Трансакциска сметка/платежна картичка

factotum

конвертит
Член од
3 јануари 2012
Мислења
121
Поени од реакции
38
Во ТТК Банка не земаат никаква провизија на дебитна картичка. Значи отвараш сметка, ставаш пари на неа и ги вадиш преку банкомат - односно ги користиш за онлајн плаќање (а по можност и примање:icon_mrgr:)...

Член од
23 август 2009
Мислења
176
Поени од реакции
31
Фала ви на сите сепак ете значи зимаат по 20-30 денари и од тутунска, ама еве еден другар има веќе константо неколку месеци смао одредена сума пари на картицата и не му зимаат месечно!

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.010
Поени од реакции
5.666
Јас имам иста таква картичка :)
Примарна потреба поради која ја отворив трансакциската сметка беше да префрлам пари од манибукерс, а сега таа сметка ја пратив за ратите од стипендијата. Сметката ти ја отвараат за 15тина минути, се потполнува само едно барање и тоа е се, а картичката стигнува за 10тина дена (и те известуваат по смс во која филијала е стигната). Инаку, незнам точно каква им е математиката за земање провизија (по 20 денари), некогаш ми земаат на 1ви од месецот, некогаш не. Еве веќе 2-3 месеци имам одредена сума на пари на сметката а ми немаат одземено 20 денари.
А да, доколку некогаш вадиш пари од шалтер (банкоматот не работи, нема пари или слично) да знаеш дека земаат по 10 денари провизија.
Веројатно неколку месеци немаш никаква активност на сметката и затоа не земаат пари. Мислам дека некои банки не земаат провизии за одржување на сметка за студенти, ама за тоа ќе треба да се распрашам.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Помош и за мене.Имам штедна книшка у Комерцијална банка.Ме интересира,дали можам да извадам некаква картичка,на која ќе си ги префрлам парите од штедната??Ми треба хитно,зашто таков период ми иде,ќе треба пари да се даваат,а ме мрзи да чекам по банки,подготово кога има пензија:(
Можеш да ги префрлиш на трансакциска.

Член од
1 февруари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
236
Помош и за мене.Имам штедна книшка у Комерцијална банка.Ме интересира,дали можам да извадам некаква картичка,на која ќе си ги префрлам парите од штедната??Ми треба хитно,зашто таков период ми иде,ќе треба пари да се даваат,а ме мрзи да чекам по банки,подготово кога има пензија:(
Ќе ти Треба трансакциона и потоа едно барање за Visa electron

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Јас лани ова време извадив од НЛБ и немам денар ни наредено нормално ни извадено, ако земаат секој месец по 20 би требало да сум во минус, ама проверив и на банкомат и на нлб клик не сум :D Можно е да не ги чачкаат тие шо не ја користат
--- надополнето: 6 февруари 2012 во 01:43 ---
Иначе користам Мастер Кард дебитна од Стопанска и таму ми зема по 10 месечно

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Здраво,
Сакам да прашам кој се условите за да имам јас трансакциска сметка и платежна картичка од било која банка?
Значи
1. Не сум вработен,студент сум
2.Имам 20 години
3.Картичката ми треба за сам да си ставам пари или пак било кој да ми става пари!

Благодарам однапред!:)
друже... кога веке мораш да вадиш нај убаво ти е од тутунска да извадиш трансакциона и по автоматизам таа е виза електрон картицата... да те потсетам дека единствено таа картица од таа банка работи на пејпал... иако моментално пак е закочено за македонија за нови корисници, пак ке се отвори. понатака да знаеш дека единствено таа картица работи на буквално сите банкомати низ цел свет... ама баш на сите и банкомати и терминали за наплата (идеш у австралија или нов зеланд и си купуваш купаќи на картица БЕЗ ПРОВИЗИЈА за извршена преку океанска трансакција) сите други картици од други банки се со одредена провизија за трансакција... значи за купување е без провизија, а за вадење кеш од банкомат има провизија (збориме за странство) и дома (или сегде на балканов кај што има НЛБ банка) за вадење кеш од банкомат е без провизија..

оние 20-30 денари се банкарски трошоци за иработка на документи на завршно салдо од месецот. ако немаш никакви миграции на сметката, немаш ни тие 2-30 денари како трошок, додека во другите банки, и еднаш годишно да смениш нешто, или миљон пати годишно, пак ке имаш иста ЧЛАНАРИНА... чланари је бо те, ко у библиотека книги да зимам... која комуњарска заоставштина еј...

п.с. едино во тутунска на шалтер се брзи као муња... а по другиве банки, се во принцип теткици спори ко желка, а младите појма немаат што и како треба да сработат...

Член од
23 август 2009
Мислења
176
Поени од реакции
31
друже... кога веке мораш да вадиш нај убаво ти е од тутунска да извадиш трансакциона и по автоматизам таа е виза електрон картицата... да те потсетам дека единствено таа картица од таа банка работи на пејпал... иако моментално пак е закочено за македонија за нови корисници, пак ке се отвори. понатака да знаеш дека единствено таа картица работи на буквално сите банкомати низ цел свет... ама баш на сите и банкомати и терминали за наплата (идеш у австралија или нов зеланд и си купуваш купаќи на картица БЕЗ ПРОВИЗИЈА за извршена преку океанска трансакција) сите други картици од други банки се со одредена провизија за трансакција... значи за купување е без провизија, а за вадење кеш од банкомат има провизија (збориме за странство) и дома (или сегде на балканов кај што има НЛБ банка) за вадење кеш од банкомат е без провизија..

оние 20-30 денари се банкарски трошоци за иработка на документи на завршно салдо од месецот. ако немаш никакви миграции на сметката, немаш ни тие 2-30 денари како трошок, додека во другите банки, и еднаш годишно да смениш нешто, или миљон пати годишно, пак ке имаш иста ЧЛАНАРИНА... чланари је бо те, ко у библиотека книги да зимам... која комуњарска заоставштина еј...

п.с. едино во тутунска на шалтер се брзи као муња... а по другиве банки, се во принцип теткици спори ко желка, а младите појма немаат што и како треба да сработат...
Фала ти многу,како и да е утре задутре ќе поднесам барање за од тутнска,најнекако солидно ми се гледа,според кажувањата и на останатите!Само кажими може и девизна да е таа?

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
@nadez Не може, туку е дебитна.

Ако некој знае што провизија месечно зимаат НЛБ на девизна трансакциона сметка и дали може да ми ја убрзаат постапката за давање на дебитната од девизната сметка дека пожелно би било до петок да ја имам.

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.010
Поени од реакции
5.666
Нема шанси да ја имаш картичката до петок, инаку за девизните сметки, мислам дека не земаат провизија за одржување.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Нема шанси да ја имаш картичката до петок, инаку за девизните сметки, мислам дека не земаат провизија за одржување.
Оди провери кај лоповите во комерцијална банка па после збори дека не земаат провизија и тоа 5.04 евра за покривање партија за физички лица
Да им го ебам мамето лоповско

Kajgana Shop

На врв Bottom