Покрај ова, организаторите таму не поканија и на многу други евенти и во други градови, каде што рекоа дека исто така би ни обезбедиле и смештај и храна, и дека би им било чест да трчаме.
Исто така, во Бугарија во неколку места има затворен тартан и специјални атлетски сали наменети исклучиво за атлетика, кај нас немаме ништо ни приближно такво. Имаме два функционални тартани на отворено во Скопје и Охрид, кој еве 5ти ден откако падна снег се поплочени со снег, ако не земеш со лопата да си чистиш, никој нема да го направи тоа за тебе. Од сали специјализирани за атлетика сме многу многу далеку.
Можеби еден ден некој ќе се погоди градоначалник на нешто, чие дете е атлетичар или пак самиот бил атлетичар, па нешто би вложил и во спортот, да не мора во зима да трчаме на замрзнат снег и секој чекор да ни е со страв да не се лизнеме или пак во сред трчање да треба да газиш во дваесет сантима снег бидејќи тие пред тебе што се со чизми излезени на прошетка на стазата на кеј, не сакаат да се тргнат. Можеби ќе изградат некоја атлетска сала на затворено каде што ќе одржуваме и ние вакви настани, можеби ќе стават греење под тартанот на стадион да го топи автоматски снегот, можеби и ние така ќе правиме со бесплатни котизации и трки организирани од општина, а не приватни организатори, а може и ќе си продолжиме со нашата мизерија.
П.С. Најнебитно во муабетот, ама односот кон атлетичарите од Македонија на атлетските настани во Бугарија е крајно коректен, можеби некој ќе ти избруса дека исто сме дека ист народ сме, ама вака при резултати ти пишува Македонија, љубезни се и нема дискриминации.