Трета Израелско - Либанска војна.

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.279
Поени од реакции
6.183
Ех Ванкава на крајот ќе пиши дека тие што убиваа на журката беа Израелци маскирани како Палестинци...Слушајте ми го зборов....Сами си пукале од хеликоптер, толку глупости немам оддамна прочитано...Од времето кога Синвар стана херој новог времена....
И тие што се радуваа на заклани и силувани цивили се исто израелци маскирани у палестинци.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.621
Поени од реакции
42.150
Дан Билзеријан почнал да чита од Тората, човеков шокиран од стварите шо ги нашол.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.621
Поени од реакции
42.150
Штета што многу малце се збори што ги учи религијата. Има многу да научиме околу нивните ученија.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.749
Ги има онлајн нивните религиозни догми/списи, исто како што го има и Стариот/Новиот Завет, и Куранот. Може да се провери, кој не му се верува (pun intented).

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.621
Поени од реакции
42.150
Ги има онлајн нивните религиозни догми/списи, исто како што го има и Стариот/Новиот Завет, и Куранот. Може да се провери, кој не му се верува (pun intented).
Јас искрено секој ден се шокирам од ствариве што ги читам. Поготово ова за Исус што пишувале ме згрози.

Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.441
Поени од реакции
7.725
Ако го прочита твитот ќе видиш пример и од двете книги
Што да прочитам? Дека пишал за Мишнех Тората? Тоа нема врска со Тората, впрочем Тората се изучува во Христијанската Библија, тоа се 5 книги од стариот завет.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.749
Рабините не проповедаат од Талмудот? Само од Тора (v1.0)?
Автоматски споено мислење:

Јас искрено секој ден се шокирам од ствариве што ги читам. Поготово ова за Исус што пишувале ме згрози.
Не, ама не разбираш. Повеќето Евреи не мислат така, тоа само во нивните свети книги го пишува.

Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.441
Поени од реакции
7.725
Дај тогаш ти објасни, што е разлика меѓу Тора и Талмуд.
Тората е составена од 5 книги од стариот завет, и Христијаните ја изучуваат. Талмудот е коментари на разни рабини кои толкуваат закони во нивното време. Христијаните го правеле истото. Што мислиш дека правеле за време на крстоносните војни? Толкуваш закони од тоа време.

Си го прочитал мислењето на Мартин Лутер основоположник на Лутеризмот и Протестантите шти мислел за Евреите во тоа време и што им посакувал?

Инаку многу од тоа што го читате од Талмудот е грешно толкувано. Но на луѓе како вас не може да ви се објасни.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.749
Инаку многу од тоа што го читате од Талмудот е грешно толкувано. Но на луѓе како вас не може да ви се објасни.
Oк, објасни ми ти за да разберам: Гојимите треба да бидат слуги на „избраните“, или секако ќе сакаат да им бидат слуги. Како да се толкува ова?

Христијаните го правеле истото.
ОК, дај пример за тоа каде во христијански свети книги пишуваат за други религии како она во Талмудот за Исус, или она дека сите што не се Христијани дека треба да им бидат слуги. Итн, итн, да не претеруваме со примери.

Си го прочитал мислењето на Мартин Лутер основоположник на Лутеризмот и Протестантите шти мислел за Евреите во тоа време и што им посакувал?
Можеби практикувањето на лихварење и паразитирање, имало некакво влијание на таквиот став? Промовирањето на разврат, хомосексуализам, простититуција, итн?

Зошто толку различни општества, во толку различни држави, сите имаат слични ставови кон Евреите? Не само во Европа, туку глобално.

Kajgana Shop

На врв Bottom