Трета Израелско - Либанска војна.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.751
Од Израел имале инструкции или? :icon_lol:
Целата операција била заради земање заложници и уценување на Израел за решение на окупацијата. Ова е познато од првиот ден. И не знам ти откаде доскокна како со падобран на темава ама тие ~250 заложници кои ги има Хамас, тоа им е единствениот „адут“ што го имаат. Не дека Израел се грижат нешто посебно за сопствените цивили кои се заложници.... Инаку ти мораш да ме цитираш исклучиво со вакви „досетки“ и кловновски заглупувања? Нешто те задоволува чинот кога замараш?

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.877
Поени од реакции
5.000
Да зборуваме за религија ќе бевме офтопик. Зборуваме за религијата на тие што убиваат цивили како никој друг, а не смеат да се критикуваат.
Религијата е дебело вклуечна во предметмава војна, така да ниту случајно не би била „надвор од темава„.

И да, точно е дека американските протестанти страотно наликуваат на јудеите. Тоа е една од причините зашто САД нескриено го помагаат Израел, небаре Израел не е самодоволна држава.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.751
Религијата е дебело вклуечна во предметмава војна, така да ниту случајно не би била „надвор од темава„.

И да, точно е дека американските протестанти страотно наликуваат на јудеите. Тоа е една од причините зашто САД нескриено го помагаат Израел, небаре Израел не е самодоволна држава.
Кога е во контекст на војната, не може да биде офтопик.
Инаку САД се целосно компромитирани од Израел, а уште повеќе од сопствената олигархија кои мнозинството се Евреи.
Автоматски споено мислење:

Член од
23 август 2010
Мислења
39.354
Поени од реакции
113.656
Целата операција била заради земање заложници и уценување на Израел за решение на окупацијата
Значи Израел сами го изрежираа нападот на 7 октомври и ги пуштија Хамас да дивеат за да земат стотици заложници и да ги уценуваар истите тие Израелци кои намерно ги пуштиле на нивна територија? Прекрасна логика.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.751

Значи Израел сами го изрежираа нападот на 7 октомври и ги пуштија Хамас да дивеат за да земат стотици заложници и да ги уценуваар истите тие Израелци кои намерно ги пуштиле на нивна територија? Прекрасна логика.
Не знам какви проблеми имаш со концентрација, но да ти помогнам: Зборував за интервјуата со израелски војници и цивили каде јасно се гледа одговорноста на IDF во директно убивање сопствени цивили, ака Ханибал доктрината.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.991
Поени од реакции
5.605
Auu hanibal doktrinata...A zemjava e ramna i ja nosat kitovi a? Vidi majkata...

Pazi, intervjuata so izraelskite vojnici...`izraelskite`....ah beee.....

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.400
Поени од реакции
24.553
Auu hanibal doktrinata...A zemjava e ramna i ja nosat kitovi a? Vidi majkata...

Pazi, intervjuata so izraelskite vojnici...`izraelskite`....ah beee.....
abe glup eden, garant i tie videa i intervjua gi pravele mali deca a? i garant tenkovskite proektili sto raznesuvaa kuki so izraleski zrtvi bea ispukani od hamas od nivnite tenkovi a?

daj be sokrise nekade, klovan eden.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.495
Поени од реакции
26.057
Што ти е бе ?!
Ова се палестинци или иранци маскирани у израелци што намерно сакаат да го наместат богоизбраниот народ дека се воени злосторници и геноцидаши.
Све тоа намерно е спонзорирано до Русија затоа што Израел и помага на Украина па затоа овие вака им се светат.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.751
Све тоа намерно е спонзорирано до Русија затоа што Израел и помага на Украина па затоа овие вака им се светат.
Па да, и ЕУ така кажаа... :unsure:

abe glup eden, garant i tie videa i intervjua gi pravele mali deca a? i garant tenkovskite proektili sto raznesuvaa kuki so izraleski zrtvi bea ispukani od hamas od nivnite tenkovi a?

daj be sokrise nekade, klovan eden.
Не го цитирај жити се...

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.863
Поени од реакции
2.078
Новиот лидер на Хезболах, за влакно им избегал на израелските маринци. Ќе го фателе жив..

