Во Фактор е објавено писмо на Читателка со прашање:
Може ли домаќински да се решаваат проблемите со Топлификација?
Јас мислам - не
Какво е Вашето мислење?
http://faktor.mk/archives/11991
Проблемот со Топлификација е голема и стара “болка“ која тешко може да се реши и сите засегнати да бидат задоволни од решението, затоа што не сите имаат ист проблем.Кај едни,иако се опкружени со вклучени корисници, радијаторите им се “ладни“, кај други бадијала им се топли радијаторите кога комшијата им се исклучил па топлината им “бегала“, кај трети проблем им е висината на сметката, кај четврти, пети.....итн.
Конкретно за госпоѓава што пишала писмо.Го разбирам нејзиниот револт бидејќи си има мака.Но не разбирам кон кого е револтот насочен.Кон тие под неа што не користеле парно?Кон тие од Топлификација што не ја топлеле доволно?Или кон комшиите што или гледале сеир или според народната ситиот на гланиот не му верува?Еве, ако плаќале тие под нејзе 50%, дали таа ќе била загреана?
НЕ!Тие 50% загубата за топлинска енергија немало да и ја надокнадат дефинитивно бидејќи од Топлификација нема да дојдат и да стават плус една лопата ќумур у печката (фигуративно кажано!). Да,
можеби сметката за парно
би и била пониска ама дали тоа ќе ја згрее?
НЕ!Пак рестото пари ќе го даде за да се догрева на струја!Или комшиите се засекирале таа ќе се исклучела и ќе им бегала топплината!?Па кој од исклучените што продолжуваат да живеат во становите живеат во фрижидери!?Тие пак се грејат (освен ако не се пингвини!).
Јас се исклучив случајно.Кај мене со парно беше доволно топло, никогаш не догревав.Се исклучив зашто бев отсутна од станот т.е државава повеќе од година ипол и бидејќи никој не живееше во станот исклучив се што можеше да се исклучи. Поточно, сметки за струја и вода продолжија да доаѓаат но со износ 0 (толку си покажуваа саатите при отчитување) а за парно не доаѓаа никакви сметки бидејќи си дојдоа од Топлификација и ставија штопни на радијаторите.
И никој од комшиите не се пожали дека ради мене они трпат. (Во мојата зграда еден или двајца знам дека знаеле порано да искоментираат дека малце им е поладничко за разлика од тие станови што се на јужна страна и акцентот го ставале на тоа дека они се на север свртени, башка сенка од другата зграда и слично нешто но
НИКОГАШ не коментирале дека тоа е поради комшијата!
)Кога се вратив да живеам во станот си продолжив да користам струја и вода и се покажаа промени во саатите и нормално почнаа сметки да пристигнуваат.Парното не го уклучив одма бидејќи се некои обврски денес-утре и дојде грејна сезона, јас се греев со клима (мал стан имам едвај 40 квадрати!) и не видов потреба од парно греење а видов дека и поисплатливо ми е вака башка растеретена сум вон грејна сезона да двојам пари за греење.Купив едно панелно од 2,5 Kwh ама искрено воопшто не го користам (лани месец-два најладно кога беше).
Е сега ми пристигна сметка како исклучен корисник со нецели 200 денари за 15 дена за плаќање.
Јас несакам да плаќам не дека ми е сметката голема туку од принцип дека не ги користам нивните услуги.
Се чувствувам ограничено, без слобода на избор!
Го заборавив крајот па мора да едитирам

Сметам дека сите и исклучени и корисници треба вниманието и револтот да го насочат кон Топлификација а не еден кон друг меѓу комшиите и пријателите.Виновникот за целото незадоволство е Топлификација.Ако незнаат или неможат да работат и да се грижат да ги задржат корисниците па и нови да привлечат нека се откажат.Можеби некој друг знае поинаку.Како можат мобилниве и кабелските оператори да се натпреваруваат кој подобри и попривлечни услови да даде за да си ги задржат и привлечат корисниците.