Ова твое мислење, потврдува дека премногу логиката може да доведе до погрешен заклучок.
За да нешто добијам и платам треба да сакам тоа да го добијам, односно да изразам волја за такво нешто.
Друга работа, според твоето стручно мислење, ја сум добил нешто од соседите односно тие би можеле да бараат нешто да им платам. Надлежноста на Топлификација е до подстаницата. Што бара сега Топлификација да и платам?
Ако ти купиш бензин во Макпетрол и ме превезеш мене со колата, ти можеш да бараш да ти платам, а не може Макпетрол да бара да му платам.
сосема си во право... за се што пиша си во право... јас само појаснив како изгледа логиката... јас кога се исклучив од топлификација во 2002 година (тогаш беше 50% ОБАВЕЗНО), ги имав истиве натегања со топлификација... они мене ми објаснуваат се ова што го пишав погоре и јас го викам баш истово што ти го пишуваш, цело време викајки им ДА ВО ПРАВО СТЕ, ТАКА Е, ама јас тоа не го барам, не го сакам и не го плаќам... и на крај последното прашање мое беше , дали ке ми платат они на мене разлика што ги греам комшиите од 22 нокеска до 06 наутро, пошто јас се греам 24 часа на ден?
и пред да продолжите да ме напаѓате да знаете дека дискутирате со еден од иницијаторите на жалбата до уставен суд кога уствари и падна тој монопол на топлификација со 50% наплата...
--- надополнето: 9 април 2012 во 22:58 ---
... добивам енергија од соседите....не ме зафркавај... па јас не му ја барам...
....нек си ја земе назад...ако треба и кофа и количка ќе му позајмам, само нек си ја носи
Е па „термичару“ ај сега фино лепо објасни ми како тоа мене соседот ме грее... тој има 21-23 степени целзусиеви 15-тина саати дневно, а јас имам 24 часа дневно 26-27 степени...
можеш и помалку саркастичен да бидеш... и да не претеруваш со температурата 26-27 во простории за печурки чување има... на таа температура јас пуштам клима да ми разлади низ дома... ај и да речеме дека 26-27 стварно држиш дома... да речеме дека трошиш 100 киловати на ден (за 24 часа) за да го постигнеш тоа што го имаш и бараш. комшијата рече дека просечни 22 има? е па зидот со комшијата е една цигла, обична, без изолација... замисли таа да е надвор или во нај мала рака до тебе да е стан што не се грее... прво ке почне да ти кндензира зидот... тоа е прво, авторо, ке потрошиш барем уште 30% повеке ако комшијата не се грее, зашто во таа ситуација ти ке го грееш него, т.е. ке му одржуваш некоја температура, која би била далеку подоле доколку и ти не грееш...
ти пишав погоре дека јас сум противник и дека не се согласувам со наплатата од 50%... не ми бутајте во уста и мисли нешто што и јас не го поддржувам. ако се изгласа овој закон јас ке кренам раце од бизнисот, барем со работење во скопје и по станови... зашто само на тој начин ке докаже државата и власта дека мава рекет на секој можен начин на штета на граѓанинот, да се клатат големи пари во гигантски фирми...
ако се јас прашувам, топлификација треба да си инсталира калолиметри за секој стан и да си наплаќа според потрошеното, па секој кој сака може да се грее како и колку сака... ама има и уште еден услов... топлификација мора да почне да работи 24/7 т.е. ако веке професионално и етички работи со контрола, да почне со испорака на топлинска енергија од 24 часа на ден...