Така да љубители на брадосаните, часовникот: тик так тик так...Кај да е пак ќе го откопаат од некаде....
Сега имаат нова тактика, се кријат до штрумфови, не им успева повеќе до цивили.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.116
Поени од реакции
30.182
Не е веројатно дека Израел намерно изрежирале да се убијат толку луѓе на варварски начин.
Ама земја со најдобро разузнавање да биде фатена на шабат изненадена?
Фали дел во приказната.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.354
Поени од реакции
113.656
Не е веројатно дека Израел намерно изрежирале да се убијат толку луѓе на варварски начин.
Фали дел во приказната.
Не знам, ни јас ни ти не ја знаеме точната вистина. Проблемот е што геополитичкиот маг бате Ване сам се дави у сопствените гомна од што лапа пропаганда од Лорд Бебо и заборава што рекол, па вака си го дупчам чат пат кога ќе му фатам пост што се коси со тоа што го ломоти претходно.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.751
Фали дел во приказната.
Не фали многу. Постојат сведочења oд војници кои биле игнорирани во предупредувања дека виделе/слушнале индикации дека се спрема нешто. Има докази како Нетанјаху ги поддржува и финансира Хамас. Понатаму е само еден чекор понатаму дозволувањето да направат беља со цел да се има касус бели за срањава кои сега ги прават.

На крај небитно, пошто ништо од тоа не е licence to kill како што сега Израелците убиваат цивили во Газа и Либан. Ова го нагласувам, и ниеден од нафо навивачите не може да го дебатира овој аспект туку само се глупираат со лоши досетки и обиди за тролање.
Израел со месеци запираат достава на храна до Газа, рушат болници не само во Газа туку и во Либан, намерно таргетираат доктори и аута за прва помош. Во Либан до пред недела дена 167 убиени доктори и болничари сега којзнае колку е. Ги забрануваат и протеруваат хуманитарните испостави на Обединетите Нации како UNRWA, завчера и базата им ја срушиле со булдожери. Којзнае колку досега имаат убиено припадници на UNRWA. Итн, итн... Нема пример во историјата за некој што е толериран да прави вакви работи. Да, дури ни САД.
Не смеат ни да се критикуваат, одма си етикетиран како „антисемит“, нацист, краен десничар... Итн. Дури и на форумов, не само надвор во белиот свет.

Не знам, ни јас ни ти не ја знаеме точната вистина. Проблемот е што геополитичкиот маг бате Ване сам се дави у сопствените гомна од што лапа пропаганда од Лорд Бебо и заборава што рекол, па вака си го дупчам чат пат кога ќе му фатам пост што се коси со тоа што го ломоти претходно.
Само покажуваш колкав незнајко си. Се дупчиш сам себе... Се сведуваш на желба за препукување ама реално не разликуваш медиум од содржина, и ниеднаш не успеа ниедна теза да ми демантираш. Прво беше комично, сега е само тажно. Ама еј - ти слободно продолжи си со јадење гoмнa. Твое право.

Во врска со односите на Израел (Нетанјаху) со Хамас.

‘Buying Quiet’: Inside the Israeli Plan That Propped Up Hamas
Prime Minister Benjamin Netanyahu gambled that a strong Hamas (but not too strong) would keep the peace and reduce pressure for a Palestinian state.

Just weeks before Hamas launched the deadly Oct. 7 attacks on Israel, the head of Mossad arrived in Doha, Qatar, for a meeting with Qatari officials.
For years, the Qatari government had been sending millions of dollars a month into the Gaza Strip — money that helped prop up the Hamas government there. Prime Minister Benjamin Netanyahu of Israel not only tolerated those payments, he had encouraged them.
During his meetings in September with the Qatari officials, according to several people familiar with the secret discussions, the Mossad chief, David Barnea, was asked a question that had not been on the agenda: Did Israel want the payments to continue?
Mr. Netanyahu’s government had recently decided to continue the policy, so Mr. Barnea said yes. The Israeli government still welcomed the money from Doha.
Allowing the payments — billions of dollars over roughly a decade — was a gamble by Mr. Netanyahu that a steady flow of money would maintain peace in Gaza

Последно уредено:

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.991
Поени од реакции
5.605
Како не бе. Нели геополитичкиот маг бате Ване Спаме, вели дека израелците сами си го режирале нападот за да имаат оправдување за напад на Газа, сами си убиле 1500 души само да имаат повод за војна, а патем, војна таму секогаш има, т.е никогаш не е завршена....

Kajgana Shop

На врв Bottom