Топлификација и нејзиниот штетен и патетичен бизнис план [општа дискусија]

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
у ПМ (во превод пичку матер) ...... да не грееш од 1500м2? лелелелелелеееее, па тоа на годишно ниво ке му дојде скоро 70000 ден, ....1150евра
мора да си многу богата
П.С. се надевам не се лутиш на сарказмот
--- надополнето: 14 ноември 2012 во 15:26 ---
Oва е страшно
5800 месечно е годишно 12*5800 = 69 600 денари
За тие пари можат да се купат
69600 : 6,56 = 10 610 KWh електрична енергија по најнова скапа тарифа.
69600 : 2400 = 29 метри кубни огревно дрво
69600 : 60 = 1160 литри нафта за домакинствата
69600 : 42,5 = 1637 килограми мазут.
69600 : 35,53 = 1959 нормални метри кубни гас
Зато јас постојано велам, одберете што сакате друго, се е поефтино од Топлификација
мора да го прашам ова, ..... од 4ден на 6,5 скокна струјата? ............. ако е така тогас и мојата математика прееска за панелите ке биде поинаква

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
мора да го прашам ова, ..... од 4ден на 6,5 скокна струјата? ............. ако е така тогас и мојата математика прееска за панелите ке биде поинаква
Најновата цена на струјата по скапа тарифа е 6, 56
4,18 * 1,33 *1,18 =6,56 денари за KWh за домаќинства
6,51 * 1,33 * 1,18 = 10, 22 денари за KWh за дуќани
http://www.evn.com.mk/mk/kunden/preise_u_tarife.asp

La Española

Лекот е отров!
Член од
1 февруари 2007
Мислења
1.808
Поени од реакции
556
лелеееееееее :facepalm:
ај да частиш :D
sorry for the irony you have my condolences
За сочувство е работава... Јас ретко кога имам гнев во себе, ама кон нив го имам. Ми иде да ја запалам топлификација.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Во Утрински има напис дека поради скапата струја и парно, граѓаните масовно се префрлуваат на дрва.
Само тие кои за своја несреќа се на Топлификација, тоа или слично нешто, не можат да го направат, туку мораат да плаќаат 4 пати поскапо за да ѕверовите од Топлификација имаат по 10 илјади евра месечна плата по менаџерски договори.
http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=093019B52D72254E97CA87BE38C4D64A

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
и јас сакам да бидам менаџер!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:);):cuc:

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
и јас сакам да бидам менаџер!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:);):cuc:
И јас сакам ти да станеш менаџер, но и сакам да работиш за општо добро и чесно. Ѕверовите од Топлификација мамат и крадат - таков немој да бидеш. Нив граѓаните ги колнат - од парите што ги украдовте, децата да си ги закопувате. Биди менаџер, но биди чесен.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
И јас сакам ти да станеш менаџер, но и сакам да работиш за општо добро и чесно. Ѕверовите од Топлификација мамат и крадат - таков немој да бидеш. Нив граѓаните ги колнат - од парите што ги украдовте, децата да си ги закопувате. Биди менаџер, но биди чесен.
е оди сега и ти, кај се чуло и видело чесен менаџер? :)
мала шега, .................. море сите да биднеме менаџери!!! па да ја оправиме македонијава, а?

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
е оди сега и ти, кај се чуло и видело чесен менаџер? :)
мала шега, .................. море сите да биднеме менаџери!!! па да ја оправиме македонијава, а?
Oгромен процент од луѓето се чесни

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Член од
20 октомври 2012
Мислења
3.612
Поени од реакции
6.240
Ова ми се свиѓа сега за сега идеме со ова
Топлификација“ нека праќа сметки, ама пари од нас нема да види. Тоа е најчестиот коментар на граѓаните кои деновиве добија сметки за октомври, иако се исклучени од системот за затоплување. Решението на своите проблеми го гледаат во одлуката на Уставниот суд, кој треба да расправа за новиот Правилник за топлинска енергија донесен летово од Регулаторната комисија за енергетика. Граѓаните кои одлучиле веќе да не ги користат услугите на „Топлификација“ и избрале нов начин на затоплување на своите домови веруваат дека правилникот ќе биде укинат и дека нема да имаат дополнителен трошок за услуга која не ја добиваат.

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Пристигнаа првите сметки од Топлификација за граѓаните кои не користат парно

Македонија | 16. ноември 2012 - 9:52
Граѓаните кои не користат парно ги добија првите сметки за него, што предизвика огромен револт кај нив.

Топлификација“ нека праќа сметки, ама пари од нас нема да види е најчестиот коментар на граѓаните кои деновиве добија сметки за парно,иако им е исклучено и не го користат.
Уставниот суд засега нема најава кога новиот правилник за топлинска енергија донесен летово од Регулаторната комисија за енергетика ќе се најде пред судиите. „Топлификација“ не е меѓу точките на следната седница на 20 ноември.
Наместо по десет денари за квадратен метар, колку што требаше да плаќаат исклучените корисници од парно греење, „Топлификација“ пресметува по 16,6 денари за квадратен метар со вклучен ДДВ или 14 денари без данокот. :mad: Според најавите на првиот човек на Регулаторна комисија за енергетика, Димитар Петров, сумата требаше да изнесува околу 10 денари за квадратен метар станбена површина.
- Официјална цена од 10 денари за квадратен метар нема никаде. Некои ќе плаќаат околу 10 денари, други над 12, с` зависи и од соодносот на исклучените корисници и потрошувачката на топлинска енергија на објектот. Значи, граѓаните нека не се изненадат бидејќи сметката за наредниот месец ќе им биде дупла. Оваа за октомври беше за 15 дена – вели Методија Стојчев од „Снабдување Запад“.

Нека пишат кога ќе добијат пари. Цевките над и под мене се исечени. Остатокот од радијаторот ќе им го однесам пред дирекција, нека го продадат на отпад, па нека си земат некој денар за услугата која, и кога постоеше, беше никаква (измрзната бев секое зимо). Говеда!!!!:mad::mad::mad:

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Нека пишат кога ќе добијат пари. Цевките над и под мене се исечени. Остатокот од радијаторот ќе им го однесам пред дирекција, нека го продадат на отпад, па нека си земат некој денар за услугата која, и кога постоеше, беше никаква (измрзната бев секое зимо). Говеда!!!!:mad::mad::mad:
мене ме интересира како тоа си успеала да ги исечеш цевките........... на своја рака тоа и си ги оставила комшиите без парно (мислам дека тоа не смееш да го направиш) или нешто друго има?

Kajgana Shop

На врв Bottom